Změňte tradici. Vyzkoušejte cuketovou omáčku a luštěninové těstoviny!

Milujete těstoviny? Zkuste jejich zdravou variantu. K tomu namísto červené omáčky vyzkoušejte cuketovou!

Těstoviny a saláty – dvě top jídla, bez kterých se cyklista ve svém jídelníčku neobejde. Jak si ale připravit těstoviny, aby vám teď v chladném počasí chutnaly? A z čeho si připravit salát, když zatím nic neroste?

Když se řekne těstoviny, asi vás první napadne omáčka červené barvy, kde jsou základem rajčata. Tentokrát si ale připravíme bílou omáčku krémové konzistence, kde základ bude také tvořit zelenina, ale v podobě cukety a také smetana a kvalitní sýr. Toto božské spojení těstovin a krémové omáčky je pak přímo ztělesnění pojmu „comfort food“, tedy vysoce uspokojivého jídla.

Každou zdravou večeři můžete dále odlehčit přidáním salátu, který si snadno vyrobíte tuzemských skladovaných surovin, když u nás ještě zatím nic neroste, a tím je mrkev, řepa a jablka

Pokud už zvolna ubíráte na přijaté energii s cílem dostat se do formy před cyklistickou sezónu, sáhněte večer místo „běžných“ těstovin po těstovinách z luštěnin, které mají více bílkovin a méně sacharidů.

Luštěninové těstoviny jsou vyrobené z různých druhů luštěnin a nic jiného kromě mouky z luštěnin neobsahují. Nejčastěji se používají červená čočka, cizrna či hrách.

Mezi hlavní vlastnosti luštěninových těstovin patří:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nižší množství sacharidů a nižší glykemický index než u klasických těstovin
  • neobsahují lepek

Používejte je jako úplně klasické těstoviny, tzn. uvařit v osolené vodě, scedit a smíchat s omáčkou. Vaří se ale kratší dobu než obyčejné těstoviny. Doba varu je vždy uvedená na obalu výrobku.

Cuketová omáčka na těstoviny


Suroviny:

2 středně velké / cca 450 g cukety

30 ml rýžového oleje

300 ml 12% smetany na vaření

70 g cheddaru

2 špetky mořské soli

0,5 lžičky muškátového oříšku

Postup:

Zimní úrodu cuket raději oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lehce orestujeme na rýžovém oleji a osolíme. Cukety pak pustí vodu, ztlumíme plamen a dusíme pod pokličkou. Když jsou cukety měkké, přilejeme smetanu, přisypeme nastrouhaný cheddar, dochutíme muškátovým oříškem a necháme ještě lehce prohřát. Všechny ingredience pak rozmixujeme tyčovým mixérem.

Pokud by byla omáčka moc hustá, přidejte trošku smetany. Pokud by byla omáčka naopak tekutá, přistrouhejte ještě trochu sýru a znovu rozmixujte. Podávejte s klasickými či luštěninovými těstovinami.

Řepovo-mrkvový salát s jablkem


Suroviny:

1 bulva červené řepy

3 ks mrkve

1 ks jablka

na dochucení:

2 lžíce sezamu

1 lžíce javorového sirupu

1 špetka mořské soli

0,5 lžíce jablečného octa

Postup:

Červenou řepu i mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přidáme na kostičky nakrájené jablko a dobře promícháme. Na dochucení použijeme sezam, sůl, javorový sirup, jablečný ocet a opět pečlivě promícháme.

Bára Bubílková