Specialized představil nový EPIC a Epic EVO. Rychlost na druhou

Opožděná sezóna 2020 se zvolna rozjíždí, ale my už vás budeme zásobovat novinkami na tu nadcházející. Nemůžeme si přeci nechat pro sebe takové lahůdky, jako jsou novinky od Specializedu…

Jsou to už téměř dvě desetiletí, co Epic, jako vlajková loď modelové řady cross country celoodpružených kol amerického Specializedu sbírá úspěchy v nejvyšších bikových soutěžích. Za tu dobu si ale získal i srdce nejednoho hobby bikera, který si chce dopřát ten nejlepší požitek z jízdy.

A na kraji léta přichází americký gigant s tímto úspěšným bikem v nové podobě, s mnoha vylepšeními. Jak už je u Specialized zvykem, nadílka je bohatší: vedle nového Epicu je tu i přepracovaný Epic EVO.

Nový EPIC

Nebudeme opisovat poutavá reklamní hesla, která zdůrazňují ta NEJ, kterými se Epic může pochlubit. Nejrychlejší, nejlehčí, nejtužší….

Tady jsou fakta, která by vás měla přesvědčit. Pak samozřejmě samotná jízda, kterou si už brzy budete moci vyzkoušet na některé z akcí Test the Best.

Úspora na váze

Nový Epic i Epic EVO mají zcela nové rámové platformy. Rámy byly díky důkladnému laboratornímu měření, které jasně odhalilo, v jakých částech rámu dochází k velkému zatížení a kde zas ne, opět o trochu vylehčeny. Výsledek? Rám z karbonu FACT 11 nyní odpovídá hmotnosti předchozí generace modelu S-Works, zatímco nový rám S-Works Epic, který je z karbonu FACT 12m uspořil dalších 100 gramů.

Není to ale jen o váze, předností Epicu, který má ambice být opravdu nerychlejší, je i jeho tuhost. A ta se díky již zmiňovanému měření a vrstvení karbonu vylepšila, protože zadní trojúhelník je o 15 procent tužší než jeho předchůdce.

Vylepšená geometrie

Zkombinovat vlastnosti jako je rychlost, tuhost, ale též stabilitu, trakci, ovladatelnost není snadné. Ale není to nemožné. Revidovaná geometrie odráží stále agresivnější povahu současných tratí Světového poháru. Hlavový úhel má 67,5 stupňů, což byl nedávno údaj hodný trailbikům.  Došlo k snížení výšky středového složení o 9 mm.

Pro stabilitu se zvětšil dosah o 14 mm, což se doplnilo naopak kratším představcem, než měl předchůdce – a to zhruba o 1 centimetr. Tohle vše, ve spojení s kratšími řetězovými vzpěrami (433 mm), a samozřejmě s Brainem se projevuje v lepší trakci zadního kola a stabilitě ve větších rychlostech.

Ještě chytřejší BRAIN

Brain je tlumič, který pozná rozdíl mezi aktivitou jezdce a nerovnostmi trailu, který dává impulsy odspodu. Reaguje ve zlomku vteřiny, bez zásahu jezdce.  Když je hladký povrch, nabízí pevnou oporu, když terén přitvrdí, nabízí plnohodnotný zdvih. To vše bez potřeby páček, přepínání a dalšího ovládání zamykání.

I u Brainu došlo k vylepšení. Pro jeho větší citlivost byl přesunutý až za osu zadního kola. Změny proběhly i uvnitř samotného „mozku“. Nová pístnice, nové uložení….podrobný technický popis, jak vše (musí) skvěle fungovat najdete v článku u kolegů na serveru mtbs.cz.

Přehled modelové řady Epic

V rámci Specialized Epic launch jsme měly možnost bike vyzkoušet hodinku v lese. Expert se ukázal v plné parádě. Na pořádný test se teprve chystáme...

První zásadní informace je tato: Epic je jen v karbonu. Pokud se ptáte proč, tak konstruktéři se odvolávají na to, že by Epic na hliníkovém rámu nemohl nabídnout v součinnosti s dalšími klíčovými komponenty požadované, respektive promované vlastnosti.

V nabídce jsou tedy 4 varianty, které se liší výbavou.

Epic Comp

Základní model Comp je postavený na komplet novém Shimanu SLX 1×12. Vidlice Rock Shox Reba RL nedisponuje systémem Brain, vzadu ho už najdete.
Cena 119 999,-

Epic Expert

Vylepšený základní model, pohon zajištuje mix Sramu X01 a GX Eagle. Vidlice Rock Shox SID SL je s Brainem, bike má také karbonová zapletená kola Roval Control.
Cena: 179 999,-

Epic Pro

Stoupáme výš, odlehčujeme, a to jak komponenty, tak i obsahu peněženky. Koncovka Pro naznačuje, že tenhle model si nezadá s tím, co byste hledali na samotném vrcholu nabídky. Bílý krasavec dostal bezdrátovou sadu Sram X01 Eagle AXS, vedle karbonových Rovalů také S-Works řídítka a sedlovku.
Cena: 235 999,-

Epic S-Works

Tenhle stroj se bude prohánět na tratích svěťáků a atakovat mety nejvyšší. Má na to, když je nejlepší. Zatímco předchozí modely mají rám z karbonu FACT 11, tenhle jediný je z FACT 12. Ve výbavě je také nejvyšší model Rock Shox Sid SL Ultimate vidlice s Brainem. Osazen je řazení Sram XX1 Eagle AXS. Watty pod kontrolou budou mít jezdci díky měřiči výkonu Quarq.
Cena: 324 999,-

Další možností je, využít nabídky na samostatný rámový set a kolo si poskládat dle svých představ. Nabídka má čtyři velmi zajímavé varianty, všechny jsou s Brainem a jejich cena je 139 tis.

Nový Epic EVO

U některých bikerů je cílová čára označena páskou, u jiných je nastíněna dalším trailem. Je tu snad někdo, kdo by nechtěl sedlat kolo, které snadno stoupá vzhůru a z kopce dolů nabídne hravost, obratnost i jistotu?  Tohle přináší nový Epic EVO.

Nový Epic EVO využívá výhody tuhého, ale přesto lehkého přední ho trojúhelníku Epicu. Jeho zadní trojúhelník zvyšuje zdvih na 110 milimetrů.

Přední zdvih činí 120 milimetrů a nový Rx Tune je vylepšen, aby poskytoval aktivní, avšak efektivní výkon na dlouhé jízdy.

Nový Epic EVO nyní umožňuje nastavení úhlu hlavové trubky a výšky středu pomocí flip čipu. Jak to v praxi vypadá?

Zatímco model Epic EVO je dodáván v továrním nastavení Low (nízký) s úhlem hlavy 66,5 stupňů, převrácení čipu umožňuje jezdcům nastavit strmější úhel hlavy na 67 stupňů a nárůst výšky středu o 6 milimetrů.

Samozřejmě na Epic EVO nemůže chybět teleskopická sedlovka a bude standardem u každého nového modelu.

Modelová nabídka Epic EVO

Tenhle zábavný bike startuje variantou Epic EVO v sympatické cenové hladině, těsně pod 100 tisíci. Je vybaven řazením Shimano Deore/SLX 1×12, nechybí teleskopická sedlovka, byť v základní verzi.

Epic EVO Comp dostal lepší vidlici, lepší teleskopku a je komplet osazeno sadou Shimano SLX. Cena povýšila o 25 tisíc.

Nad tímto modelem je Epic EVO Expert, který svou výbavou, respektive kvalitou kopíruje závodní Epic. Najdete tu například novou vidlici Rock Shox Sid se 120mm zdvihu. Cena: 179 999,-

I v hravých modelech Epic Evo nezůstanete bez možnosti pořídit si některý ze dvou nevyšších modelů Epic EVO Pro nebo S-Works. Pro oba je charakteristické použití bezdrátového řazení, karbonových komponentů.

Podrobný přehled najdete na stránkách českého zastoupení značky Specialized.

 

Foto: Petr Bureš, Specialized

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková