Jaké cyklo rukavice na kolo? Vyber si z hvězdné pětice

Přehlídka zajímavých modelů. Co rozhoduje? Barvičky, střih, měkká či hladká dlaň? Nebo cena?

Mít všech 5 pohromadě se vyplatí. Člověk, který to tak má, umí přemýšlet, vyhodnocovat situace, skoro se vším si poradí. Tohle platí na biku. Je dobré mít …dobře, nemusí to být hned komplet pětice, ale dva, tři kousky určitě, různých rukavic pohromadě. Protože si můžete pak vybírat podle toho, na jaké kolo jedete, na jak náročnou jízdu se chystáte a třeba i jak je právě venku.

Tady máte pár tipů, co by se vám mohlo hodit. Něco prošlo testem, něco pro vás máme připravené do soutěží…

Kellys PLASMA Green

Slovenský výrobce má už řadu let nejen širokou nabídku, ale také velmi kvalitně zpracované a cenově dostupné modely. Když vám padnou, budete nadmíru spokojená. Měly jsme v dlouhodobém testu model Hypno Long, který velmi mile překvapil a obstál při porovnání s dražší konkurencí. V tuto chvíli se ho snaží předčít nový model Plasma.

Jde o unisex dlouhoprsté rukavice, s hladkou dlaní, která by měla nabídnout citlivé propojení s gripy a tedy i dobrou kontrolu při vedení kola.

Spodní část rukavice je vyrobena ze syntetické kůže, s drobnými perforacemi.  To by měla nabídnout tolik důležitou ventilaci. Na prstech pak najdeme funkční vychytávky. Ukazováček a prostředníček dostaly do výbavy protiskluzové silikonové proužky, které ještě doplňuje na palci speciální látky, díky které lze snadno otevřít dotykový display. Jemné mikrovlákno na utírání potu (nebo otravné kapky u nosu) je u dobrých rukavic samozřejmostí…a tedy nechybí ani tady.

Rukavice Plasma se velmi dobře oblékají, díky dostatečné šíři v oblasti zápěstí. Požadovaný obvod, respektive stažení získáte pomocí úzkého pásku na suchý zip.

Rukavice Plasma se dělají ve velikostech XS až XL a ve dvou barevných provedeních. Zobrazenou kombinaci doplňuje ještě černá varianta.

DNK postřeh: rukavice Plasma mají poměrně úzké a zároveň dostatečně dlouhé prsty (v porovnání s testovaným modelem Hypno jsou delší o několik milimetrů)

Cena: 479,-

 

Specialized Body Geometry Sport Gel

Zástupce polstrovaných rukavic. Někdo na tento typ rukavic nedá dopustit, potřebuje především pro ruce pohodlí, což díky gelovým vycpávkách v klíčových kontaktních místech bude mít. V případě tohoto modelu to ale nekončí pouze gelem, na dlani jsou ještě místa, kde je měkká pěna, která sníží vibrace do rukou při jízdě. Zdá se, že komfort po všech stránkách zajištěn.

Pro dlaňovou část je použitá syntetická semiš, která v kombinaci s mikrovláknem skvěle přiléhá. Palec opět disponuje materiálem, vhodným pro utírání potu. Prostor kolem zápěstí je vykrojen a k stažení se využívá pásek na suchý zip.

U těchto gelových rukavic je doladěn každý detail. Možnost ovládání dotykového displeje? Samozřejmě, a úpravu najdete hned na všech prstech, respektive jejich konečcích.

Těmto rukavicích přidal Specialized také reflexní prvky, což zvýší vaši viditelnost v provozu.

DNK postřeh: řada modelů Specialized má unisex vzhled i konstrukci. V případě dámských modelů jsou velikosti přizpůsobené opravdu drobnější ruce. Takže pečlivě vybírejte, S je opravdu small.

Cena: 799,-

Bontrager Evoke

Další dlouhoprsté rukavice z kategorie nepolstrovaných dlaní. Spodní část rukavice tvoří vysoce kvalitní syntetická kůže AX Suede Uno. Svrchní materiál je pružná pletenina z polyesteru a spandexu. vysoce prodyšná.

Rukavice Bontrager Evoke mají minimum švů, jsou natahovací, kolem zápěstí je pružný lem, v dlaňové části opatřen krátkým poutkem pro snadnější oblékání a sundávání. Každý majitelka (nebo majitel, neb se dělají v pánské i dámské verzi) bude maximálně spokojen s velmi jemným semišem na palcové hraně, kde je místo pro otírání potu. A ještě se sem vešlo i logo výrobce.

Rukavice Evoke bez výstelky se prodávají v šesti barevných variantách, nabídka velikosti je od XS až po 2XL.

DNK postřeh: velmi příjemné a dobře padnoucí, umělá kůže výborně drží na gripech. V případě nerozhodnosti mezi dvěma velikostmi doporučujeme vzít tu menší. Materiál lehce povolí. 

Cena: 899,-

Specialized LowDown

Na střihu záleží. A i když na první pohled není u těchto rukavic nic složitého, právě důkladné propracování dělá z tohoto nového modelu velmi oblíbený kousek.

Rukavice LowDown patří mezi uni sex produkt a zajímavé na nich je to, že jsou střiženy s mírným zakřivením. Co si pod tím představit? Tak, jako u cyklistického dresu zkoušíme, zda sedí právě v ohnuté pozici (jako když jedeme na kole), tak podobně byly navrženy i tyto rukavice. Díky tomu se látka nikde nekrčí a rukavice se stane vaší druhou kůží.

Tuto vlastnost samozřejmě podporuje i materiál. Dlaň je ze syntetické kůže Clarino, kombinuje v sobě pevnost a odolnost proti oděru a zároveň je dostatečně tenká, aby jezdec nepřišel o pocit citlivého kontaktu s řídítky.  Preforace na dlani pak slouží k zvýšené prodyšnosti.

Svrchní materiál působí odolně, jde o tkaninu nylonu, který pruží v čtyřech směrech. Zároveň tu je ale příměs kompresního vlákna, aby rukavice držela pevně na ruce za jakýchkoliv podmínek.

Pro snazší oblékání je na bocích menší vykrojení a vsazený pružný klín. Konečky prstů, které patří k více namáhaným částem rukavice jsou zesíleny. A opět – i u těchto rukavic bylo pamatováno na možnost ovládat dotykový displej.

Nabídka barev je poměrně pestrá, najdete hned šest možností, velikosti jsou od S do XXL.

DNK postřeh: máme v dlouhodobém testu, jde o vynikající model rukavic s hladkou dlaní. Skvěle rží tvar, na ruce se nepohnou. Kdo nepotřebuje gelové či pěnové polstrování, doporučujeme tento model pořídit.

Cena: 799,-

Rukavice 100 % Airmatic

Poslední z dnešní přehlídky. Taky tyhle rukavice najdete mezi pánskými modely, ale vozíme je i my DNK.  Už na první pohled je jasné, že tenhle kousek snese trochu drsnější zacházení, respektive je připraven vás ochránit při vašem trail a enduro ježdění. Pro zvýšenou ochranu jsou totiž rukavice vybaveny měkkými gumovými jehlany, které chrání klouby a vrchní část ruky.

Model Airmatic má výraznou neoprenovou manžetu, která pěkně udrží rukavici bez posunu. Doplňuje ji ještě stahovací pásek.  Mezi prsty jsou všité síťové klíny, díky kterým je zajištěná dostatečná prodyšnost. Palec má pak zesílenou vnitřní část.

Dlaň je dostatečně perforovaná, ale také pevná. Motivační logo je drobným zajímavým detailem. N prstech najdete silikonový potisk, který má za úkol zajistit větší přilnavost rukavice k řídítkům.

Rukavice jsou v obchodech ve třech barevných variantách, velikosti jsou standardní: L až XXL.

DNK postřeh: rukavice perfektně drží, široký lem nedává šanci na nějaké klouzání. „Zubáci“ na hřbetu ruky jsou nejen designovým prvkem, ale při těsném projetí kolem stromu pomůžou, že to ruka neschytá natvrdo. Materiál je dostatečně pevný, zvládly první křest a přežily bez úhony.

Cena: 730,-

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková