Královnou v Touškově opět Anne Terpstra, post domácí jedničky potvrdila Jitka Čábelická

První závod ČP hostilo Město Touškov, v nabité konkurenci a skvělé atmosféře se bojovalo po celý víkend o pohárové i UCI body.

Bylo to velké, přátelské, nabité energií i skvělými výkony. Po korona krizi se konečně rozjel na ostro závodní kolotoč. Tedy alespoň v naší domovině. A protože Český pohár je znám svou pořadatelskou kvalitou, o zahraniční závodníky na startu není nouze. Ale aby startovní listina žen čítala z celkového počtu polovinu cizinek, to opravdu zvykem není.

Město Touškov opět po roce hostilo naší nejvyšší domácí soutěž a znovu se blýsklo organizací i vyšperkovanou tratí. Dvě nové tribuny pro diváky nad technickými pasážemi v rokli, fanoušky obsypaná louka i přilehlý les jen dokreslovaly skvělou atmosféru o kterou se samozřejmě zasloužili i samotní bikeři.

Nový časový program přivedl elitní kategorie na start již v sobotu. Přesně o půl druhé se a trať vydaly ženy a závodnice do 23 let, kterých byly dvě desítky, o dvě minuty později pak kvalitní balík 23 závodnic, s čtyřminutovým odstupem se pustilo do boje nejpočetnější třicetihlavé pole kadetek. Technický okruh v délce 4 kilometrů musela zdolat elita 6x, juniorky dostaly příděl čtyř kol, kadetky o jedno méně.

Krátce po startu hvězdného startovního pole elitních žen, kde na poslední chvíli přibyla i Yana Belomoina, se vedení ujala favorizovaná Anne Terpstra. Nizozemskou jedničku vezl stylem start-cíl prototyp karbonového celoodpruženého Ghosta. Jitka Čábelická se usadila na druhém místě, chvíli to vypadalo, že by mohlo jít o kontaktní souboj, ale Tersptra excelovala v technických sjezdových pasážích.

Bylo to můj první závod od února, takže mě překvapilo, že to takhle šlo. Prošla jsme si nemocí, trénink jsme musela začít zas od nuly, tohle první prověrka sil. Jitka byla hodně dobrá do kopce, naštěstí jsem věděla, že jí odjedu v technice. Zadarmo to nebylo, bolelo to jako vždycky, ale mám to tady moc ráda, trať mi sedí dokonale, “ řekla vítězka po závodě.

Spokojená byla i v cíli druhá Jitka Čábelická (GAPP-Systém Kolofix), která letos už poznala porážku od dalších českých bikerek, ale na maratonské trati. V Touškově předvedla precizní a soustředění výkon. “Jsem spokojená moc, dneska to byl super výkon i výsledek.

Byla tu slušná konkurence a tohle i první ostré porovnání, kdo jak na tom je. V prvním kole jsem si říkala, že bych s Anne dnes mohla jet, ale ona jela neskutečně z kopce dolů, tak si najela vždycky nějaký náskok a už to nešlo sjet. Prohrát s takovou závodnicí není vůbec ostuda,” řekla česká mistryně k druhému místu, když projela se ztrátou pouhých 37 vteřin.

Boj o třetí místo byl v rukách hned několika závodnic. V první polovině závodu byly v kontaktu Štěpánová (Maloja Pushbikers), Czeczinkarová (LIV Mistral), výborně jela také Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín). Pódium nakonec vybojovala Jana Czeczinkarová, která v cíli nevypadala ani příliš unaveně.

„Rozvrhla jsme si dobře síly, jsem ráda, že mi to na ten bronz vyšlo. A že se mi povedla příprava a ukazuje se, že jsme na dobré cestě k návratu. Vlastně mě ten koronavirus i trochu pomohl v tom, že jsem si stihla všechno dodělat kolem týmu, takže to byl takovej únik od stresu a tlaku. Teď mám čistou hlavu, trénuju a všechno si to užívám,“ řekla bronzová žena závodu.

Těsně pod stupni skončila Karla Štěpánová, která v týdnu cestovala do Německa na týmový kemp a dostihla ji únava i drobný zdravotní problém. „Cítím se ale daleko líp než vloni, to se nedá srovnat. Jen to cestování ve čtvrtek autem zpátky do Čech přineslo jeden problémek, ke konci závodu se mi dost špatně sedělo a bolela mi levá noha. Ale v Peci už bude všechno fajn, moc se těším,“ zhodnotila vcelku spokojeně i tu nepopulární „bramboru“.

Smolařkou dne byla mladičká Tereza Tvarůžková, která jezdí v kategorii do 23 let a té také suverénně vévodila. Jenže ji v druhé půli závodu postihl defekt a než doběhla do depa, přehnalo se přes ni spousta závodnic, včetně Ronji Eibl, která ji tak o vítězství připravila.

„Udělala jsme od loňska velký pokrok, Ronja mi dávala v závodě 7 minut a já tady jela před ní, ve předu s našima nejlepšíma holkama. Mrzí mě to, ale je fajn vědět, že jsem na tom o tolik líp,“ řekla v cíli sympatická svěřenkyně Honzy Slavíčka z týmu Expres CZ Tufo Kolín.

Krásný souboj předvedly i mladší kategorie. V juniorkách byl boj o první místo mezi aktuální českou mistryní Adélou Holubovou (kola -bbm.cz), která na své domácí trati dokázala využít všech výhod a nedala šanci skvěle jedoucí Anetě Novotné (Adastra).
„Nechtěla jsme to od startu přepálit, tak jsme jeli s Anet společně. Docela jsme i taktizovaly, ani jedna jsme nechtěly tahat. Pak jsem to zkusila nastoupit a když jsem zjistila, že jedu sama, věděla jsem, že bych to měla udržet. Mě vyhovuje, když jedu sama, a i když jsem věděla, že je za mnou kousek, byla jsem v klidu,“ popsala Adéla.

Aneta Novotná si ale z porážky nic nedělala. „Za mě spokojenost. Trochu jsme cítila únavu, protože jsme měli soustředění, všechno se cílí na příští týden na mistrák. Jela jsme co nejlíp to šlo, když mi Adéla odskočila, už to nešlo dojet.“

Kadetky ovládla Simona Spěšná, dcera bývalého úspěšného závodníka, nyní manažera a trenéra MS Bike Academy. Ani ona neměla cestu za vítězstvím úplně lehkou, i když patřila jako téměř domácí mezi největší favoritky.
„Popravdě jsme počítala, že start a začátek dopadne úplně jinak. Mám to tady strašně ráda, chodíme sem trénovat, chtěla jsem být nahoře na kopci před technikou první, protože si troufnu říct, že bych tam jela nejrychleji. Místo toho se mi to nepovedlo a jela jsme někde kolem 20 místa. Takže tři kola dohánění té ztráty. Jsem ráda, že to vyšlo,“ řekla nám sympatická bikerka, která o svém vítězství rozhodla až v závěru závodu ostrým nástupem v posledním stoupání.

Už za týden se v Peci pod Sněžkou bojuje o tituly a mistrovské dresy.

 

Výsledky ženy Elite

1.TERPSTRA Anne, GHOST Factory Racing 1:22:27.6
2 ČÁBELICKÁ Jitka, GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team +00:37.7
3.CZECZINKAROVÁ Jana, LIV Mistral Cycling  + 1:21.6
4.ŠTĚPÁNOVÁ Karla, Maloja Pushbikers XC Team  + 2:10.9
5.BENKÓ Barbara, GHOST Factory Racing  +2:33.4

Kompletní výsledky na sportsoft.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková