Cvičíme PERMANENTO. Díl IV. Lezení – něco pro svaly i mozkové závity

Už počtvrté si můžete pustit video a pěkně si protáhnout tělo. Ještě předtím se dozvíte několik zajímavostí o jednom z nejdůležitějších pohybů v našem psychomotorickém vývoji…

Kdy jste naposledy zkoušeli lézt po čtyřech? Bary už jsou nějakou dobu zavřené, tak příležitostí je pomálu ;). Za pokus to ale stojí. Lezení je dalším vele důležitým pohybem v našem psycho-motoricko-sociálním vývoji. Tak co? Jdete do toho? Třeba to v těchto časech nečasech půjde i po zdi ;). Nejdříve si ale přečtěte článek, ať víte, co to s vámi udělá.

Proč zrovna lezení po čtyřech?

Lidskému organismu trvá přibližně rok, než se vůbec dopracuje ke vzpřímenému postoji a umožní nám vykročit životu vstříc. A právě lezení hraje v tomto složitém procesu velmi důležitou roli. Abychom mohli plně pochopit základní princip, je třeba si uvědomit jeden fakt. A sice to, že mozek ovlivňuje pohyb a pohyb zase mozek. Vzniká tak jedinečná a naprosto zásadní spolupráce, která nás všechny utváří a provází celým životem.

 

Pohyb a mozek

Víme, že mozek je tvořen levou a pravou hemisférou. Každá z hemisfér se zabývá něčím jiným a řídí odlišné funkce. Ta levá – analytická, se zaměřuje na funkce spojené s logickým myšlením, matematikou či slovním vyjádřením a ta pravá – syntetická, je spíše intuitivní a kreativní a umožňuje určitý nadhled a chápání kontextu.

Téměř vždy je jedna z hemisfér dominantní a do značné míry charakterizuje způsob myšlení každého z nás. Ovšem pro život potřebujeme obě dvě. Potřebujeme, aby obě spolupracovaly. Bez této spolupráce a jejich vzájemného propojení bychom nebyli schopni přečíst ani knihu. Tedy přesněji řečeno, přečíst bychom ji mohli, ale unikl by nám obsah. Navíc kvalita tohoto propojení se odráží i v pohybovém projevu.

Naše tělo je s mozkem spojeno pomocí nervových drah. Toto spojení funguje oběma směry. Mozek ovlivňuje (a řídí) pohyb a naopak pohyb ovlivňuje mozek a jeho řídící funkce. Tohoto principu můžeme cíleně využívat v náš prospěch a zkvalitňovat pohyb pomocí zkvalitňování mozkových spojů právě pohybem jakým je třeba lezení.

Zmiňované propojení hemisfér totiž významně stimulují tzv. kontralaterální pohyby. Jde o pohyby, kdy dochází k současnému zapojování levé ruky a pravé nohy a naopak. Takovým pohybem je například chůze. Ne s rukama v kapsách, ale taková ta rázná, kdy kromě dolních končetin dochází k aktivnímu zapojení i těch horních. Nebo běh. Anebo lezení po čtyřech, které má mnoho dalších velmi významných účinků na náš organismus.

Lezení pomáhá tělu získat svalovou sílu a další motorické dovednosti, které mu později umožní se postavit a udělat první krok. Nejde jen o sílu větších svalových skupin, svalů středu těla podporujících stabilizaci trupu a páteře, ale i menších svalíků na rukou či prstech, které využíváme k psaní či zajišťování jemnějších motorických dovedností. Je to tedy naprosto dokonalá posilovna celého těla.

Lezení významně podporuje i rovnováhu. Sami si můžete vyzkoušet, když v poloze na čtyřech zvednete na chvilku současně levou ruku a pravou nohu. Úplně stačí několik centimetrů. Budete krásně nestabilní. U batolat lezení podporuje koordinaci očí a ruky, napomáhá budovat prostorovou orientaci a podílí se na vytváření binokulárního vidění (obrazy vnímané oběma očima se spojí v jeden celek a umožní vnímat hloubku). A protože u lezení batole současně zpracovává vjemy hned z několika zdrojů (oči, uši, proprioreceptory), tak tento pohyb významně zkvalitňuje nervosvalovou koordinaci.

A jedna zajímavost na závěr – lezení je důležitým faktorem při vytváření sebedůvěry. Je to totiž pohyb, který dětem umožní se samostatně a cíleně přemisťovat. Konečně se mohou sami rozhodnout, kam se vydají a nesou díky tomu i první dávku zodpovědnosti.


Účinky lezení se s věkem nemění!

Proč tedy nevyužít takto jednoduchého pohybu ve svůj prospěch a opravit či zpevnit jeden ze základních kamenů motoriky a kondice! Naprostá většina z nás má co opravovat. V průběhu života se naše těla na jednu stranu formovala, ale zároveň deformovala – nejčastěji nadměrným sezením, nedostatkem přirozeného pohybu nebo naopak příliš jednostranným nebo náročným pohybem.

Postupně jsme se všichni více či méně vzdálili originálnímu nastavení našeho organismu, ke kterému jsme byli stvořeni. Tyto odchylky od originálního nastavení mají i svůj název – říkáme jim dysbalance. A jsou příčinou mnoha potíží pohybového aparátu nebo sportovních úrazů (včetně těch z přetížení).  Právě lezením jich můžeme spoustu přirozeně opravit. Včetně těch, které se zatím ještě nestihly neprojevit. A navíc je to skvělá posilovna pro svaly i mozkové závity!

Vyzkoušejte a uvidíte, že to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Způsobů i úrovní náročnosti je dost. Inspiraci najdete v přiloženém videu.


Zaujalo vás cvičení  a chcete ho zařadit do každodenního života? Můžete ho mít!

Před několika týdny byla spuštěna mobilní aplikace PERMANENTO.

V první části nazvané „Než se pustíte do cvičení“ osvojíte základní principy cvičení a pět pohybů, které se pak v různých modifikacích a úrovních náročnosti prolínají všemi sestavami. Teď už máte náskok – znáte houpání a v minulém čísle jste se dočetli o dýchání.

V další části nazvané „Pojďte cvičit“ vás aplikace nasměruje na sestavu, která vám pomůže rozhýbat tělo, nebo naopak zklidnit duši s ohledem na aktuální rozpoložení a časové možnosti (5 – 22 minut).

A zatím poslední je „Knihovna sestav“, kde jsou sestavy seřazeny podle náročnosti a vy si můžete vybrat svou oblíbenou.

Cena: základní verze („Než se pustíte do cvičení“ + jedna sestava) zdarma, prémiový přístup (pro využití všech sestav a rozcestníku „Pojďte cvičit“) 1 190 Kč/rok nebo 599/čtvrtletí.

KE STAŽENÍ PRO iOS i ANDROID – stačí kliknout a instalovat!

10+ minut pro zklidnění – náročnější varianta: Potřebujete zklidnit, ale zároveň víte, že byste se potřebovali trochu pohnout. Na svůj oblíbený sport ale nemáte energii a možná byste to ani nestihli? Zkuste tuhle sestavu na pár minut. Nejenže se zklidníte, ale zároveň si dáte lehce do těla. Pokud to tedy nebudete šidit. Je tam jeden pohyb, kdy současně zvedáte ruku a nohu různým směrem. Pokud by vám to ze začátku nešlo, tak pohyb rozložte a nejprve to natrénujte rukou, pak nohou a pak teprve pohyby spojte. Tak hurá do toho…

Autor: Kateřina Macháčová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková