Cvičíme PERMANENTO. Díl II. Kouzlo dýchání

Další video, v kterém se zaměříme na to nejzákladnější. Na dýchání. Je to pohyb, kterým jsme všichni začali a dokonale ovládali. Postupně ale pozapomněli. Vraťte s Permanentem dechu jeho kvalitu…vyplatí se to

Je tu další díl seriálu Permanento, v kterém se zaměříme na funkci nejdůležitějšího kosterního svalu a na to, jak ho posilovat! Vedlejší účinky tohoto pohybu na zbytek těla jsou skoro neuvěřitelné. A nejlepší na tom je, že cvičit můžete i v posteli. Že ne? Tak čtěte dál a uvidíte 😉

b

Trochu teorie neuškodí

V lidském těle se podle odhadů nachází až 850 jednotlivých kosterních svalů. I když přesný počet je jen těžko určitelný. Tento typ svalů je tvořen příčně pruhovanou svalovinou a vyznačuje se tím, že jejich kontrakci můžeme ovlivňovat vůlí. Na rozdíl od tzv. hladké svaloviny, která tvoří stěny většiny vnitřních orgánů, nebo velmi specifické srdeční svaloviny, jejichž kontrakce je řízena vegetativním nervovým systémem a hormonálními stimuly. I když každý z kosterních svalů má svou důležitou funkci, bránice je nezastupitelná. Jde o překvapivě velký sval kupolovitého tvaru, který odděluje dutinu hrudní od dutiny břišní.

Mezi její nejdůležitější funkce patří dýchání. Je totiž hlavním nádechovým svalem. I když přesnější by bylo říci, že by měla být hlavním nádechovým svalem. V dnešní době totiž většinou není. Bránice ovšem přímo ovlivňuje i další procesy jako například cirkulaci krve v těle, trávení nebo vylučování. Významná je i její funkce posturální, tedy účast na správném držení těla a stabilizaci trupu. Bránice je totiž jedním ze základních svalů středu těla. Pokud je oslaben střed, trpí celý pohybový aparát a tělo nemůže fungovat optimálně. To se projeví v kvalitě provedení veškerých pohybů, ať už funkčních nebo sportovních.

Protože bránice je kosterní sval, tak i v tomto případě platí staré známé heslo “use it or lose it”. Bohužel dnešní převažující sedavý způsob života aktivaci bránice příliš nenahrává. Postupem času se v rámci adaptace organismu na časté sezení mění stereotyp dýchání a funkce bránice je nahrazována sekundárními nádechovými svaly a slábne se všemi svými důsledky.

Pokud to může být váš případ, tak se nelekejte. Náprava je nejen možná, ale i poměrně snadná. Stačí vrátit bránici její primární funkci a začít ji opět využívat k nádechu. Ten bude mnohonásobně efektivnější, což prakticky okamžitě ocení úplně každý a to na každém kroku.

Kouzlo dýchání

S každým správným nádechem můžeme velmi efektivně posilovat nejen bránici, ale i zbývající svaly středu těla, které jsou na ni bezprostředně navázány. Aktivací bránice totiž stoupne nitrobřišní tlak, který dále aktivuje svaly pánevního dna a hluboké břišní a zádové svaly. Kromě toho je zvýšení nitrobřišního tlaku velmi prospěšné pro všechny orgány uložené v břišní dutině!

Zapojení bránice do dechového stereotypu zajistí lepší okysličení krve, protože dojde k využití spodních částí laloků plic, kde je okysličení nejefektivnější. To neocení jen naše svaly, ale i všechny orgány včetně mozku a hlavně, milé (nejen) dámy, vaše vytrvalostní schopnost! Do kopce bude funět o něco méně a ještě k tomu dojedete dále nebo rychleji!

Navíc správné dýchání tak může pomoci nejen s bolestmi zad, ale i s únavou či sníženou produktivitou. A kvalitní dýchání je velmi efektivním pomocníkem proti stresu, což se aktuálně dost opravdu hodí!

Jak ale poznáte, že dýcháte správně a využíváte právě bránici? Stačí sledovat pohyb břicha a spodní část hrudníku – při hlubokém nádechu by se břicho mělo rovnoměrně vyklenout a spodní cípy žeber mírně roztáhnout a zvednout. Ramena by měla zůstat nehybná.

Takové dýchání je pak velmi efektivním posilováním, které je možné provozovat opravdu kdekoliv a kdykoliv. S nácvikem je nejlepší začínat vleže na zádech s dlaněmi umístěnými v podbřišku, ale někomu budou třeba vyhovovat jiné pozice… každý jsme jedinečný!

Vyzkoušejte v praxi a najděte si tu svou!

Ve videu najdete několik pozic vhodných k nácviku fyziologicky správného dýchání, protáhnete se a jako bonus vyzkoušíte jeden doslova antistresový pohyb, o kterém se dočtete příště.

Líbilo se Vám? Vyzkoušejte cvičení z prvního dílu Permanento pro posílení a zpevnění těla

 

Autor: Kateřina Macháčová

www.pohybprozivot.cz
www.permanento.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková