Jde to i jinak-díl 13. Šípek – doping pro naši imunitu

Dozrávají šípky! Jak je sbírat, sušit a jak správně udělat čaj plný vitamínů?

Máme tu podzim, s dny krásnými, ale i časem sychravého počasí. A s ním ruku v ruce přichází také rýma a kašel. Nachlazení se v tomto období obvykle nevyhneme, ale proč však hned sahat po drahých lécích. Řešením, ale hlavně vhodnou prevencí mohou být bylinné čaje. Dnes se podíváme na „nejlevnější a nejdostupnější“ zdroj vitaminu C. Lesklé rudé plody na keřích šípkových růží nejsou totiž jen nádhernou přírodní dekorací. Z plodů se připravuje šípkový čaj, který nám může výrazně ochránit zdraví a posílit imunitu. Musíte však vědět, jak ho správně připravit, abyste nepřišli o účinné látky. Právě teď je nejvyšší čas si ještě nějaký ten šípek natrhat a usušit.

Kdy a jak šípky sbírat

Nejlepší doba pro sběr šípků je právě v konec září a začátek října, kdy jsou plody nejsladší. Je důležité trhat šípky v době, kdy jsou už dokonale zralé. Poznáte to tak, že budou mít krásně ostře červenou barvu, ale na dotek budou ještě stále tvrdé. Změklé nebo nahnědlé plody nesbírejte. Na sběr je vhodné vybavit se silnějšími rukavicemi, protože jsou šípkové keře poseté stovkami ostrých trnů. A nezapomeňte si s sebou vzít i nějakou plátěnou tašku či košík, do které budete tyto plody sbírat. Igelitka není vhodná, šípky by se v ní rychle zapařily.

Pěstování šípků a jejich využití v kuchyni

Růže šípková není nijak náročná na pěstování, takže si ji můžete jednoduše vysadit, a to nejen kvůli léčivým účinkům jednotlivých částí, ale také jako okrasnou rostlinu. Ačkoli ji vyhovují slunná stanoviště, je zároveň mrazuvzdorná a celkově ji vyhovuje sucho.

Šípky se používají čerstvé, a to např. k výrobě džemů, zavařenin, kompotů či sirupů, stejně jako sušené. Pak se používají především k přípravě zdravého čaje, který dokáže pomoci i zahřát během chladných měsíců. Promrzlé plody jsou navíc využívány k výrobě vína.

Léčivé účinky šípků

Šípky obsahují velkém množství vitamínů, a proto je součástí lidového léčitelství už 1000 let. Šípkový čaj je opravdu kvalitním zdrojem vitamínu C pro období chladnějších měsíců, neboť se podílí na silné imunitě. Pomůže vám tedy např. proti chřipce a nachlazení. Vedle zmiňovaného vitaminu C v nich jsou i vitamíny B a K. Šípky jsou i silným antioxidantem, pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním, účinkují při paradentóze a podílí se i na detoxikaci organismu.

Sušení šípků

Teď už víme, co všechno v šípku najdeme, ale co s ním po donesení domů dělat? Nejlepší je rychle šípky usušit, skladovat ve vzduchotěsně sklenici a do roka spotřebovat. V první řadě ale natrhané šípky přeberte, odstraňte větvičky a poškozené plody. Šípky pak důkladně omyjte pod tekoucí vodou, osušte a zbavte je stopek.

Pokud nejste šťastným majitelem sušičky ovoce, můžete použít jeden z tradičních postupů našich babiček. Rychlý způsob, jak šípky nasušit na zimu, je použití trouby. Správně usušené plody poznáte tak, že mají krásnou tmavočervenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit.

Velmi oblíbený je čaj z drcených šípků. Pokud však šípkový čaj zaléváte vroucí vodou, děláte obrovskou chybu. Připravujete se totiž nejen o většinu vitaminu C, ale i dalších, jako jsou vitaminy A, K a vitaminy skupiny B. V tomto případě je správná příprava čaje víc než důležitá. Ze šípků se připravuje takzvaný macerát. To je výluh za studena. Varem by se totiž přítomné prospěšné látky rozložily. Tady máte postup, při kterém si zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C, který lze pít i studený…


Suroviny:

  • 2 PL šípkové drti
  • 1 litr studené vody
  • ostatní: hmoždíř, džbán, sítko nebo papírový filtr, nerezový hrnec

Postup: macerát ze šípků připravíme tak, že sušené plody podrtíme např. v hmoždíři. Na 1 litr vody použijeme přibližně 2 polévkové lžíce drti a necháme je přes noc louhovat ve studené vodě. Získaný nálev přeceďte přes sítko či papírový filtr. Těsně před konzumací nápoj zahřejeme na zhruba sedmdesát stupňů Celsia.

 

Bára Bubílková