Jde to i jinak-díl 11. Kouzlo cizrny: na sladko i na slano

Patří cizrna do vašeho jídelníčku? Pokud ne, zkusíme to napravit dvěma báječnými recepty, pokud ano-přidáme k tomu několik hodně užitečných informací, proč stojí za to ji pravidelně konzumovat

Řada z nás řeší po prázdninovém režimu jídlo celou rodinu tak, aby bylo rychlé, relativně levné a co víc, zdravé a chutné. V historii vaření DNK vám dnes představíme absolutně nejjednodušší a přitom neotřelý recept na palačinky z cizrnové mouky, který splňuje výše zmíněná kritéria na tzv. „super food“ v pracovně-školním týdnu.

Než vám ale prozradíme dva jednoduché, ale výživné recepty, tady je několik zajímavostí o této luštěnině.

4 zajímavosti, která byste měla vědět, než se pustíte do vaření

  • Odkud cizrna pochází?

Cizrna beraní je luštěnina, která dostala své jméno podle tvaru semen. Připomínají totiž beraní hlavu. Jinak se jí říká i římský hrách. Pochází z oblasti Středního východu. U nás je známá béžová odrůda.

  • Co cizrna obsahuje?

Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje hodně železa, ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Navíc má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny.  Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.

  • Co cizrna dokáže?

Cizrnu lze použít v prevenci i terapii tzv. civilizačních onemocnění od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva. Také udržuje jemnou a pevnou pokožku.

  • Pro koho je cizrna vhodná?

Cizrna hraje významnou roli jako složka stravy vegetariánů. Jakožto jedna z nejlépe stravitelných luštěnin se doporučuje také dětem i těhotným ženám. Pro svůj obsah železa je vhodná i pro ženy během menstruace.

Je velmi vhodná i pro lidi s cukrovkou, protože má stejně jako ostatní luštěniny nízký glykemický index, její vláknina navíc příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Cizrnové palačinky na sladko i slano


Suroviny:

  • 350 g cizrnové mouky
  • 700 ml pitné vody
  • 10 g mořské soli

Postup:
Na univerzální palačinkové těsto si smícháme mouku s vodou a solí. Těsto by mělo být řidší. Rozpálenou pánev potřeme kapkou oleje (lze použít např. rýžový, avokádový či olivový) a nalejeme zhruba jednu naběračku těsta. Pečeme z obou stran do zlatova.

Palačinky na sladko lze podávat s džemem nebo čerstvým ovocem, oříškovým máslem či tvarohem a sladit můžeme javorovým sirupem či medem.

Palačinky na slano lze podávat s lučinou, vejci, šunkou či sýry a čerstvou či grilovanou zeleninou a olivami.

Co je cizrnová mouka?

  • je bezlepková alternativa klasické mouky, která vás zaujme svou zajímavou chutí a nízkým obsahem sacharidů než u klasické pšeničné mouky
  • má oříškovou, až lehce nasládlou příchuť a každému pokrmu dodá lehce orientální nádech
  • hodí se ideálně jako těsto na palačinky, falafel anebo se dá využít k zahuštění polévky
  • je vhodná pro všechny, kteří chtějí zkusit něco nového, mají zálibu pro vyvážené a výživné stravování či trpí nesnášenlivostí lepku
  • obsahuje v průměru o 33 % méně sacharidů než ve 100 g obvyklé pšeničné mouky

 

Bára Bubílková