Silniční MS odstartovalo časovkou jednotlivkyň. Duhový dres pro van der Breggen, Češkám se nedařilo

V italské Imole odstartoval světový šampionát v silniční cyklistice. České barvy v časovce hájila dvojice Machačová a Korvasová

Světový šampionát v silniční cyklistice otevřela ve čtvrtek odpoledne v italské Imole časovka jednotlivkyň. Duhový dres konečně oblékla Anna van der Breggen, obhájkyně světového titulu  Chloè Dygert ukončila předčasně svou jízdu hrůzostrašným letem přes svodidla.

Česká republika měla na startu hned dvě zástupkyně, Jarmilu Machačovou a Terezu Korvasovou, obě národní mistryně v této disciplíně z let minulých. 

„Trat‘ je pěkná, časovkářská, jsou tam dva téměř desetikilometrové úseky bez zatáček, hodně do tahu. V závěru je pár menších stoupání a na trati dost fouká. Včera při projetí jsem se úplně dobře necítila, tak doufám, že dnes to bude lepší. Jela jsem letos časovku jen na MČR a ta se mi moc nepovedla, tak dnes to snad zvládnu lépe a budu s jízdou spokojená,” popsala své předstartovní pocity Jarmila Machačová, zatímco Tereza Korvasová dodává “Trat’ se mi líbí, bude to poctivá časovka. Jet po trati F1 má své kouzlo. Na závod se těším, chci jet jak nejlépe to půjde, nedělat chyby, dát do toho všechno.”

Obě české reprezentantky vyrazily do závodu v první třetině padesátičlenného startovního pole, Machačová hned jako třetí startující. Čekal na ně 31.7 km dlouhý okruh se startem a cílem na imolském autodromu Enza a Dina Ferrariových.

Samotná trat‘ nebyla nijak profilově náročná, celkové převýšení činilo pouhých 200 m. První polovinu tvořilo v podstatě nepřetržité táhlé stoupání až do mezičasu situovanému na necelém patnáctém kilometru (14,9 km) v Borgo Tossignano, kde se okruh stáčel zpět k Imole a trat‘ poté téměř stále klesala až k autodromu.

Jednalo se tedy o velmi rychlou časovku jak stvořenou pro specialistky, kde nejnepříjemnějším faktorem bylo velmi větrné počasí- první část byla proti větru, zatímco na zpáteční cestě foukalo závodnicím do zad. 

Obě české zástupkyně si asi samy představovaly lepší umístění a z konečného 41. místa pro Korvasovou a 43. pro Machačovou ani jedna radost neměla, nicméně letošní nedostatek kvalitních závodních kilometrů a konkurence závodnic které se ve velké většině sjely na MS z právě skončeného italského Gira Rosa, šance na větší úspěch radikálně snížili. 

Tereza Korvasová situaci okomentovala velmi pragmaticky „Co dodat, víc trénovat, závodit a prostě jet rychleji. Mám pocit, že jsem ztratila schopnost trápit se, nechat tam všechno. Myslím, že mi dost chybí závodění. Je to zkrátka divná sezóna.” 

Ani Jarmila Machačová spokojená nebyla “Bohužel se mi jelo velmi zle a bojovala jsem už od začátku s časovkářskou pozicí a nemohla jet celou dobu zalehlá, takže jsem se vůbec nedostala do tempa a celý závod protrpěla. Moc mě to mrzí a doufám, že dám do soboty nohy do pořádku.”

I reprezentační trenér Tomáš Konečný hodnotí dnešní časovku z pohledu českých závodnic velmi pragmaticky „Co k tomu říct, je to letos velmi atypická sezóna a závodní kilometry zkrátka chybí. Tereza s Jarmilou udělaly co mohly, ale závodnice World Týmů jsou na tom v tuto chvíli nepoměrně lépe a to je fakt.”

V boji o duhový trikot se podle očekávání utkaly Chloè Dygert, obhajující svůj loňský titul, a čerstvá vítězka Gira Anna Van Der Breggen. A souboj to byl velmi dramatický. Přestože o formě třiadvacetileté Američanky se dalo před závodem pouze spekulovat (jejím posledním velkým silničním závodem bylo loňské MS v Yorkshiru!), hned od prvních kilometrů dala všem jasně najevo, že to s obhajobou titulu myslí naprosto vážně – na mezičase v Tossignanu už měla na Annu Van Der Breggen 36 vteřin k dobru a svůj náskok neustále zvyšovala.

Naopak věčně druhá z časovkářských duhových klání, Van Der Breggen, ztrácela v polovině závodu nejenom na Dygert, ale také na švýcarskou národní mistryni a třetí z ME v Plouay, Marlen Reusser, a to přesně 10 vteřin. 

V polovině trati to tak vypadalo, že karty jsou rozdány a Anna Van Der Breggen vytoužený duhový trikot v časovce nejenom nezíská, ale i o své páté stříbro v této disciplíně bude muset ještě bojovat se včera výborně jedoucí Švýcarkou.

Přišel ovšem nečekaný zvrat – v pravotočivé zatáčce v mírném sjezdu v tu chvíli jasně vedoucí Dygert (zřejmě vinou technického problému s předním kolem) ztratila kontrolu nad svým časovkářským speciálem a doslova vylétla přes svodidla z tratě do travnatého svahu. Poté byla ošetřena a okamžitě převezena do nemocnice v Boloni. Její stav byl označen jako vážný, nicméně nikoli život ohrožující,podle zatím dostupných informací se jedná o odřeniny, pohmožděniny a velmi vážnou tržnou ránu na levé noze.

Anna Van Der Breggen mezi tím předvedla technicky naprosto ukázkovou jízdu a v druhé polovině závodu se jí podařilo náskok Reusser nejenom zlikvidovat, ale nakonec ji i o 15 vteřin předstihnout.

Po čtyřech druhých místech se tak ve třiceti letech konečně postavila na stupínek nejvyšší i v časovce a zkompletovala tak svou neuvěřitelnou sbírku úspěchů čítající, mimo jiné, i duhový dres ze silničního závodu a olympijské zlato. Třetí místo vybojovala její „oranžová” kolegyně Ellen Van Dijk, která na poslední chvíli nahradila zraněnou Annemiek Van Vleuten, a jen potvrdila obrovskou sílu nizozemského národního týmu. 

Výsledky:

  1. Anna Van Der Breggen (Nizozemsko)  40:20
  2. Marlen Reusser (Švýcarsko)                  +0:15
  3. Ellen Van Dijk (Nizozemsko)                  + 0:31

Kompletní výsledky ZDE

 

Eva Fořtová