Bikeři, i na podzim vás traily potřebují!

Na kávu, pro tričko nebo do terénu bez kola? Vše se počítá….

Už pryč je doba, kdy se veřejné sbírky a charitativní akce kumulovaly jen k vánočnímu období. I když popravdě, v tomto čase máme naše srdce (i peněženku) přeci jen otevřené nejvíc. Nyní je tu ale síla sociálních sítí, sdílení potřeby uspořádat sbírku na opuštěná štěňátka, útulky, ale též nemocné děti, vakcíny, se stalo běžnou náplní obsahu např. Facebooku.

A i tam se dozvídáme o projektech, které se uchází o vaši přízeň pomocí některé crowdfundingové platformy (víte, že takovým crowdfundingovým projektem byla veřejná sbírka na obnovu Národního divadla?), jednou z nich je velmi oblíbený HitHit.

Při každodenních starostech (a že jich každý máme dost), pracovních povinnostech, nedostatku času, a naopak informačního přesycení třeba zapomeneme na ty, kteří nám dělají život hezčí. Tedy ten bikerský život.

Dá se říct, že všechny traily bez lanovky jsou volně přístupné pro naši zábavu od jara do pozdního podzimu, tedy celou polovinu roku. Každý ví, že když už vznikly, začíná nekonečná práce, neb se musí hodně pracovat na jejich údržbě. Mnoho lokalit se snaží také neustále budovat nové sekce, abychom až se do místa po čase vrátíme, jsme zase měli něco nového na blbnutí. Díky za to!

Asi netřeba opakovat, že za tím stojí lidi, kteří jsou neskuteční srdcaři, protože bez nasazení a osobního vztahu by to nefungovalo. A balík peněz na tom rozhodně nevydělají, pokud vůbec něco.

A ano, často mají podporu od města, ale co když se objeví nepřítel jménem Coviďák? To je pak dost věcí jinak. Třeba by město pomoct chtělo, ale prostě nemůže. Škrtá se, šetří se na „věci obecně prospěšnější, pro širší skupinu obyvatel“…

Krásné babí léto dělá radost všem, co si chtějí kolo ještě pořádně užít. Možná ještě 3, 4 týdny v trialových centrech.  Možná je teď ten správný čas vám připomenout, koho a jakou formou můžete podpořit. Ne každý chce tvořit projekt na HitHit, ne každý dělá kampaň na Fb, ale doufá, že ti, co jezdí se třeba nějak zapojí.

Takže níže je několik oblastí, pokud víte o dalších trailech a způsobech jak přispět, napište nám na damynakole@gmail.com a my je rádi připojíme nebo přidáme třeba v pokračování tohoto příspěvku.

Trutnov Trails

Naše, i spousty dalších srdcová záležitost. Co by to bylo za cyklo sezónu bez návštěvy a užití si krásných přírodních trailů. Kromě toho za nimi stojí úžasní lidé, kteří posouvají nejen vlastní traily, ale i vedlejší aktivity stále dopředu. Kromě finanční podpory můžete TT podpořit nákupem plecháčku s logem nebo na základně nově i stylovou kšiltovku. A co třeba se zapojit osobně? Přiložit ruku k dílu a být pyšný, že tenhle kousek trailu nese i vaši stopu? Není problém, už tuto sobotu je brigáda!

Užitečné odkazy:

https://www.facebook.com/events/933236013855067

http://trutnovtrails.cz/podporte-nas/

http://trutnovtrails.cz/obchod/?product_count=30

 

Singltrail Moravský kras

Motto této báječné oblasti nedaleko Brna? „Jedeme v tom sami“. Jedete v tom s námi?

Pro letošní rok byl kvůli Covidu zrušen jediný dotační program, ze kterého tato lokalita mohla čerpat veřejné finance jako příspěvek na provoz trailů. To znamená, že zajištění financí pro singltraily je jen na příspěvcích od uživatelů.

„Provoz trailů ročně stojí cca 1,2 mil. korun. Děláme všechno pro to, abychom provoz ufinancovali, ale potřebujeme podporu každého z vás. Prosím, přispívejte při každé návštěvě trailů stejně, jako se to dělá na většině sportovišť. Věříme, že s vaší pomocí to dáme! Díky všem, kteří nás podporují. Moc si toho vážíme!“, to jsou slova provozovatelů Singltrail Moravský kras.

Jak přispět se dozvíte na následujícím odkazu:

https://singlekras.cz/podporte-stezky

Rychlebské stezky

Další nejoblíbenější (no, prostě si nemůžeme pomoc:)) trailová lokalita v Česku Rychlebské stezky letos kvůli krizové situaci využili pomoci na HitHitu, kde získali od svých věrných příznivců důležitou finanční podporu. Ta ale byla primárně určená k budování nových trailů Jestřáb a Rys.

Takže, srdcaři, každá koruna se počítá, my přispějeme, parta kolem Pavla Horníka bude kopat, upravovat. A samozřejmě je tu opět možnost připojit se na brigády. Výhodou je že poznáte třeba nové přátele stejné krevní skupiny a navíc se od těchto velezkušených lidí můžete leccos dozvědět a přiučit.

http://www.rychlebskestezky.cz/cs/podpor-stezky

Kokostezky

Překrásná oblast Kokořínska umí pravověrným bikerům nabídnout také poctivé bikování. I tady stojí za úpravou starých a nepoužívaných lesních cest, objevováním nových míst skupina nadšenců, která si zaslouží zmínku a naši podporu.

A jak pomoci? Můžete se stát členy spolku, s mnoha výhodami, nakoupit věcí s originálním motivem, využít kurz nebo ještě lépe objednat na půl den či den průvodce, s kterým poznáte to nejlepší, co Kokořínské údolí nabízí. Více info v odkazu.

http://www.kokostezky.cz/

Šemberské stezky

O velmi mladém, resp. novém projektu Šemberských stezkách jste už určitě slyšeli, a nejen od nás. Je to malá trialová oblast kousek od Prahy, ideální pro rodiny s dětmi a samozřejmě i pro dospělácké bikery na odpolední poježdění.

Po otevření tří trailů má parta kolem Pavla Kvasničky další plány. Vytvořit propojení stezek s dalšími cyklotrasami, aby se mohli bikeři vydat na kole do dalších míst, např. Voděradských Bučin. Časem pak zbudování sportovní základny, půjčovnu atp.

Podívejte se na možné formy pomoci:

https://www.semberskestezky.cz/podporte-nas

 

Čertovy stezky

V předposledním příspěvku se zatouláme do moravsko-slezského kraje, kde najdete lokalitu Čertovy stezky. Krásný způsob, jak můžete podpořit Čertovy stezky je přihlášení do neziskovky, za příspěvek se bude dělat na trailech. Heslo: „Bez kopáčů není trailů“. Kdo by se přeci jen necítil na to vzít lopatu do ruky nebo to má trochu dál, můžete přispět na transparentní účet anebo si zakoupit originální dárek a to…KÁVU!  Ta byla vytvořena na míru pro Čertovy stezky mistrem pražičem panem Štuskem z Cafe eternity. Hm…tak to je hodně lákavá (voňavá) nabídka?

https://www.certovystezky.cz/#section8

ČeMBA

A u kávy ještě zůstaneme. „Dát“ si jí je skoro povinnost. Čemba samozřejmě není lokální trailové centrum, ale asociace, která se věnuje mountainbikingu a je tu pro všechny cyklisty, kteří rádi jezdí v terénu. Hájí práva, sleduje legislativu, radí. Dělá toho užitečného mnohem víc, což si můžete v klidu načíst na jejich stránkách.

A proč ta káva? Čemba nabízí možnost členství, ale podpořit můžete i koupí trička nebo právě kávy.

https://cemba.eu/chci-podporit-cemba-96

https://cemba.eu/butik-43

 

Tak kolu zdar a trailům zvlášť!

Katka Polívková