Sladký oat bread s arašídovým máslem. Zdravých tuků se nebojíme

Únor je doba, kdy našemu jídelníčku stále vévodí tuk, který má v zimě hlavní funkci zahřívat organizmus. Domácí traťovka s vloček a arašídového másla splní vše, co potřebujete na své tréninky

S blížícím jarem a závodní sezónou si většina cyklistů začíná čím dál více uvědomovat, že je třeba řešit nejen trénink, ale i soustředění „někde v teple“, svoji ideální závodní hmotnost a stravu. Pozornost v jídelníčku směřuje více na vločky, těstoviny, saláty, vhodnou traťovku, ale občas si dovolí i dortík s kávou, to  jako odměnu po dlouhém „švihu“.

V našem výživovém koutky se zdravými tipy najdete v následujících týdnech tématické recepty , které vám mohou obohatit jídelníček právě ve fázi vaší sportovní přípravy.

Dozvíte se, jakou sílu mají vločky. Jak si připravit tu nejchutnější ovesnou kaši. Že těstoviny a saláty nemusí být nikdy nuda. To, že „po kafi vás může klepnout“ je už dávno překonaný mýtus. Jak se dá mlsat i bez výčitek a také jak si užít mekku cyklistiky- Mallorcu všemi smysly.

Sladký OAT BREAD

Kvalitní traťovku si nemusíte jenom kupovat, ale můžete si ji i sami vyrobit. Dnes pro vás máme recept, který je rychlý, zdravý, chutný a velmi snadný, protože obsahuje pouze 6 surovin. Nesmíme ovšem zapomínat na to, že není ješte ten správný čas na úplně „dietní“ stravu.

Únor je doba, kdy našemu jídelníčku stále vévodí tuk, ideálně zdravý tuk, který má v zimě hlavní funkci zahřívat organizmus. I v naší domácí traťovce převládá energie z tuku, a to z arašídového másla, kokosového oleje a kakaa. Tento sladký ovesný chléb neboli „oat bread“ pak stačí jen nakrájet na libovolné kousky, zabalit třeba do alobalu a můžete vyrazit na trénink.


Suroviny:

 

200 g jemně mletých ovesných vloček

100 g arašídového másla

65 g kokosového oleje

50 g medu

2 zralé banány

2 lžíce kakaka

špetka mořské soli

Postup:

V hrnci pozvolna rozpustíme kokosový olej, přidáme rozmixované banány, med, arašídové máslo, kakao a sůl. Všechny ingredience promícháme a nakonec přisypeme ovesné vločky. Připravenou směs vlijeme do silikonové chlebové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut na 180 °C. Upečený vločkový chléb necháme vychladnout. Poté ho rozkrájíme na libovolně velké kousky a skladujeme ve vzduchotěsné misce v lednici.

Tip DNK: Stává se vám často, že „jakákoli“ traťovka v zimě na tréninku zmrzne a je tvrdá jako kámen? Pokud chcete doplnit energii a přitom si nevylámat zuby, tak si tyčinku schovávejte ideálně do kapsy u dresu, resp. co nejblíže k tělu, kde ji bude  zahřívat vaše tělesná teplota. Neschovávejte ji do ledvinky či batohu, kde snadno zmrzne.

Bára Bubílková