Dva závody, jedna vítězka. Evie Richards opět kralovala v Short Tracku

Další závodní den zažila Vysočina Aréna, podvečer se utkaly elitní kategorie v Short Tracku. Již druhé vítězství si připsala Evie Richards, Jitka Čábelická skončila na 18.místě

Pěkně napilno mají závodníci v rámci Světového poháru, který má výjimečný formát. Od úterý do neděle se jedou dva díly, tedy 2x Short Track a 2x cross country.

Na regeneraci měly závodnice necelých 30 hodin, kdy po náročném cross country musely zkoncentrovat své síly k zhruba 20 minutám velmi rychlého Short Tracku. Přesto se opět bojovalo téměř celý závod nadoraz. Krátce po startu se na čele usadila Italka Eva Lehchner, která si chtěla spravit chuť po úterním nedokončeném závodě, kdy při pádu zlomila karbonový představec svého stroje.  Brzy se na čele usadila dáma v duhovém dresu Pauline Ferrand Prevot (Canyon), která nasadila svižné tempo a hlídala si pečlivě všechna důležitá místa tratě, kde se vyplatilo být vepředu. A postupně zrychlovala tak, že se sice celý balík natáhl, ale nerozdělil.

V předposledním okruhu začaly nástupy. Ten první byl v podání Kate Courtney (Scott Sram), nicméně neměl dlouhého trvání, rychle kontrovala silově disponovaná Britka Evie Richards (Trek Factory). Cítila, že její nohy jsou dnes ve skvělé kondici, na nic nečekala a nejen, že dojela Kate, ale rovnou se usadila na čele. Jenže při nájezdu do posledního okruhu řízla zatáčku tak ostře, že jí přední kolo ustřelilo a poroučela se k zemi. Při vší smůle měla i trochu štěstí, zbrzdila tím i za ní naskládané favoritky, v čele s Pauline Ferrand Prevot, i skvěle jedoucí Laurou Stiegger (Specialized), takže se po této chybě propadla jen někam k desátému místu, což jak se později ukázalo, nebylo nic neřešitelné. Během několika set metrů se propracovala na čelo, zaútočila v táhlém mírném stoupání a do cílového prostoru přijížděla na první pozici.

A byl to opět dlouhý spurt s úřadující mistryní světa Pauline Ferrand Prevot, který Britka přetavila ve své druhé vítězství. Francouzská bikerka se v cíli musela spokojit s druhým místem, na třetím ve stejném čase dojela mladičká Rakušanka Laura Stiegger.

V cílové rovině pak dostaly lehce průchod emoce právě od Prevot, která se cítila při spurtu Britkou omezena, nicméně vše proběhlo i z pohledu rozhodčích dle regulí. Richrads vsadila vše na svou rychlosti a využila i skvělých povětrnostních podmínek, kdy v cílové rovině foukal poměrně silný vítr do zad.

Jediná česká zástupkyně Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix)  na chvíli dala sobě i fanouškům naději, že by mohla vylepšit své 13. místo z úterního klání. V prvních kolech se pohybovala hodně vepředu, pak se ale dvakrát nechala zavřít a propadla se na konec druhé desítky. Nakonec to v cíli bylo 18. místo, což ji ale zajišťuje třetí startovní řadu pro nedělní cross country.

„S výsledkem moc spokojená nejsem, je to třetí lajna, druhá by byla lepší. Chtělo to být vpředu, trať byla pořád podmáčená a když jel člověk vpředu tak si mohl líp hlídat stopu a nemusel vybočovat do toho měkkého bahna, které nejelo. Nechala jsem se tam netakticky vytlačit a pak jsem kroužila vzadu, nemohla jsem jet svoje tempo. S výsledkem spokojená nejsem, ale s výkonem jo, na to, že je to už třetí závod během čtyř dnů.

Ráno, když jsem se jela projet, tak prvních deset minut bylo strašnejch, ale pak se to zlepšilo. I při závodě to nebylo špatný. Otázka je, co udělá únava s tělem v neděli, přeci jenom na takovou porci zátěže není zvyklý. Ale budu se snažit na to připravit. Ani by mi nevadilo, kdyby pršelo víc, protože tenhle stav mi nesedí, jak je to podmáčený a klouzavý,“ zhodnotila svůj výkon česká mistryně.

Výsledky ženy

1. Evie Richards (GBR, Trek) 19:32 min.
2. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) +0:00
3. Laura Stigger (AUT, Specialized) +0:00
4. Kate Courtney (USA, Scot Sram) +0:03
5. Loana Lecomte (FRA, Massi) +0:03

18. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +0:11

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková