Tyčky, krekry, těstoviny. SENS představuje jídlo pro 3.tisíciletí

Hmyz jako energie na trénink nebo po něm? Než řeknete ne, musíte vyzkoušet! Nebo alespoň přečíst náš článek…

Protein je nezbytnou součástí naší stravy a jeho největší podíl získáváme z masa, mléčných produktů a vajec, jakožto živočišného zdroje. Luštěniny jsou pak nejčastěji používanou potravinou mezi rostlinnými zdroji. Zatím. Na trhu se již nějaký čas objevuje bílkovina „třetího tisíciletí“ – cvrččí mouka. Kdo smýšlí ekologicky a chce jíst zdravě, asi už tento zdroj objevil. 

Cvrčci totiž obsahují lehce stravitelnou bílkovinu, se stejným obsahem aminokyselin, jako hovězí, kuřecí nebo rybí maso. A jejich chov je v porovnání s chovem skotu nebo drůbeží výrazně snazší a ekologičtější. V jedné statistice se uvádí, že ve výsledku na stejné množství proteinu je potřeba 12× méně potravy, 15× méně úrodné půdy, 2000× méně vody. To jsou hodně zajímavá čísla.

Společnost SENS, která se mimo jiné zaměřila výrobu produktů z cvrččí mouky vznikla před 6 lety a tady je výsledek. S jejich logem najdete řadu zdravých dobrot, společnost má za sebou už úspěšný prodej nejen v specializovaných prodejnách, ale i některých řetězcích. A nyní přichází s novým složením tyčinek i novinkami v nabídce.

Jak probíhá výroba cvrččí mouky? Cvrčci se chovají na farmě, až dorostou do potřebné velikosti, jsou mrazem uvedeni do stavu hibernace a následně rozemleti na mouku. Ta je zpracována do tyčinek a dalších produktů. Žádné kousky tykadel nečekejte, mouka má konzistenci velmi podobnou té pšeničné, jen je hnědší barvy.

Proteinové tyčky

V nabídce jsou proteinové tyčinky ve dvou příchutích Tmavá čokoláda & Sezam a Arašídové máslo & Skořice. Obě váží 60 gramů a obsahují 20 g proteinů.

Změna, oproti původnímu designu balení, který byl téměř shodný pro proteinové i energy tyčky, je rozhodně k lepšímu.  

Tyčky jsou nabité, kromě cvrččí mouky, zdravými surovinami: datlovým sirupem, čekankovou vlákninou, proteinem z fazolí Fava, kakaem. To vše zajišťuje jejich konzistenci.

Příchuť Tmavá čokoláda & Sezam je výrazně hořce čokoládová, chuť výrazná, svěží. Konzistence je poměrně vláčná.

Tyčinka Arašídové máslo & Skořice je na jazyku trochu sušší, ale velmi chutná, a jak chuť arašídového másla, tak i chuť skořice je zřetelná.

Co je příjemné a platí pro obě tyčinky, že nejsou vůbec přeslazené. Jejich energetická hodnota je 1063, v případě skořicové 1068 Kj.

Cena za poctivou 60g proteinovou tyčinku je 56,- Kč.

Energetické tyčky

Tyčinky Sens se odlišují od konkurence nejen přidanou cvrččí moukou a dalšími zdravými ingrediencemi, ale i tím, že na jejich obalu nenajdete napsáno Energy bar, i když složení napovídá, že energii dodají. V jednom kuse, který váží 40 g se skrývá téměř 700 Kj, karbohydrátů 16 g a bílkovin pouze 6 g.

Příchutě jsou na výběr tři: Ananas & Kokos, Tmavá čokoláda & Pomeranč a Tmavá čokoláda & Višně.  Všechny mají opět nepřeslazenou, svěží chuť, kde se prosazuje ovoce. Kombinace u všech tří se opravdu povedla, velmi výrazná a chuťovým buňkám lahodící je příchuť Ananas & Kokos. Ale díky tomu, že v Sens umí udělat luxusně příchuť hořké čokolády, budou další dvě tyčinky silným soupeřem.

Cena za jeden kus je 37,- Kč, přičemž můžete využít nabídky mix boxu, kde najdete všechny příchutě.

Krekry jako zdravé mlsání

Tyčkami nabídka zdaleka nekončí. Pohodové posezení s přáteli, aperol nebo sklenka vína (další možnosti pitného režimu už jmenovat nebudu) a k to mu nějaké to malé občerstvení. Můžete vyzkoušet krekry, které jsou plné zdraví a rozhodně vás nezklamou svou chutí. Pokud nikomu neprozradíte, že k jejich výrobě byla použita cvrččí mouka, která jim dává opět potřebnou dávku proteinu, bude si každý libovat, jak chutné a křupavé Sens krekry jsou.

Na výběr máte tři příchutě: Bylinková verze Oregano & Tymián, příchuť Černé olivy nebo oblíbená kombinace a také náš vítěz Tomato & Bazalka.

Ještě se sluší dodat, že balíček má 50 gramů, v kterém jsou dva plátky, připravené na konzumaci nebo rozlomení na menší dílky.
Cena za balení je od 46,- Kč, přičemž můžete využít nabídky výhodného mix boxu.

Další produkty už představíme jen krátce, protože se pro vás chystá samostatný článek se zajímavým receptem.

Sens nachystal i celozrnné bezlepkové těstoviny. A samozřejmě, že s podílem cvrččí mouky a také mouky z červené čočky. Podíl proteinu je tak 30%.

Pro vaši vlastní kulinářskou kreativitu je pak v nabídce 70% proteinový prášek, který lze použít na vaření i pečení. A jako rychlá svačina nebo druhá večeře pro regeneraci těla můžete použít směs na čokoládový koktejl se 74% proteinu. Mixovat s vodou nebo mlékem a za 20 vteřin máte připraveno.

Další informace o produktech a jejich dostupnosti najdete na stránkách výrobce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková