POD POKLIČKOU s…Janou Pichlíkovou

Jaká NEJ najdete v jídelníčku našich nejlepších cyklistek? Nový mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje s všestrannou cyklistkou Janou Pichlíkovou…

V minulých dílech se s námi podělily o zajímavosti ze svých jídelníčků přední české závodnice  Jitka Čábelická, Tereza Neumanová, Tereza Tvarůžková a Jana Czeczinkarová. Náš seriál pokračuje dalším zajímavým jménem. Dnes se podíváme „pod pokličku“ dvojnásobné vítězky legendárních Sudet, ale také úspěšné multisportovkyně, která sbírá úspěchy v terénním triatlonu Xterra Jany Pichíkové. Čím se krmí zkušená bikerka, která musí zvládnout nasytit i svého životního druha?  

Nejprve Janči krátké osobní představení…

Jmenuji se Jana Pichlíková a je mi 35 let. Aktivně se věnuji závodům na horském kole od roku 2012. Od třinácti do 23 let jsem se věnovala jízdě na koni, výcviku mladých koní i jezdců. Specializuji se zejména na maratony XCM, které prokládám cross country XCO a terénním triatlonem. Do jízdy na kole jsem se zamilovala na cyklistickém kurzu ve třetím ročníku Gymnázia Strakonice, když jsme byli týden na Kvildě.

Největší úspěch těžko říci, ne vždy se totiž nejvyšší stupínek rovná největšímu úspěchu. Samozřejmě mezi top úspěchy patří získání titulu Mistryně ČR v XCM 2017 a obhájení titulu v roce 2018 na Králi Šumavy; 8. místo na ME XCM ve Spillimbergu 2018, možnost několikrát obléci REPRE dres (3x MS XCM – Francie, Itálie, Švýcarsko a 1x ME XCO v Brně) a start na Světovém poháru XCO v NMNM 2018. Loni jsem získala titul ME v Xterra terénním triatlonu v Prachaticích (AG 30-34 let), následně titul Mistryně světa Xterra na Havaji (AG 30-34 let) a letos jsem získala titul Mistryně České republiky v Xterra terénním triatlonu (30-39 let).

Jani, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co (ne)jíš, piješ, vaříš a jaké je Tvoje nejoblíbenější jídlo?

Snažím se jíst vyváženě a zdravě, mám ráda zeleninu i ovoce, během dne se snažím jíst pravidelně tzn. 5 až 6x a vypít dost tekutin, zejména vodu a na kole iontový nápoj od Inkosporu. Čaj ani kávu nesladím, někdy mám ráda kávu s mlékem, jindy zase bez mléka. Mojí oblíbenou kávou je 100 % Arabica, kterou praží v Drahonické pražírně a také jejich ručně vyráběné čokolády jsou skvělé.

Ujíždím na oříšcích všech typů – kešu, mandle, arašídy, slunečnice. Není asi nic, co nemám ráda. Sním skoro všechno, ale samozřejmě tučná jídla, knedlíky a uzeniny jsou velkou výjimkou, když je mám na talíři. Nevím o ničem, co by mi v jídelníčku dělalo neplechu – jako laktóza, lepek atd.

Na snídani si dělám nejčastěji ovesnou kaši s ovocem, tmavé pečivo s máslem a medem nebo se sýrem, gorgonzolou či kvalitní šunkou. Mezi oblíbená jídla patří ryby (pstruh nebo losos) a rýže s kachními játry restovanými na cibulce a pórku.

Prozradíš nám ještě nějaké konkrétní tipy a oblíbené recepty na předzávodní pokrmy?

Na snídani si ráda dělám omeletu na másle z vloček (5 lžic), vajíčka a trochy mléka (to podle hustoty směsi).

Po závodech si dávám třeba těstoviny s kuřecím masem, špenátem, česnekem a sýrem (ty mám hodně ráda).

Závodní snídaně: Omeleta s jogurtem a ovocem

Základ omelety tvoří vločky, mléko, vajíčko. K tomu přidávám chia, lněné či sezamové semínka. Vše smíchám, aby byla směs tak akorát. Omeletu dělám na přepuštěném másle. Navrch dám bílý jogurt, domácí marmeládu a ovoce dle chuti – mohou být jahody, rybíz, borůvku, ostružiny, nastrouhané jablko…samozřejmě navrch se mohou zase nasypat různá semínka.

Vajíčko se může dát celé, nebo pouze bílek (aby se nezatěžoval zažívací trakt žloutkem) a žloutek využít až na pozávodní stravu.

Blesková zpověď


Když vařím, tak nejraději těstoviny nebo rýži s kuřecím masem a zeleninou nebo rybu s novými brambory a zeleninou.
Když peču, tak nejraději bábovku.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám takové jídlo, které si doma jen tak neuvařím, např. hamburger s kvalitním hovězím masem.
V pekárně si nejčastěji kupuji žitný chléb a makový závin.
V kavárně nejčastěji piju espresso lungo.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou banán, mineral light orange od Inkosporu do dvou bidonů, X-TREME energy bar Coca. popř. jako sichrovku gel přichutí Tropic od Inkosporu.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou většinou banán a X-treme power drink Lemon.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si 3bit a coca-colu nebo očešu ovoce ze stromů, které zrovna je (mirabelky, švestky, blumy, jablka…)
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený X-TREME Energy gel Ice-tea nebo Tropic.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je X-treme recovery drink pomeranč.

 

Foto:archiv J.Pichlíkové

Bára Bubílková