Je tu nový rok a s ním nová předsevzetí, mezi které často patří i hubnutí. Pokud by existovala nějaká zázračná dieta, tak už jsou všichni dávno hubení a práce všech výživových poradců by byla zbytečná. Ale jak už víte, žádná taková dieta neexistuje. Co funguje na jednoho, zase nefunguje na druhého. Dokonce ani odborníci na výživu se neshodnou na tom, který výživový směr je vlastně ten správný.
Být masožravec, vegetarián či všežravec? Jíst málo, ale často? Nebo střídat období hojnosti s půsty? Počítat nebo nepočítat kalorie? Odpověď na tyto otázky nenajdete nikde na internetu, ani u odborníků. Každý jsme jiný a správnou odpověď najdete pouze tehdy, pokud pochopíte základní principy zdravého stravování a začnete poslouchat svoje tělo – tedy když se stanete „sami sobě poradcem.“
Co je zdravý talíř?
Margit Slimáková, která patří mezi top výživáře nejen v České republice, ale i ve světě, vypracovala tzv. Zdravý talíř, který nedávno prošel zásadní aktualizací. Nemálo čtenářům však dělá problémy daná doporučení převádět do praxe. Dnes se dozvíte, jak jednoduše uchopit a pochopit „Zdravý talíř“ tak, abyste se opravdu a trvale stali sami sobě poradcem a uměli si poskládat jídelníček tak, aby vyhovoval Vašim potřebám a byl i prospěšný pro Vaše zdraví. Současně je to také cesta ke zdravému hubnutí a trvalému zhubnutí, protože všechny ostatní extrémní snahy o redukci hmotnosti jsou nejenže nezdravé, ale také krátkozraké a brzo se po nich dostavuje známý jojo efekt.
Základem stravy jsou skutečné potraviny, ideálně kvalitní lokální a sezónní jídla, jež ale mohou mít různé podoby. Někomu může víc prospívat rostlinná strava s vyšším obsahem sacharidů, někomu zase nízkosacharidová strava s vyšším podílem bílkovin a tuků. Někomu bude vyhovovat vyvážená strava s vyváženým poměrem bílkovin a sacharidů. A právě takový talíř si nyní představíme na konkrétních příkladech. Nelze však opomenout, že kromě zdravé stravy má na naše zdraví a hubnutí vliv i dostatek pohybu, spánku, dobré nálady a pobyt na čerstvém vzduchu a slunci.
Zdravý talíř
Zelenina ¼ až ½ talíře
Zelenina tvoří vždy nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe.
Ovoce ¼ talíře
Nejzdravější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit komzumací zeleniny.
Polysacharidy ¼ talíře
Vhodné jsou kroupy, jáhly, pohanka, rýže, ovesné vločky, kváskové pečivo a celozrnné těstoviny. Patří sem i brambory.
Bílkoviny ¼ talíře
Vhodné jsou ryby a mořské plody, mléko a nedoslazované mléčné výrobky, vejce, luštěniny, ořechy a semínka. Bílkoviny vybírejte dle své stravovací filozofie.
Tuky
Tuky bývají přirozenou součástí bílkovin, jako jsou ořechy, semínka či ryby. Dále je vhodné avokádo, kvalitní máslo a za studena lisované rostlinné oleje.
Tekutiny
Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody a neslazených čajů.
Ukázkový zimní jídelníček
SNÍDANĚ
Popis: míchaná vejce na avokádovém oleji s dušeným špenátem, žitný kváskový chléb a čerstvá pomerančová šťáva s vodou
OBĚD
Popis: zeleninový vývar s červenou čočkou + rizoto z restované mrkve a tuňáka v olivovém oleji s kyselými okurkami; jablko lze zařadit na svačinu; voda či nedoslazovaný čaj
VEČEŘE
Popis: pečené brambory (lehce osolené a zakapané olivovým olejem) v troubě podávané s česnekovým sýrem cottage a kysané zelí s praženými dýňovými semínky; hruška lze zařadit na svačinu; voda či nedoslazovaný čaj