ToiToi cup pokračoval na Holých vrších, na stupně se probojovaly bikerky Štěpánová a Tvarůžková

Cyklokrosový víkend pokračoval závodem na Holých vrších, ženské elitě opět vládla Italka Sara Casasole

Po úvodním závodě v Mladé Boleslavi se cyklokrosaři přesunuli k druhému pohárovému dílu o pár kilometrů dál, na Holé vrchy. Tato tradiční lokalita je vyhlášená svým velmi náročným profilem, otázkou bylo, jak moc se sobotní celodenní déšť projeví na nachystaném kopcovitém okruhu.

Naštěstí voda ze zdejších kopců odtekla, okruh byl až překvapivě suchý, oproti sobotní bahenní lázni v mladoboleslavském parku Štěpánka to byl úplně jiný závod. Ale rozhodně ne lehčí.

V elitních ženách opět kralovala Italka Sara Casasole, která si tak připsala za víkend již druhé vítězství v ToiToi Cupu. Tentokrát ale nesváděla souboj s mladou Francouzkou Marion Riberolle, jako předchozí den. Hned po výjezdu od startu po asfaltové rovince dostala do na první místo a soupeřkám vůbec nedovolila, aby ji ohrozily.

Na dalších medailových pozicích se seřadily skvěle jedoucí Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers Team) a Tereza Tvarůžková (Expres Cz – Tufo Team Kolín), které mají jako svou hlavní disciplíny horská kola. I když Karla ví, jak chutná vítězství právě na Holých vrších, vyhrála tu před 4 lety.

Karla Štěpánová byla na Holých vrších nejlepší českou závodnicí

“Nečekala jsem tak kvalitní konkurenci o to jsem více překvapená, jak jsem dopadla. Víc jsem si snad ani nemohla přát. Jsem nadšená a musím přiznat, že se mi jelo dobře i technicky, udělalo mi to obrovskou radost. Pro mě je to super. Zítra odjíždím na závody Světového poháru do Nového Města na Moravě, takže jsem se snad skvěle rozjela,” říkala v cíli Karla Štěpánová.

Šťastná v cíli byla i na třetím místě hodnocená Tereza Tvarůžková, která ovládla kategorii do 23 let a získala cenný skalp úřadující světové šampionky U23 Marion Riberolle, která se musela spokojit se čtvrtým místem.

„V Boleslavi to bylo trápení na rovině a na Holých vrších to bylo sem tam do kopce, takže to bylo pro mě mnohem lepší…ale i tak jsem hodně příjemně zaskočená, protože všechno směřují k svěťáku v Novém Městě a krosy jsem jela v rámci tréninku. To, že se mi podařilo porazit úřadující mistryni světa do 23 let v cyklokrosu? To je nádherný bonus a jsem ráda že jsem udělala radost trenérovi a tátovi…“, svěřila se nadějná cyklistka.

Tereza Tvarůžková ovládla kategorii do 23 let

Nejlepší česká žena sobotního závodu Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou), které naopak zdejší okruh vůbec nesedí, nejela sice špatně, ale na lepší, než šesté místo to nestačilo. „Já jsem se dneska snažila, ale nohy protestovaly. Start se mi konečně povedl, ale dál mi to moc nefrčelo. Ale nesmutním, mám tréninkové manko kvůli nemoci, které za chvilku doženu. Holky z biků jely famózně, škoda že to nedalo na vítězství. Myslím, že jsou na Nové Město dobře připravené,“ vysekla poklonu směrem k soupeřkám.

Mezi juniorkami vyhrála opět šestnáctiletá, prvním rokem v této kategorii jezdící, Julia Kopecky (LRTV Swift), když na druhou v pořadí Kateřinu Hladíkovou (IVAR CS – Author Team) najela náskok 34 vteřin.

Pro server cyklokros.cz řekla: „K cyklokrosu jsem byla motivována oběma bratry, předtím jsem běhala. Zažila jsem dva o tomto víkendu odlišné cyklokrosy. V Mladé Boleslavi na dokonalém bahně, zde na Holých Vrších zase jeden z nejnáročnějších okruhů. A moje taktika? Nekoukat doleva, nekoukat doprava a jet. Nyní bych ráda uspěla i na závodech Světového poháru, skvělé by bylo dostat se někdy na stupně vítězek,“ prozradila Julia Kopecky.

Kompletní výsledky zde

Foto: Radek Beneš Beny, Martin Korhel

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková