V Touškově se o víkendu se rozjede Český pohár horských kol, přijede silná konkurence

Chystá se velká bitva. Po korona krizi první závod letošní xc sezóny s tučnou bodovou nadílkou láká slušnou mezinárodní konkurenci…

Západočeské Město Touškov bude o víkendu středobodem bikingu, jede se tu první díl Českého poháru v cross country. Letošní rok je pro závodníky hodně jiný, jen někomu se poštěstilo zkraje jara vyzkoušet závodní atmosféru. V březnu pak omezení v souvislosti s koronavirem vystavilo stopku všem závodům, na dobu neurčitou.

Po pozvolném rozjezdu se na začátku léta šlápne v naší domovině „do plnejch“ a pěkně zostra. Týden před Mistrovství České republiky, které se koná v Peci pod Sněžkou, bikeři poprvé změří síly v této sezoně ve Strabag Cupu, Českém poháru horských kol. Jeho overturu obstará Město Touškov a tamní technicky náročná trať. Pořadatelům, kteří už hlásí připraveno, je nutno vyslovit velký dík, protože byli schopni reagovat na nenadálou situaci a změnit původní termín konání. 

“O konání našeho závodu se rozhodlo až při zveřejnění jednotlivých vln rozvolnění při ústupu Covid-19. Dozvěděli jsme se to cca 5 týdnů před termínem konání. Máme ale vysokou připravenost a proto bylo možné přijmout nabídku od ředitele Strabag Cupu a závod v Městě Touškově je tak prvním dílem celé série“ shrnula Kateřina Duchková, ředitelka Českého poháru v Městě Touškově.

Na touškovské trati není nouze o vzdušné polety. Magda Mišoňová je dávala s přehledem

Závodní okruh si vloni vysloužil od závodníků chválu i respekt. I pro letošní rok pořadatelé nachystali několik novinek. Tou první je nová sekce na okruhu, dole uprostřed rokle cca 8 m dlouhý rockgarden. Nová sekce dává zabrat všem kategoriím, pro ty méně technicky zdatné je lepší ji přeběhnout. Přibyly také objízdné trasy na několika úsecích. A i na diváky se pamatovalo, na dvou atraktivních místech budou dvě hlediště umístěné přímo nad roklí.

Češky vs. Evropa? O pódium bude bitva!

Závod v Touškově je vůbec prvním závodem s kategorizací C1 kalendáře UCI po koronavirové krizi na světě, a proto budí obrovský zájem i ze strany zahraničních týmů. Přihlášeni jsou Italové, Belgičané, Němci, Rakušané, Francouzi a tradiční účastníci Strabag Cupu Slováci a Poláci. Dva dny před startem je přihlášeno přes 800 závodníků!

V ženském pelotonu bude kompletní česká špička, ale startovku zdobí řada zajímavých jmen. Asi největší star je obhájkyně loňského vítězství a třetí žena UCI rankingu Anne Terpstra (Ghost Factory). Mezi přihlášenými je ovšem také německá vycházející hvězda a týmová kolegyně Mathieu van der Poela letos jedenadvacetiletá Ronja Eibl (Alpecin Fenix), o pódium bude chtít zabojovat Italka Marika Tovo.

Jitka Čábelická se v Touškově před rokem trápila, ze vzájemného souboje vyšla lépe Karla Štěpánová, které patřilo druhé místo za vítěznou Terpstrou. Jak to bude letos se dozvíme už tuto sobotu

Ale ani domácí závodnice nebudou chtít zůstat ve stínu a poperou se jak o celkové pořadí, tak i o první body do letos jen čtyřdílného ČP. Loni jednoznačně česká jednička Jitka Čábelická na Touškov nevzpomíná úplně v dobrém, bude mít co dělat hned s několika vážnými soupeřkami.

„Na závod se těším, přijede i poměrně dost holek z venku,bude to zajímavý a fajn poměření jak je kdo na tom. Dlouho se nezávodilo, takže to bude taková generálka výkonu. Do Touškova pojedu až v pátek, kdy se podívám i na trať, to stačí, jinak jsem tam letos ani během corona cupu nebyla“ napsala nám Jitka, která už si v rámci přípravy střihla dva zahřívací maratony- Extrem Bike v Mostě a tradiční závod KPŽ na Orlíku. Vybojovala 3. a 1.místo, a je jasné, že soupeřky jí budou chtít v Touškově potrápit.

Formu ukazuje Karla Štěpánová (Maloja Pushbike), velkou motivaci ve svém vlastním novém týmu má Jana Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling), sezónu dobře rozjela i Tereza Tvarůžková (Expres CZ-Tufo team Kolín).

Podobně urputné souboje se očekávají i v dalších kategoriích, vždyť jde jak o první velké vzájemné poměření sil, ale také prověrku před nadcházejícím domácím vrcholem, kterým je mistrovství republiky.

Pro letošní rok došlo ke změně programu, takže dospělé kategorie mají závod již v sobotu!  

Podrobný rozpis najdete ZDE.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková