FORCE v testu. Příjemný černobílý svět

Kolekce dámského setu, helmy a brýlí se nese v černo-bílých tónech. Ale radosti umí udělat hodně…a to nejen cenou!

Před časem jsme vám představily krásný cyklistický komplet od značky Force. Produkty této české značky používají nejenom sportovní a rekreační cyklisté, ale oblékají ji i profesionálové. Stojí za tím jednoduchá rovnice: využití moderních technologií, kvalitních materiálů i kreativní práce designérů. A samozřejmě i dobrá osobní zkušenost, kterou mezi sebou cyklisté šíří.

Dnes vám přinášíme představení dvou doplňků: cyklistické helmy a brýlí FORCE a k tomu pak shrnutí našeho testování dámského cyklistického kompletu Force Dash, který znáte i z našeho fashion videa.

Force Saurus

Přilba Force Saurus patří do kategorie cenově velmi dostupných, ale zároveň těch, co překvapí při vlastním nošení. Takže bere karty všem, co vyráží na kolo bez ochrany hlavy, a argumentují, že by jim bylo teplo, že nechtějí investovat, protože skoro nic nenajezdí, nebo že jsou helmy těžké a na hlavě nepříjemné.

Force Saurus dostala velmi pohledný, až závodně střižený design.  Přilba je vyrobená InMould technologií, tedy vstřikováním pěny do plastové skořepiny, tvoří tak jeden celek. Má aerodynamický tvar a už na pohled je jasné, že díky 25 ventilačním otvorům půjde o velmi vzdušnou přilbu.

Obvod hlavy se upravuje stahovacím kolečkem, které je vypodloženo, aby netlačilo. Polstrování je i pod bradou, jako ochrana při zapínání. Pásky se upínají klasickou přezkou, usazení přilby se pak dotahuje po stranách.

Přilba Saurus má v přední středové části vnitřní síťku, která slouží jako ochrana před hmyzem.

Potěšující je váha, která si nezadá s přilbami vyšší cenové kategorie: velikost M má 250 gramů. Samozřejmostí je pak to, že produkt má certifikaci CE, tedy splňuje požadavky směrnic Evropské unie. Přilbu můžete mít ve více barevných variantách a třech velikostech S, M a L.

Saurus v testu

První dojem? Krásně lehoučká, dobře padnoucí, nikde nic netlačí. Ano, to poslední je subjektivní dojem, ne každý má tvar hlavy takový, aby mu také 100% sedla. Pokud máte ale menší hlavu, respektive užší obličej, rozhodně by měla patřit mezi seznam vašich kandidátů.

Pěkně měkké je i vnitřní polstrování, tedy vyměnitelné výstelky. Přilba nemá Mips systém ani jinou technologii, ale právě vyšší výstelky, které dávají příjemný pocit, i když si přilbu hodně utáhnete.

Další důležitá zkušenost, přilba je opravdu vzdušná, ventilační otvory umožňují pěkně proudit vzduch kolem hlavy. Jde o univerzální model, na silnici, bike, in-line, koloběžky, pro mě osobně je dobrou volbou pro silniční vyjížďky a brusle.

Když k všem přednostem přidáte ještě cenovku, která je od 1299 Kč, máte další pádný argument, proč se o tuto přilbu opravdu zajímat.

Brýle Force Race Pro

Další doplněk českého výrobce, opět kombinující dostupnost a dobré funkce. Brýle Race Pro mají výrazný rám, v kterém jsou usazena polykarbonátová skla s UV filtrem 400nm. Znamená to, že čočky nepropouští záření nižší vlnové délky, než je toto a mají 100% ochrana proti UV záření. Skla mají navíc odvětrávací otvory proti mlžení. V balení jsou další dvě skla na výměnu: čirá a hnědá.

Nožičky brýlí mají zakončení z měkké pryže, což zabraňuje jejich posouvání. Součástí balení jsou také náhradní gumové nosníky i gumičky nožiček.

