Vše zajímavé o kávě. Bonusový recept: cheescake do skleničky

Za 10 minut hotovo! Recept na dortík ke kávě

Dort ke kávě nebo káva k dortu? Je to vlastně jedno, protože spolu tato dvojice tvoří vždy světlý bod dne! Proto tentokrát začneme rychlým a zdravým receptem, cheesecakem do skleničky. Dortík k Vaší oblíbené kávě.

Až budete mít hotovo, můžete si přečíst zajímavosti o kávě, jejím užitku pro lidské tělo i o tom, jak kávu nejlépe skladovat.

Rychlý chessecake do skleničky


Suroviny:

  • sušenková část:
    • 125 g bio špaldových sušenek slazené rýžovým sirupem (Lidl, sekce pro děti)
    • 60 g kokosového oleje
    • 2 lžíce kakaa

  • krémová část:
    • 500 g netučného tvarohu
    • 20 g želatiny (nebo agar pro vegetariány)

  • na dozdobení:
    • lze použít jakékoli čerstvé či sušené ovoce, oříšky a semínka,zde použité maliny sušené mrazem, pistácie a černý sezam

  • na doslazení:
    • javorový sirup kvalita A, med od včelaře nebo datlový sirup

Postup:

Nejprve si připravíme vhodné menší skleničky a do nich sušenkovou část. Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme v mixéru na jemno a smícháme s kakaem a rozpuštěným kokosovým olejem. Rozdělíme do 7 skleniček a lehce upěchujeme, ideálně hmoždířem.

Poté si připravíme velice jednoduchý krém, kdy smícháme pouze vepřovou želatinu (či agar pro vegetariány) připravenou dle návodu s tvarohem a poté plníme do skleniček. Na dozdobení lze použít jakékoli kousky čerstvého či sušeného ovoce, oříšky a semínka. Doslazujte až při podávání. Postavte javorový či datlový sirup nebo med na stůl a dovolte tak strávníkům, aby si dezert dosladili podle jejich chuti. Podávejte s dobrou kávou.

Co je dobré vědět o kávě

Káva je charakteristická silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Pije se především pro své povzbuzující účinky. Je také velmi oblíbeným nápojem při setkávání lidí a je často podávána po jídle jako jakási tečka či pro lepší trávení.

Vliv konzumace kávy na lidské zdraví

Kofein, v podobě kávy, patří mezi nejužívanější stimulanty. Potlačuje únavu, zlepšuje koncentraci, zvyšuje bdělost. Má své využití i ve sportu nejen jako podpora výkonu. Kofein je legální psychoaktivní látkou, již několik let není ani na listině zakázaných látek pro sportovce. Často se vedou debaty o tom, zda je káva zdravá, nebo není a kolik jí denně můžeme vypít.

O tom, jaký bude mít káva účinek na náš organizmus, rozhoduje ale také načasování její konzumace, kvalita kávových zrn a způsob přípravy. Pití kávy má své klady i zápory. To, co převažuje, je ovlivněno nejen zmíněnou kvalitou kávy, ale i dobou konzumace a neméně pak konzumentem a jeho zdravotní stav a citlivost na kofein.

Káva ve sportu ano, ale..?

Ideální doba pro konzumaci kávy je ráno nebo před cvičením či tréninkem. Vhodné množství je někde mezi 1 až 2 šálky kávy, ale záleží na druhu a způsobu přípravy. Kofein zvyšuje spalování tuků, zlepšuje cirkulaci krve a zmírňuje bolestivost svalů po tréninku. Před vytrvalostním výkonem dokáže káva mobilizovat lépe tukové zásoby jako zdroj energie a zvýšit tak výkon.

Pozor však na možné komplikace. Je třeba zvážit i negativní dopady konzumace kávy před sportovním výkonem. Je tu riziko dehydratace, ale hlavně žaludečních křečí a dalších trávících obtíží způsobené kofeinem. Ten totiž působí dráždivě na trávící trakt a urychluje tělesné soustavy včetně střev. Množí jistě znají projímavé účinky kofeinu.

Kde káva roste

Káva je vlastně zelené ovoce, které roste na kávovníku. Ten patří mezi ovocné dřeviny, plody jsou podobné třešním, dužina je sladká a podle pražení pak má káva různé chutě – kyselé, sladké, hořké, zkrátka různé. Kávovníky v průběhu svého růstu potřebují dostatek vláhy i slunce, proto se jim nejlépe daří ve vlhké tropickém pásmu. Z jednoho keře lze získat až 2,5 kg zelené kávy a z té 0,5 kg pražené kávy.

Jak probíhá pražení

Jedná se o náročný proces, ale zjednodušeně – kávová zrna se zahřívají, odpařuje se vlhkost, následuje množství chemických reakcí, zrnka mění barvu a velikost, cukry karamelizují.

Čím déle se zrna praží, tím tmavší odstín získávají. Významnou roli během celého procesu hraje přesná regulace teploty a času pražení.

Jak při nákupu vybírat kávu

Nejlepší je kupovat zrnkovou, nechat si ji čerstvě umlít nebo si ji umlít doma, protože všechny instantní nebo už dlouhodobě pomleté kávy mají většinu vůně vyprchanou a nezajímavou chuť.

Při nákupu se nebojte zeptat. Nechte si poradit. Všeobecně platí, že čím je káva světleji pražená, tím výrazněji jde v chuti do kysela a čím je tmavěji pražená, tím víc jde naopak do hořka.

Jak kávu správně skladovat

Káva si žádá správné skladování pro uchování své vynikající chuti a bohatého aroma. Jejími největšími nepřáteli jsou teplo, vlhkost, vzduch a světlo, proto je doporučeno ji od upražení co nejdříve spotřebovat.

Kávu proto ukládáme do neprůsvitné nádoby s gumovým těsněním, nejlépe z tmavého skla či plechu. Tuto nádobu dobře uzavřeme a uložíme ji do chladu a sucha. Ideálním místem bude kuchyňská skříňka či spíž.

 

Bára Bubílková