Zdravý talíř
Zelenina ¼ až ½ talíře
Zelenina tvoří vždy nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe.
Ovoce ¼ talíře
Nejzdravější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit komzumací zeleniny.
Polysacharidy ¼ talíře
Vhodné jsou kroupy, jáhly, pohanka, rýže, ovesné vločky, kváskové pečivo a celozrnné těstoviny. Patří sem i brambory.
Bílkoviny ¼ talíře
Vhodné jsou ryby a mořské plody, mléko a nedoslazované mléčné výrobky, vejce, luštěniny, ořechy a semínka. Bílkoviny vybírejte dle své stravovací filozofie.
Tuky
Tuky bývají přirozenou součástí bílkovin, jako jsou ořechy, semínka či ryby. Dále je vhodné avokádo, kvalitní máslo a za studena lisované rostlinné oleje.
Tekutiny
Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody a neslazených čajů.