Silniční sezóna začíná u protinožců, Češky budou u toho

Několik našich závodnic získalo i pro tento rok angažmá v profesionálních týmech. Kdo se postaví na start letošního “otvíráku” a kdo je zatím v tréninku?

Světová profesionální ženská silniční sezóna bude zahájena jako již tradičně australským etapovým závodem Santos Women’s Tour Down Under. Od čtvrtka do neděle čekají na závodnice v okolí Adelaide čtyři etapy o celkové délce 383 kilometrů. Startovní listině vévodí tým Mitchelton-Scott v čele s vítězkou předchozích tří ročníků a čerstvou australskou národní mistryní Amandou Spratt.

Na startu nebudou ovšem chybět ani české zástupkyně, členky italské profesionální UCI stáje Bepink, Markéta Hájková a Melissa Van Neck. Do prvního závodu sezóny vstupují děvčata velmi pozitivně naladěná.

“Moc se těšíme a hlavně si to hrozně moc užijeme, protože už teď tady je skvělá atmosféra, lidi okolo závodu jsou super. Konkurence bude velká, jsou tu top týmy. Startovní listinu jsem ještě podrobně nestudovala, ale pár topových holek jako Spratt a Guderzo tady nebude chybět,” říká Markéta, pro kterou to bude v její druhé profesionální sezóně zároveň premiéra v novém týmu po přestupu z jiné italské profi stáje Servetto-Piumate-Beltrami. S novým angažmá je evidentně na výsost spokojená. “V týmu všechno naprosto klape – pohoda, pozitivní nálada, legrace, co víc si přát, holky jsou skvělý.”

Markéta Hájková a Melissa Van Neck na tréninku v Austrálii

Naprostou spokojenost potvrzuje i Melissa Van Neck, která je členkou Bepinku už od poloviny loňské sezóny. “Tým mi dal i na sezónu 2020 takové podmínky a materiál, o kterém jsem dosud mohla jen snít, tak bych ráda vyjela aspoň jeden povedený závod. Snažila jsem se připravit co nejlépe, ale nic tady nepodceňuji, je tu velmi silná konkurence. I když v Evropě silniční sezóna ještě ani neodstartovala, holky z Austrálie a Nového Zélandu na tom budou dobře, protože tu mají léto a tím vrchol sezóny. Ostatně národní šampionáty se tu konají také zrovna v tomto období,” říká Melissa a na závěr zažertuje “ze závodu mám docela respekt, vždycky jsem ho sledovala doma, takže i jen startovat tady se mi stále zdá neskutečné… ale to může být taky ještě jet-lag!”

Obě závodnice pak v Austrálii čeká v první únorový den ještě úvodní závod série UCI Women’s World Tour, a sice Cadel Evans Great Ocean Road Race, a poté se přesunou zpět do Evropy.

Naopak česká jednička Nikola Nosková se úvodních závodů u protinožců nezúčastní. Závodní sezónu zahájí po týmovém soustředění svého týmu Bigla-Katusha španělským etapovým závodem Setmana Valenciana a do worldtourového kolotoče vstoupí jeho druhým podnikem, italskou klasikou Strade Bianche, 7. března.

Veronika Jandová bude v letošní sezóně oblékat dres UCI Women's Continental Teamu

Další naše zástupkyně v mezinárodním pelotonu, mladičká Veronika Jandová, hájící ve své první profesionální sezóně barvy UCI WCC Team, se momentálně připravuje na individuálním soustředění ve Španělsku společně s další Češkou oblékající dres lucemburského týmu Andy Schleck Immo Losch, Hankou Heřmanovskou. Ta zahájí sezónu na konci února ve Spojených arabských emirátech etapovým závodem Dubai Women’s Tour.

Abychom uvedly kompletní českou sestavu, v mezinárodních týmech budou nadále působit i Anna Bohatá a Daniela Trčková.

Všem českým profesionálkám v mezinárodním silničním pelotonu nezbývá než popřát hodně štěstí.

Text: Eva Fořtová
Foto: archiv M.Hájková a V. Jandová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková