Úvodní strana>Lifestyle>Krásná a zdravá>Jak se právě teď stravovat? “O průběhu infekce nerozhoduje samotný Covid 19, ale připravenost těla”, zdůrazňuje MUDr Vojáček
Jak se právě teď stravovat? “O průběhu infekce nerozhoduje samotný Covid 19, ale připravenost těla”, zdůrazňuje MUDr Vojáček
Několik důležitých upozornění, vzorový jídelníček pro karanténní čas a dva zdravé recepty, posilující naše tělo
Reklama
Jak nakoupit s grácií v tomto nečase? Co vařit a co jíst? A jak mohu posilovat „svoji“ obranyschopnost, když vlastně nic teď nemohu? To vše se dnes dozvíte. Současný stav berte jako příležitost změnit ve svém životě „něco“ k lepšímu.
Z pohledu výživy můžete například teď zlepšovat nejen stravovací návyky celé rodiny, ale i jejich imunitu a momentálně nutný „homecooking“ se může změnit ve vaši každodenní příjemnou rutinu po celý rok. Popravdě, i s troškou dobrých a kvalitních potravin se dá vydržet pohodlně dva a více týdnů. Však si vzpomeňme na naše předky, kteří neměli náš blahobyt supermarketů, a přesto ve zdraví zvládali a přežívali i tuhé zimy.
To, jak celá současná situace bude náročná, závisí jen na nás, na našem uvědomění a pokoře k sobě i k druhým. Užívejme si čas strávený doma. Ohleduplnost a pokora – to jsou naše zbraně, tak se prosím snažme!
Jak připravit své tělo na COVID 19?
Známý lékař MUDr. Jan Vojáček, kterého na Instagramu dohledáte podle nicku funkcni_lekar, konstatuje, že o průběhu infekce nerozhoduje samotný Covid 19, ale připravenost těla a jeho reakce na infekci. Ve svém příspěvku odkazuje na prof. J. Rupricha, jež tvrdí, že každý pozitivní faktor může rozhodovat o životě a smrti.
V prevenci nám mohou pomoci Omega-3 (EPA + DHA) mastné kyseliny neboli rybí oleje a vitamín D. Sežeňte sobě a svým rodičům či prarodičům tyto doplňky stravy přes e-shop lékárny, doporučuje MUDr. Vojáček a říká, že tím nejde nic zkazit a může výrazně pomoci!
Udělejte pro své tělo maximum a zaměřte se i na stravu. Do svého jídelníčku pravidelně zařazujte potraviny obsahující vitamín D a Omega-3, které podporují obranyschopnost organizmu. Hned po nejlepším zdroji vitamínu D, slunečnímu záření, které v aktuální karanténě není pro všechny možné, je strava.
Mezi dobré zdroje vitaminu D a dobře dostupné v současné situaci patří například sardinky či losos a dále vejce a mléčné výrobky. Omega 3 mastné kyseliny doplníte prostřednictvím již zmíněného lososa a konzervovaných sardinek, ideálně když jsou ve vlastní šťávě či olivovém oleji. Mezi další zdroje těchto esenciálních mastných kyselin patří i lněné, konopné či slunečnicové semínko a vlašské ořechy, které v aktuálním stavu plní funkci trvanlivé a zdravé potraviny.
Co koupit, aby nás to vyživilo a povzbudilo zkoušený imunitní systém?
V první řadě vybíráme trvanlivější suroviny, ze kterých se současně nechá uvařit více porcí pro celou rodinu, takže si se vším hravě vystačíte i několik dní.
Mléčné výrobky: mléko, bílý jogurt, tvaroh, ricotta, tvrdý sýr a máslo
Oleje: olivový, lněný či konopný olej (studená kuchyně) a avokádový, kokosový či chí (teplá kuchyně)
Konzervy: loupaná rajčata, sardinky
Maso: stačí i 2x týdně, zbytek lze vyplnit luštěninami, sýry, vejcem
Ostatní: ořechy, semínka, čerstvé droždí a vejce
Jak s tím vším naložit aneb jak by mohl vypadat rámcový jídelníček?
Eliminujte výjezdy pro čerstvé pečivo a maso. Pro celou rodinu připravujte k snídani ovesnou kaši, jež má vysokou sytící schopnost, do které přidáte trochu ovoce a ořechů. Z pečiva volte balený chléb, ze kterého nakrmíte rodinu lépe a déle, než jen z housek a který se nechá i zamrazit nebo starší připravit jako topinka. Chléb konzumujte spíš svátečně jen na svačinu s výživnou pomazánkou a zeleninou.
Obědy připravujte hospodárně a nestavte jídelníček jen na čerstvém mase, protože existuje celá řada i jiných a trvanlivých bílkovin jako třeba luštěniny. Na další svačinu a současně více dní připravte pro celou rodinu oblíbený domácí koláč s přidáním trošky celozrnné mouky, která má opět lepší sytící vlastnosti, kdy můžete konečně spotřebovat zásoby letního ovoce z mrazáku. Na večeři doporučuji uchystat polévku, která nejen prohřeje, ale obsahuje celou paletu zdraví v jednom talíři jako jsou tekutiny, vitamíny ze zeleniny, sacharidy z obilovin a bílkoviny z masa či luštěnin.
Ukázkový jídelníček v čase coronaviru pro celou rodinu:
Snídaně: ovesná kaše s mlékem, jablkem, medem, skořicí a vlašskými ořechy
Svačina: chléb s drožďovou nebo sardinkovou pomazánkou (viz recept) a mrkví
Oběd: „jídla z jednoho pekáče“ ( např. zapečené těstoviny s ricottou a loupanými rajčaty alá lasagne (viz minulý recept)
Svačina: domácí koláč s celozrnnou moukou, slunečnicovými semínky a letním ovocem z mrazáku
Večeře: masový vývar s kořenovou zeleninou a rýží či jinou obilovinou
+ dostatek teplých tekutin a vody
Recepty na jednoduché a zdravé pomazánky bohaté na Omega-3 a vitamin D pro celou rodinu
.
Drožďová pomazánka s vejci
Suroviny (množství dle počtu strávníků): máslo, čerstvé droždí, vejce, sůl + chléb, mrkev
Rozpusťte oříšek másla, na který rozdrobíte kostičku čerstvého droždí. Až se rozpustí, vlijte syrová vejce a dohromady připravte jako míchaná vejce.
Nakonec lehce přisolte a podávejte s kouskem chleba či krekry a plátky mrkve.
Sardinková pomazánka
Suroviny (množství dle počtu strávníků): konzervované sardinky, tvaroh, cibuli, kyselé okurky, sůl, citron + chléb
Smíchejte sardinky s tvarohem a přidejte pokrájenou cibulku, několik kyselých okurek, sůl a pár kapek citronu.
Vše rozmixujte do hladka a podávejte s kouskem chleba či krekry.