Hmotnost těchto brýlí, jejichž cena je krásných 899 Kč je pouhých 29 gramů, což opět snese srovnání s dražší konkurencí.

Race Pro v testu

Trefa do velikosti, ani velké, ani malé, aby pouštěly vzduch pod skla. Dobře sedí, což je jak tvarem rámečku, tak tomu pomáhá i gumové zakončení nožiček. Oblouk rámečku je tak akorát zahnutý, takže konce brýlí netlačí v tak citlivém místě, které je za ušima.

Prostor pro nos je docela široký, ale i tady se najde někdo, jehož kořen nosu prostě potřebuje možnost vlastního nastavení (rozšíření), což tu nejde.

Kompatibilitu s přilbou Force Saurus jsem očekávala a ano, pěkně to spolu ladí. Tedy je potřeba dát brýle přes stahovací pásky helmy. Největší využití pro mě mělo tmavé sklo, která má temně modré zabarvení a pro silniční vyjížďky nabídlo dostačující viditelnost i v oblačnosti, kdy bylo slunce schované pod mraky.

Nakonec ještě jeden postřeh, který nesouvisí s dojmem ze samotných brýlí, ale z jejich sympatického balení, které je v pevném pouzdře, s ochranným a čistícím vakem z mikrovlákna a již zmiňovanými náhradními nosníky.

Force Dash Lady v testu

A na závěr ještě ohlédnutí za „černobílou krásou“, tedy testovaným kompletem Force Dash Lady.

Vlastní představení si můžete připomenout zde ve videu nebo v článku. Dres je na omak i na těle příjemný a jemný, takže hodně vzdušný. Ideální na teplé dny, v nadcházejícím létě udělá výbornou službu.

Krátce k designu. Byť je černo (šedo) bílý, v barevném světě upoutá. Vzor je rafinovaný a dokáže zvýraznit ramena, v kombinaci s pohodlným raglánovým rukávem, naopak zeštíhlit trup. To zas podpoří černé bočnice. Myslím, že tohle se návrhářům povedlo o ženy to ocení.

Nicméně celkový střih bych hodnotila jako víc přiléhavý. Ne jako jsou race dresy ve stylu „druhé kůže“, ale je to silničářská klasika, bez stažení dole.

Stejně tak je příjemné, že i když má dres zakončení rukávu širokým lemem, ten je dostatečně pružný a do ruky se nezařezává.

Kapsy jsou při prvním vyzkoušení položeny trochu výš, ale jde o zvyk. Čtvrtá kapsa, která je na zip a je voděodolná, pojme klíče, peníze nebo nějakou další drobnost, kterou chcete mít bezpečně uschovanou. Ale mobilní telefon tam nedostanete, s tím se nedá při současných velikostech počítat.

Ještě praktická poznámka, materiál je opravdu rychleschnoucí, což jsem měla možnost vyzkoušet nejen při běžném praní, ale i při nečekané přeháňce při natáčení videa.

Kalhoty navenek evokují závodní model, mají delší nohavice, kousek nad kolena. Ale k radosti nemalého počtu žen jsou jen do pasu. Žádné kšandy. Pas je poměrně široký, takže netlačí na břiše. Materiál, z kterého jsou kraťasy Dash vyrobeny je pevný, kompresní, ale zakončení nohavic se opět povedlo a široké lemy pruží.

Dámský model dostal také velmi kvalitní, měkkou antibakteriální vložku. Má hodně prolisů, což dává ve výsledku báječný pocit v sedle i mimo něj. Různá tloušťka výplně je znát při jízdě a prolisy, které usnadní vytvarování vložky a zbaví dámy pocitu, že mají kalhoty vycpané nějakou tlustou plenou.

Komplet Force Dash mi dělá radost a stal se oblíbenou součástí mého cyklo šatníku.

Podrobné informace o všech představených produktech najdete na stránkách výrobce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková