4 zajímavosti, která byste měla vědět, než se pustíte do vaření
Cizrna beraní je luštěnina, která dostala své jméno podle tvaru semen. Připomínají totiž beraní hlavu. Jinak se jí říká i římský hrách. Pochází z oblasti Středního východu. U nás je známá béžová odrůda.
Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje hodně železa, ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Navíc má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
Cizrnu lze použít v prevenci i terapii tzv. civilizačních onemocnění od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva. Také udržuje jemnou a pevnou pokožku.
- Pro koho je cizrna vhodná?
Cizrna hraje významnou roli jako složka stravy vegetariánů. Jakožto jedna z nejlépe stravitelných luštěnin se doporučuje také dětem i těhotným ženám. Pro svůj obsah železa je vhodná i pro ženy během menstruace.
Je velmi vhodná i pro lidi s cukrovkou, protože má stejně jako ostatní luštěniny nízký glykemický index, její vláknina navíc příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru i cholesterolu.