Jde to i jinak -díl 8. Zdravá mlska na dovolenou a bez vaření

Proč a jak se nevzdat zdravého jídla ani na dovolené, když jste pod stanem, bez ledničky…

Léto se sice krátí, ale řadu z nás čeká ještě dovolená pod stanem, jak bývá v Česku ke konci prázdnin zvykem. Nevíte si rady co s jídelníčkem v horkých dnech, když není k dispozici lednice, nechcete vařit a nechcete se ani stravovat v restauraci nebo vás na cestách chytnou nepříjemné střevní potíže? Dnes se vše dočtete v dalším dílu „Jde to i jinak s jídelníčkem o dovolené“.

Které potraviny si s sebou vzít?

Řada z nás si s sebou bude potřebovat vzít potraviny „trvanlivé“ na cestu nebo pobyt, ale teploty v dopravním prosředku v horkých letních dnech mohou vystoupat skutečně vysoko. Ještě výše vystoupají, pokud auto opustíme a uzamkneme. Po návratu do auta nechaného na slunci v něm může být i teplota přes 50°C. Které potraviny si tedy vzít?

  • Pečivo: Klasický chléb či pečivo se v mikrotenovém sáčku zapaří, nebalené ztvrdne nebo by se mělo během jednoho dne spotřebovat. Vhodnější jsou pak balené křehké chleby nebo obilninové „polystyrénové“ chebíčky.
  • Mléčné výrobky: Z mléčných výrobků jsou nejvhodnější tavené sýry s nižším obsahem tuku. I když tavené sýry mají z mléčných výrobků nejnižší biologickou hodnotu, o letních dovolených jsou velmi vhodné, protože celkem bez újmy snesou po určitou dobu vyšší teplotu. Nepotřebujeme na ně ani lednici. Pokud máte chuť na jogurt, tak leda koupený těsně před svačinou, ten by pochopitelně byl bez uložení v chladniččce nebezpečný.
  • Maso: Čerstvé maso či uzeniny rozhodně neberte, ani trvanlivý salám. Na cestu jsou vhodná například vejce uvařená natrvrdo. Můžete si s sebou vzít samozřejmě i „masovou“ konzervu, kterou ale ihned po otevření musíte sníst. Zdravější volba může být například tuňák či sardinky v konzervě.
  • Ovoce, zelenina a voda: Krátkodobě bez lednice vydrží i ovoce a zelenina, kdy jsou vhodné pevnější druhy, kterým nevadí otřesy auta či autobusu jako jsou jablka, papriky a salátové okurky. Dobrou volbou je také ovoce sušené. Dále je třeba upozornit na používání balených pitných vod, kdy je vhodnější balenou pitnou vodou mýt i ovoce a zeleninu.
  • Mlsání: Oplatky jsou nepraktické pro obsah krémů, kterými jsou slepované, o rozteklé čokoládě a slisovaných želatinových medvídcích nemluvně. Na mlsání jsou dobré některé cucavé bonbóny s menším obsahem cukru a žvýkačky nebo tzv. raw tyčinky ze sušeného ovoce a oříšků.

Příklad „zdravého“ jídelníčku v podmínkách pod stanem bez vaření a bez lednice:

Snídaně:    máčená pohanka s oříšky, sušeným a lesním ovocem (viz recept)

Svačina:    jablko
O
běd:        vejce na tvrdo, tavený sýr, krekry, paprika

Svačina:    raw tyčinka z datlí a oříšků
Večeře:     tuňák v konzervě míchaný s máčenou pohankou, okurka

Recept bez vaření: Máčená pohanka s oříšky a medem

b
Suroviny:

  • pohanka
  • oříšky kešu
  • rozinky
  • pitná voda

 

Do uzavíratelné sklenice nasypeme pohanku (cca ¼ sklenice), přidáme jednou tolik pitné vody a nakonec vsypeme oříšky a rozinky. Sklenici přes noc uzavřeme. Celá směs do rána změkne a vysaje vodu. Můžeme ihned podávat, ideálně s troškou čerstvého „lesního“ ovoce. Takto stejně máčená pohanka bez oříšků a ovoce lze využít i „na slano“ například na zdravou večeři bez vaření v kombinaci s tuňákem z konzervy a salátovou okurkou.

Typy, čím spravit zkažený žaludek a další trávící potíže

Co dělat, pokud se dostaví trávící obtíže (jako je průjem, zvracení, teplota) i přesto, že dbáme o prevenci?

Ze všeho nejdůležitější je, zajistit hydrataci organismu. Při zvracení je vhodné podávat studený černý čaj oslazený hroznovým cukrem nebo chlazenou colu. Tato „přeslazená droga naší mládeže“ dodá organismu energii a má díky kofeinu uklidňující účinek na podrážděný žaludek. Pokud má dotyčný průjem, je vhodnější nápoje nesladit, protože cukr ve střevě „strhává“ vodu. Dále se doporučuje pít i minerální vodu, protože po zvracení nebo průjmu je potřeba doplnit ztracené minerály. Množství tekutiny je třeba začít nejprve po lžičkách, pak po doušcích, po šálcích, tak jak to snese žaludek.

Pokud se zvracení neopakuje a tekutiny nemocný dobře snese, většinou druhý den se doporučuje podávat starší pečivo, černý čaj, nastrouhané jablko, suchary a rýžovou nebo vločkovou polévku. Tyto obilninové polévky se musí nechat hodně rozvařit, protože uvolněný škrob má doslova léčebný účinek na porušenou sliznici žaludku a střev. Od dalšího dne, pokud je dotyčný bez obtíží, můžeme dietu postupně zvolňovat.  Můžeme přidat vývar z libového masa, nejlépe kuřecích prsou, dušenou zeleninu na vodě, vařené brambory, nízkotučný tvaroh a nízkotučný jogurt. Stále je samozřejmě potřeba dodržovat pitný režim. Velmi opatrně bychom měli zacházet s tukem. Při zlepšování zdravotního stavu tuk podáváme čerstvý až do hotového pokrmu.

 

Příklad jídelníčku po zvracení a průjmu v prvních dnech obtíží:

Snídaně:    starší pečivo, černý čaj

Svačina:    jablečná přesnídávka

Oběd:        rýžová polévka s mrkví

 Svačina:    suchary, mrkvová šťáva

Večeře:      vločková polévka

                 

Bára Bubílková