Hattrick Jitky Čábelické, v Peci nenašla přemožitelku

Čábelická, Tvarůžková, Novotná a Spěšná-to jsou jména nových českých mistryň v cross country…

Jubilejní 30. mistrovství České republiky horských kol hostilo tento víkend horské středisko Pec pod Sněžkou. Bikerům známá trať, kde se mimochodem jel domácí šampionát naposledy před dvěma lety, patří mezi ty hodně obtížné. Extrémně prudký asfaltový stoupák podél sjezdovky Hnědý vrch, had, vinoucí se lesem přes vylezlé kořeny i další místní lahůdky prověřily připravenost do puntíku. Fyzickou i psychickou, vždyť se jel teprve druhý větší závod a hned o tituly!

Do Pece zavítal na soutěžní víkend poměrně slušný počet fanoušků, hodinu a půl po poledni už lemovali trať v nejatraktivnějších částech, aby podpořily české ženské hvězdy a hvězdičky. Jako první se vstříc šesti okruhům vydaly elitní ženy společně s kategorií do 23 let.

Start elitních žen a kategorie do 23 let

Oproti touškovskému závodu tu chyběla zahraniční konkurence, nicméně to nic neubralo z dramatičnosti ženského klání. Podaří se Jitce Čábelické (GAPP System-Kolofix) potvrdit roli české jedničky? Dostane ji někdo z dalších soupeřek pod tlak? Na tyto otázky si všichni museli počkat celou hodinu a půl, což byla doba, kterou strávila Jitka na trati.  

Podala profesorský koncentrovaný výkon a zaslouženě vyhrála. V podstatě stylem start-cíl.

Jitka Čábelická jede mistrovskou jízdu

„Vypadalo to jednoduše, ale zcela snadné to nebylo. Moje taktika byla jít do vedení hned od začátku, až v posledním kole jsem tušila, že by to mohlo vyjít, když člověk neudělá chybu. Holky se letos zlepšily, musela jsem jet koncentrovaně celou dobu, na trati tady v Peci udělá člověk chybu snadno a čas pak běží rychle. Až v posledním výjezdu jsem pak viděla, že mi titul nikdo nevezme. Trať v Peci mi hodně sedí, je to vyloženě na výkonnost, i když techniky tu taky není málo. Vyhovuje mi odjet po startu a jet si svoje tempo. Věděla jsem, že na mě, jako na mistryni bude tlak, pracovala jsem s tím už tři týdny. Jsem moc ráda, že taktika vyšla a mám mistrovský trikot na další rok, baví mě ho vozit,” smála se v cíli staronová domácí šampionka.

 

Za jejími zády se ale ostře bojovalo o další pozice. První okruh jela ostré tempo Tereza Sásková (Rouvy Specialized), stejně jako vloni na šampionátu v Hlinsku, na druhém místě ztrácela na Jitku pár vteřin. Jenže postupně začala uvadat a musela přepustit své místo Karle Štěpánové (Maloja Pushbikers) a Tereze Tvarůžkové (Expres CZ Tufo Kolín). A byla to droboučká závodnice žlutočerných barev, která předvedla parádní výkon, potvrdila svou rostoucí formu a také spravila si chuť po smolném závodě v Touškově, kde ji odsunul z předních míst defekt.

Tereza Tvarůžková se dere na druhé místo

“Vůbec tomu nemůžu uvěřit, před dvěma roky jsem byla druhá ve třiadvacítkách, teď rok věnuju naplno bikům a dojela jsem druhá v Elitě! Je to pro mě naprosto nečekaný výsledek. Jsem s ním strašně spokojená, v této konkurenci si ho strašně vážím,” vypověděla talentovaná závodnice, která zároveň získala i titul mezi třiadvacítkářkami. „Trať jsme měla najetou, měli jsme tu s týmem soustředění, ale i tak jsem ze začátku udělala pár chyb.

Pak se mi podařilo se srovnat a už jsme se jen soustředila a jela svůj závod a nepřemýšlela nad tím, jak bych se mohla umístit. V posledním kole jsem zjistila, že jedu fakt druhá i v elitě, takže jsem se vydala na maximu, aby ztráta na Jíťu byla co nejmenší,“ pospala svěřenkyně Honzy Slavíčka, který v cíli neskrýval obrovskou spokojenost.

Karla Štěpánová

Karla Štěpánová bojovala, jak je u ní zvykem, na doraz a rozhodně nenechala oběma soupeřkám před ní ani metr zadarmo. Byla od pohledu výborná v technice, jezdila velmi rychle kluzké serpentiny, ale závod v Peci je hodně o síle do kopců a v tom byla Jitka i Tereza o kus lepší.

„Jsem spokojená! Jitku jsem sice viděla jen chvilku, jela skvěle, na tu jsme asi nikdo nemohl pomyslet. S Terkou jsem bojovala skoro celý závod, ale pak jsem si skoro ustlala v jednom sjezdu a byla fuč. Nejvíc mě bolely ty výjezdy po asfaltu, to fakt nemám ráda, to bolí i psychicky a tam jsem fakt trpěla. Ale sjezdy, techniku, to jsem dávala dobře, moc mě to bavilo,“ shrnula boj další ze stálic české bikové scény, které patřilo druhé místo v elitě a třetí celkově.

Po touškovském bronzu byli diváci zvědaví na Janu Czeczinkarovou, která očividně ve svém novém týmu chytla motivaci a vrátila se výkonnostně tam, kde jsme byli zvyklí ji vídat. Nebyl to ale úplně Jany dobrý den, chyběl tomu tah v kopcích, nekonalo se Janči zrychlení v druhé půli závodu, a tak z toho bylo celkově 4. místo, ale v elitě si odnesla z vyhlášení bronz, což ji vykouzlilo úsměv i trochu spokojenosti.

Jana nechává za zády Terezu Sáskovou

„Trochu jsme přepálila start, chtěla jsem to zkusit, abych se zas neprosála dozadu. Možná jsem byla přemotivovaná a nevyplatilo se to. Nedokázala jsem tu kyselost pak rozjet a dostat se do tempa, který bych potřebovala jet. Tak jsem měla pocit, že jsme se spíš protrápila celým závodem. Ale zas jsem zjistila, co trénovat, na čem pracovat. Protože hned v první kole, v té krizi jsem spadla a hodně to trvá se dostat zpátky dopředu. Takže pocit nic moc, ale z výsledku mám radost,“ popsala Jana, která si místo odpočinku naordinovala účast na maratonském mistrovství.  

Kategorie do 23 let: Tereza, Tereza a Tereza

Honza Slavíček, bývalý špičkový reprezentant se svou svěřenkyní Terezkou

Tvarůžková, Sásková, Neumanová. Takové bylo seskupení medailistek v kategorii do 23 let.  Suverénka této kategorie si oblékla svůj první mistrovský dres v bikové kariéře a neskrývala obrovskou radost. Není se co divit, vždyť teprve v loňské sezóně se rodačka z Valašského Meziříčí dostala do týmu Honzy Slavíčka a začala trénovat cíleně na cross country. A za velmi krátkou dobu udělala výkonnostní skok, který ji vynesl i druhé místo v absolutním pořadí! “Jsem panu Slavíčkovi moc vděčná, věří mi a moc mi pomohl. Biky jsou pro mě prioritou, lyže jsme už definitivně zavřela do skříně,” prozradila nám Tereza, která se také dostala do širší nominace pro odložené OH. 

Tereza Sásková

Terezka Sásková, loňská suverénní mistryně a medailistka z MS, se trochu trápila, stejně jako v Touškově bylo vidět velké odhodlání ale líp, než na celkově 5. místo to nestačilo. Ale rozhodně neodjíždí z mistrovství zklamaná, vždyť už v pátek si pověsila na krk zlato z týmových štafet!

S tratí se poprala statečně i na třetím místě hodnocená Tereza Neumanová. Stále zatejpovaný loket (viz úvodní foto) dával tušit, že ruka po nedávné srážce s cyklistou v jiném závodě ještě není úplně v pořádku. Odstup za svými rivalkami byl větší, než si asi závodnice týmu ČS Accolade přála, ale bronz se prostě počítá.

Bitva juniorek

Krásný souboj předvedly juniorky. Těm rozhodčí předepsaly čtyři okruhy. Hned v prvním z nich se odpojila trojice Novotná (Adastra), Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín) a obhájkyně titulu Holubová Kola bbm.cz). Trio na pohled spolupracovalo a slečny také trochu taktizovaly, okukovaly, co komu sedí, kde je kdo slabší. V první části závodu udávalo tempo Karolína Bedrníková. V dalším kole se pořadí promíchalo, na čele se usadila loňská mistryně v kadetkách Aneta Novotná, která se přestala ohlížet, nasadila turbo a ujížděla vstříc dalším kilometrům.

V cíli pak měla krásný náskok 33 vteřin a slavila svůj možná trochu nečekaný juniorský titul.

Adéla Novotná si jede pro titul

„Trať byla hodně náročná, jak fyzicky, tak technicky, ale já mám přesně tohle ráda, i takový počasí. Takže jsme na tom jenom získala. První dvě kola jsme jeli pohromadě, pak jsem zkusila nastoupit za těma lesníma kapsama a odjela jsem. Vůbec jsem se neotáčela, jestli mám náskok, co holky za mnou, šlapala jsme naplno až do cíle,“ radovala se talentovaná bikerka z týmu Adastra, kterou čeká v juniorské kategorii ještě příští sezóna.

Přetahovaná mezi Bedrníkovou a Holbovou vyšla nakonec ve prospěch loňské mistryně Adély Holubové, pro domácí Karolínu Bedrníkovou zbyl po pádu v konci závodu bronz.

Adéla Holubová na divácky atraktivním skoku

Adéla Holubová si užívala techniku, ale úplně jí nesedly místa,kde se muselo kolo opustit. „Rozhodlo se v kořenité pasáži, kde se muselo běžet, tam to holkám šlo líp, já ztratila. No a pak za to Aneta vzala a odjela. Mě by vyhovovalo, aby byl závod delší, aspoň o kolo, protože jsem se rozjela až na konci,“ okomentovala vývoj závodu loňská mistryně, která se tentokrát musela sklonit před výkonem své mladší soupeřky.

Karolína Bedrníková jede pro další úspěch žluto-černého týmu

I talentovaná Karolína Bedrníková byla s bronzem spokojená, i když nebyla daleko od lepšího umístění. „Cítila jsem se dnes hodně dobře, ty první dvě kola se jelo hodně pomalu, tak jsem se snažila udávat tempo. I v technice to bylo dobrý, jen se mi pak začaly bolet záda, starší problém, a tak už jsem se soustředila na udržení toho třetího místa.

Kadetky bez překvapení

Kadetkám, stejně jako v Touškově, dominovala Simona Spěšná (MS Bike Academy). Během dvou okruhů měla čas dohnat nepatrnou ztrátu z úvodního asfaltového výjezdu, excelovala v technice, což ji dodalo klidu, z páté pozice si dojela na první a uháněla vstříc dalšímu vítězství s krásným bonusem mistrovského titulu.

„Dneska jsem byla i se startem spokojená, i když do terénu jsme najížděla až pátá, ale bylo to v kontaktu. V lesních smyčkách, tam kde se běhalo, jsem tři holky předběhla a do dalšího kopce jsem jela už druhá s Eliškou Hanákovou. Pak už přišla na řadu taktika, kdy jsem byla na první místě a jak jsme dojížděly juniorky, snažila jsem se jich ve sjezdu co nejvíc předjet, abych si získala náskok. Ten jsem pak v druhém kole hlídala. Mám tady v Peci ráda, když je mokro, sedí mi, když to klouže, takže jsem si to užila,“ podělila se o své pocity novopečená mistryně republiky.

Pro stříbro si dojela Eliška Hanáková (CP Team), bronz vybojovala Kateřina Hladíková (Ivar CS – Author).

Za povšimnutí stojí i výkony, resp. výsledky dvou žen, maratonské specialistky Jany Pichlíkové a zkušené triatlonové specialistky Heleny Karáskové. Obě dámy se popasovaly s náročnou tratí velmi statečně, bez ztráty okruhu. 

Výsledky:

Ženy Elite a U23
1. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) 1:24:09 hod.
2. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +0:48
3. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +1:58
4. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) +3:05
5. Tereza Sásková (Rouvy Specialized) +3:31
6. Tereza Neumanová (Česká spořitelna Accolade) +5:50
7. Jana Pichlíková (Kross Bikeranch) +9:30
8. Helena Karásková Erbenová (Lawi Sport) +10:33
9. Monika Kučerová (Head Pro Opava) +10:54
10. Veronika Kubínová (MS Bike Academy) -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková