Kdy a jak šípky sbírat
Nejlepší doba pro sběr šípků je právě v konec září a začátek října, kdy jsou plody nejsladší. Je důležité trhat šípky v době, kdy jsou už dokonale zralé. Poznáte to tak, že budou mít krásně ostře červenou barvu, ale na dotek budou ještě stále tvrdé. Změklé nebo nahnědlé plody nesbírejte. Na sběr je vhodné vybavit se silnějšími rukavicemi, protože jsou šípkové keře poseté stovkami ostrých trnů. A nezapomeňte si s sebou vzít i nějakou plátěnou tašku či košík, do které budete tyto plody sbírat. Igelitka není vhodná, šípky by se v ní rychle zapařily.
Pěstování šípků a jejich využití v kuchyni
Růže šípková není nijak náročná na pěstování, takže si ji můžete jednoduše vysadit, a to nejen kvůli léčivým účinkům jednotlivých částí, ale také jako okrasnou rostlinu. Ačkoli ji vyhovují slunná stanoviště, je zároveň mrazuvzdorná a celkově ji vyhovuje sucho.
Šípky se používají čerstvé, a to např. k výrobě džemů, zavařenin, kompotů či sirupů, stejně jako sušené. Pak se používají především k přípravě zdravého čaje, který dokáže pomoci i zahřát během chladných měsíců. Promrzlé plody jsou navíc využívány k výrobě vína.