Fotograf Michal Červený vyhrál soutěž Sportovní fotografie roku!

Sportovní fotografií roku je černobílá divočina z bikového svěťáku

…“Předloni si fotograf Michal Červený vyprosil start ve vrtulníku, tentokrát se v klidu posadil na balkon restaurace tři sta metrů od závodní tratě. A znovu mu to vyšlo. Obě cesty vedly k pořízení vítězného snímku v soutěži sportovní fotografie roku. Nejlepší momentka s letopočtem 2019 zachycuje černobílou divočinu v závodě horských kol,“ komentují úspěch šikovného fotografa globální média

Fotograf Michal Červený, jehož fotografie můžete díky úzké spolupráci s MTBS.cz, často vídat i u našich závodních reportáží, totiž opět vyhrál soutěž Sportovní fotografie roku, kterou vyhlašuje Klub sportovních novinářů.

Michal zaujal svou černobílou fotkou, kterou vytvořil při bikovém světovém poháru v Andoře. Pro úspěšného českého fotografa je to již druhé celkové vítězství v této soutěži, před dvěma lety uspěl se svou fotografií z Cape Epicu.

“Rozhodl jsem se vynechat start závodu elity a jít vyfotit dlouhým sklem z terasy na protějším kopci novou dualovou pasáž v prvním sjezdu, která byla hezky lemovaná diváky. Kvůli suchu se hodně prášilo, čekal jsem pár vteřin, než mi bikeři vyplněj celej snímek, udělal dvě tři fotky a potom celá ta scéna zmizela v prachu. Černobílý fotky skoro nedělám, ale barevný to taky nebylo, spíš žluto-šedý, takže jsem se pak rozhodl pro převod, kterej díky kombinaci toho zmatku, prachu a tvrdýho světla vyšel celkem dobře,” vysvětluje Michal, jak fotografie vznikla.

“Měl jsem na tuhle fotku hodně pozitivních reakcí už hned po závodě, takže když pak byla hodina do uzávěrky Sport fota, řekl jsem si, že jí přihlásím. Mám z toho radost, v Čechách je hodně dobrejch fotografů a být oceněnej dvakrát za tři roky s fotkama s kolama je pro mně úspěch,” komentoval svůj úspěch Michal, který mimo jiné fotí i pro řadu světových týmů, např. Specialized nebo tým Mathieu van der Poela.

Porota ocenila dramatičnost snímku, ponurou atmosféru a neobvyklou kompozici s mnoha vrstvami. “Estetika vítězné fotografie připomíná svým způsobem i díla Sebastiaa Salgada,” uvedla pro idnes.cz předsedkyně poroty Alice Němcová Tejkalová, děkanka Fakulty sociálních věd UK. Mluvila o brazilském mistru černobílé fotografie.

Vedle hlavní ceny se soutěžilo i v dílčích kategoriích. Cenu za nejlepší portrét získal fotograf MF Dnes a idnes.cz Michal Sváček za snímek basketbalisty Pavla Pumprly.

Vyhlášením nejlepších snímků loňského roku odstartovala v pražské Staroměstské radnici bilanční výstava s tím nejlepším, co autoři do soutěže poslali.

Soutěž Klubu sportovních novinářů vznikla už v roce 1971, ale předloni byla obnovena po téměř dvacetileté přestávce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková