Kam s ním? Na kolo přeci…

Dnes něco o dětech a pro děti…

Po mnoha týdnech, kdy rodiče zastávali i roli učitelů, se sice pomalu vracíme do normálního režimu, ale přichází další drobná starost. Už červen je totiž pro mnohé tolik vyhlíženým časem, kdy po dalším školním roce je čas pro společnou dovolenou.  Teď ale nejednomu z rodičů přibudou možná vrásky na čele.  Společného času bylo kvůli korona opatřením až nad poměry a stálo by za to si trochu odpočinout. Bude to prospěšné oběma stranám. Co ale vymyslet za program, aby se dítko bavilo, mělo zajímavou náplň?  Zkuste kolo, sportem se nic nezkazí…

Cyklistických oddílů, týmů, kde vychovávají budoucí závodníky vyrostlo za poslední dobu nemalé množství. Jenže ne každý (rodič i dítě) tohle chce. Naštěstí jsou stále i kluby i další uskupení, kde vám taky naučí děti jezdit v terénu, ovládat kolo, získat vztah k pohybu jako takovému, tmelit kamarádské vztahy. 

Máme pro vás několik tipů, které mohou posloužit jako inspirace. Jak pro rodiče, kteří hledají právě něco takového, nebo pro nějakého šikovného cyklisty (cyklistky), co to umí v terénu, a i s dětmi.

Dresslerova Prázdninová škola kola

Zkušený trialista a cyklistický učitel Pepa Dressler nabízí své kempy už dlouhou řadu let. Kolem sebe postavil skvělý tým lidí, kteří to opravdu umí. Své klasické víkendové a týdenní kempy nyní rozšiřuje o příměstský tábor. V Praze a v Brně. Ráno „do školy“, večer domů.

Co děti čeká?

Každý den bude mít trochu jiné zaměření. Dětem se představí různé cyklistické disciplíny jako je enduro, xc, trial, flatland, bmx, nebo třeba i dráha. Dozví se, čím se liší a v čem jsou krásné nebo obtížné, přijdou i jezdci z každé z nich, kteří něco ukážou a něco povypráví.

Pražský tábor se projede známých místech: na Točné, v Letňanech, na pumptracku v Jesenici, na bikrosové dráze v Řepích a v Braníku.  

Brněnské děti se budou pohybovat v Atrophos aréně a Mariánském údolí.

Nebude chybět malá výuka první pomoci, dopravní výchova i základní servis v praxi – jak si opravit jednoduché závady na kole.

Prázdninová škola bude zároveň dobrodružnou hrou. Každý den budou děti moct vyhrát nějaké body za různé soutěže i kvízy. Každý den se bude vyhlašovat Kološprt a závodního Hrdina dne, který dostane nějakou odměnu. Poslední den pak bude závěrečná teoretická i praktická KoloMaturita, kde budou muset děti ukázat, co se naučily, co se dozvěděly a zapamatovaly. Za to zase dostanou body a ty pak budou moc vyměnit za nějakou cenu na památku – knihu, kšiltovku, tričko, blok apod.

Zaměření: děti ve věku 6-14 let
Dovednosti: všechny děti, které na kole alespoň trochu jezdí a chtějí se něco nového naučit
Kapacita: max 25 dětí s minimálně čtyřmi dospělými
Cena: 6 990,- Kč (v ceně oběd, svačiny, pitný režim)

http://www.dressler.cz/cs/praha-primestsky-1

Kroužek MTB jízdy pro děti Trail Guide

Další z organizátorů vyjížděk, jednodenních i vícedenních kempů nově připravil kurz také pro děti. Jde o kroužek, který zahajuje teď v červnu. Děti se budou scházet 1x týdně na 2,5 hodiny a budou se učit jízdu v terénu.

Pro děti jsou připraveny dovednostní hry, nácvik jízdy v terénu, správného brždění, pozice na kole a další nutné návyky, která by měl správný biker umět. Lokalitou, kde bude kurz probíhat je pražská Točná.

Pokud se sejdou rodiče bikeři a bude zájem, pořadatel TG zajistí individuální kurz či vyjížďku v okolí.

Zaměření: kurz je určen pro děti 8-13 let
Dovednosti: jde o mírně náročnou akci a v lehčím terénu, v rámci lekce se ujede max. 5-8 km, piluje se technika
Cena: 3150 Kč (pro členy TG sleva 200,-Kč)

V době, kdy jsme připravovaly tento článek už zbývaly jen dvě místa a kurz zahajoval, ale s velkou pravděpodobností se na podzim děti dočkají pokračování.

Info: https://www.trail-guide.cz/kurz-akce/krouzek-mtb-jizdy-pro-deti

Cyklokroužky přes rok a v létě tábor

Nakonec přidáváme něco pro ty, co hledají pro své dítě celoroční kroužek. Už několik let funguje celorepublikový projekt při základních školách „Cyklokroužky“, které nejsou soustředěny jen ve velkých městech.

Cílem cyklokroužků je všeobecná pohybová průprava a výuka jízdy na kole. Jsou primárně určeny pro předškolní děti a žáčky prvního stupně. Individuální domluva je samozřejmě možná vždy v konkrétním místě.

Kroužky vedou zkušení lektoři, kteří mají vztah k dětem, jsou samozřejmě náležitě proškoleni. Mnohdy jsou to i bývalí závodníci, kteří si získají obdiv malých cyklistů zcela přirozeně.

Kroužky funguje většinou 1x týdně a co je velmi sympatické, že cena za lekci je symbolická, pohybuje se kolem 100,-Kč!

Cyklokroužek v létě, stejně jako školní výuka, neprobíhá. Ale již tradičně se koná letní tábor, kdy je náplní nejen kolo, ale i další pohybové aktivity, celotáborové hry, večerní program, zkrátka žádná nuda.

Zaměření: děti cca 5–10 let
Dovednosti: pro všechny děti, které zvládnou úplně základní jízdu
Cena: cca 100,-/lekci

Info: http://www.cyklokrouzky.cz/#search_block

Foto: archiv Pepa Dressler, TG, Cyklokroužek Louny

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková