Jandová a Heřmanovská se měřily se světovou konkurencí na druhé ženské jarní klasice

Druhý závod ve světové sérii vyšel Jandové lépe, pochválil ji i trenér Szabo

Hned s dvojnásobnou českou účastí se jela v neděli v Belgii další klasika. Na start Omloop Van Het Hageland, závodu kategorie 1.1 UCI, se postavily naše mladičké naděje Veronika Jandová (WCC Team) a Hanka Heřmanovská (Schleck Cycles-Immo Losh). 

Trať o délce 130 km vedoucí z Tienenu do Tielt-Winge za chladného belgického jarního počasí nejlépe zvládla mladá talentovaná Nizozemka Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg), která ve sprinterském souboji úřadujících národních šampionek porazila favorizovanou Italku Martu Bastianelli (Ale’ BTC Ljubljana) a připsala si tak první letošní vítězství.

Veronika Jandová byla klasifikována na 88. místě se ztrátou 8:37 na vítěznou Wiebes. “Dnes už to bylo lepší. V průběhu závodu se balík roztrhal a já nakonec zůstala v celkem početné skupince. Byla to opět cenná zkušenost takže věřím, že to už bude v příštích závodech zase o něco lepší,” řekla po dojezdu Veronika, zatímco další česká zástupkyně Hanka Heřmanovská bohužel závod nedokončila “Necítila jsem se úplně100% připravená, takže v té konkurenci která tu byla se toho moc udělat nedalo. Ani trošku spokojená se svým výkonem nejsem, nicméně už myslím na další závody které nás čekají.”

Takto hodnotí Veroničino vystoupení z tohoto víkendu Adam Szabó, sportovní ředitel WCC Team.

“Sobotní Omloop Het Niuewsblad byl velmi těžký jak co se týče trati, profilu, tak i typicky belgického počasí. Bylo chladno, po startu se přidal déšť a k tomu navíc foukal velmi silný vítr – odhaduji, že v nárazech mohl mít až 70-80 km/hod – a to pro závodnice není vůbec jednoduché se i jen udržet na kole.

Velmi se mi líbila Veroničina poziční jízda, bohužel asi po třetím dlážděném úseku nastala selekce a ztratila kontakt s hlavní skupinou. Snažila se pokračovat dál, ale tady pořadatelé okamžitě závodnice odvolávají (jede se souběžně s muži na téměř identické trati), takže nemohla závod dokončit.

V neděli bylo počasí lepší, nepršelo, ale opět velká konkurence. Veronika se udržela dost dlouho v hlavním balíku než zůstala ve větší skupině, která ale na hlavní pole neměla velkou ztrátu. Celkově bych její vystoupení zhodnotil pozitivně a myslím, že vstup do sezóny proběhl úspěšně, i když na takto velmi náročných závodech. Veronika má opravdu dobrou poziční jízdu a pohyb ve skupině, nyní to už bude vše jen o sbírání zkušeností. Jsem s ní spokojený a myslím, že na dalších závodech už to bude jen a jen lepší.“

Výsledky:

  1. Wiebes Lorena (Parkhotel Valkenburg)
  2. Bastianelli Marta (Ale’ BTC Ljubljana)
  3. Norsgaard Emma Cecillie (Bigla-Katusha)

Kompletní výsledky zde 

 

Text: Eva Fořtová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková