Královnou žen je znovu Francouzka Prevot, Jitka Čábelická zajela životní maximum-11.místo

Francouzky Prevot a Lecomte oblékly duhové dresy, radují se i Češky, Jitka Čábelická skvělé 11.místo, v kategorii U23 Tereza Tvarůžková 12…

Sobota v Leogangu – to byla přehlídka nejlepších cross country bikerek a bikerů planety. Na programu byly tři závody, v magický čas 10.10. v 10 hodin odstartovaly ženy do 23 let, krátce po poledni elitní ženy, boj o světové tituly vyvrcholily odpoledním závodem mužů. Příjemně překvapilo počasí a příjemně překvapili i čeští závodníci. Tedy…nešlo ani tak o překvapení, ale o zúročení formy i dovedností. Zkrátka, dařilo se.

Loana Lecomte

Neohrožená Lecomte

V kategorii do 23 let nás reprezentoval trojlístek Terez: Tvarůžková Sásková a Neumanová. S velkým očekávání jsme vzhlíželi hlavně k úřadující mistryni republiky, která před týdnem dokázala v rámci SP v Novém Městě na Moravě vybojovat 10. a v dalším závodě pak 7. místo. Jenže pro světový šampionát startovní pole ozdobily dvě velká jména: Loana Lecomte a Ceylin del Carmen Alvarado.

Největší favoritkou byla prvně jmenovaná, která překvapivě vyhrála první kolo SP v Novém Městě v kategorii Elite. Do závodu nastoupila sebevědomě a s jasnou vizí, dojet si pro vítězství.

Od startu vypálila a zbytek startovního pole byl odsouzen bojovat jen o další dvě zbylé medaile. Sice se jí snažila držet Američanka Haley Batten, jenže tempo Francouzky bylo ukrutné a nakonec ji v půli závodu předjela maďarská bikerka Kata Blanka Vas a pak také mistryně světa v cyklokrosu Alvarado.

České slečny dojely velmi statečně, o první desítku až do posledního kola bojovala Tereza Tvarůžková, nakonec dojela dvanáctá. Jen tři místa za ní skončila Tereza Sásková a poslední jmenovkyně Neumanová obsadila 29. příčku.

Boj o top desítku Terezy Tvarůžkové

Tereza Tvarůžková byla ale při rozhovoru pro Českou televizi trochu rozpačitá: “Musím říct, že jsem mírně zklamaná, protože na tu desítku jsem měla. Být dvanáctá na světě je strašně krásný, ale strašně moc jsem si přála být v desítce, takže v tuhle chvíli asi převládá spíš zklamání,” přiznala v cíli.

“Trápila jsem se po startu a v prvním kole, to jsme byla někde až kolem dvacítky. A v posledním kole jsem bohužel dělala strašně moc chyb. A když chybujete a ostatní ne, tak prostě ztratíte…” líčila Tvarůžková, jež v nájezdu do posledního kola byla stále ve hře o top ten.

Terka Sásková to na blátě umí

Jednoznačná spokojenost vyzařovala z tváře Terezy Sáskové. “Já jsem ani nevěděla, jestli tady na mistráku světa budu vůbec startovat, moje zdravotní problémy stále přetrvávají, pořád to nemám vyřešený. Takže za tu patnáctku jsem moc ráda a jsem spokojená,” řekla Tereza, která výborně odstartovala a poté se stále držela v první dvacítce. 

“Hodně mi to tady v těch podmínkách sedělo, zvlášť z kopce, výjezdy jsou ještě horší, na tom musím pořád pracovat. Strávila jsem hodně času na trati a najížděla jsem si to, což se vyplatilo v posledních kolech, kde jsem se ještě posunula. Nasbírala jsem i cenný vteřinky k dobru ve výjezdech, kde se muselo seskakovat, přebíhat a znova naskakovat, to jsem měla nacvičený, dělalo mi pak radost, že jsem to mohla v závodě využít,” řekla Tereza při rozhovoru pro server mtbs.cz

Ať žije královna! Suverénní Pauline Ferrand Prevot

Prevot ujela všem, Jíťa dvakrát za 1!

Obhájkyně titulu z kanadského Mont Sainte Anne Pauline Ferrand Prevot se na start postavila se stoickým klidem, lehkým úsměvem a v nové zlaté přilbě. Vítězka posledního závodu SP v Novém Městě na Moravě napodobila svou krajanku a od prvních metrů si jela svůj závod. Po zaváděčce a prvním kole měla víc jak minutový náskok, ten už jen každým kopcem i sjezdem navyšovala. Jedno jediné zaváhání staronové mistryně zachytila rakouská kamera na kluzké blátivé trati, jinak šlo o profesorskou jízdu a do cíle ale přijela pohledná Francouzka bez viditelné únavy s tříminutovým náskokem. Splněno – vozit dres pro nejlepší bikerku světa zůstává i pro další rok tou nejmilejší povinností.

Za zády Pauline se ale tvrdě bojovalo. Na medaile bylo papírově hned několik kandidátek, ale ty postupně odpadaly, buď vinou technických problémů nebo špatných nohou. Do cíle se tak nepodívala Kate Courtney, Anne Terpstra, o šanci dostat se na stupně vítězů připravila skvěle jedoucí Yanu Belomoynu rozbitá teleskopická sedlovka.

Velké překvapení závodu, bojovnice Eva Lechner

V závodě se blýskla zkušená Italka Eva Lechner. Nejdříve se dostala do první pětky, tři kola se přetahovala o třetí místo se Sinou Frei (SUI), které nakonec odskočila a do posledního kola najížděla jen pár vteřin za druhou Rebeccou McConnell (AUS). Bronzová medailistka z loňského šampionátu dokázala zmobilizovat síly a pětatřicetileté Italce z Bolzana ještě odskočit.

Jenže zapracovaly nervy a Rebecca v posledním sjezdu udělala osudnou chybu, poroučela se k zemi, a i když do posledních stovek metrů závodu vjížděla před Italkou, rozhodoval spurt v krátké cílové rovince. Lechner ze sebe vydala veškeré síly a dokázala Rebeccu o milimetry přespurtovat.

Hardtail a na poslední chvíli přezuté pláště s hrubým vzorkem byla pro Jíťu správná kombinace

O pár minut později se už konala česká radost. To na jedenáctém místě přijela národní mistryně Jitka Čábelická, která si tak vylepšila své životní maximum.

“Před závodem jsem si říkala, že kdyby to bylo do patnáctky, tak by to bylo super, ale jedenáctý místo je parádní, je to můj top výsledek. V těchhle podmínkách to bylo fakt těžký, v posledním kole jsem se bála, že se propadnu, ale naopak jsem se o jedno místo posunula dopředu, takže moc velká spokojenost. Těsně před startem jsme tam dali hrubý pláště, byla to dobrá volba. Ze začátku jsem si moc nerozuměla s technikou, ale postupně se to zlepšovalo. Každopádně chyb jsem nasekala spousta, byly to specifický podmínky. Není tady nic těžkýho, takže volba hardtaila byla skvělá,“ pochvalovala si Jitka závod i připravenou techniku.

Karla si v technice věřila

Další dvě závodnice, Jana Czeczinkarová a Karla Štěpánová byly ze závodu staženy kolo před cílem, skončily na 31., respektive 35. místě.

Karla se krátce po startu ocitla kvůli hromadném pádu nedobrovolně na zemi. Do závodu vyjížděla na samotném chvostu. „Bylo to trochu zklamání a chvilku jsem se cítila i zlomená. Ale pak jsem si řekla své obligátní „*… se stalo a jela jsem dál.  Měla jsem tam Zdeňka, kluky z teamu, i repre tak jsem tam chtěla nechat vše i kvůli nim. Nakonec jsem se z posledního místa dokázala prokousat alespoň na to 35. Tahle trať byla navíc strašně těžká pro předjíždění, v technice jsem něco najela, ale moc jí tam nebylo, takže to nestačilo na lepší umístění. Příští týden další šance…,“ popsala trochu rozladěně Karla.

 

Výsledky U23

  1. Loana Lecomte (FRA) 1:13:34 hod.
  2. Kata Blanka Vas (HUN) +1:11 min.
  3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) +2:42
  4. Haley Batten (USA) +3:38
  5. Noelle Buri (SUI) +5:32

  1. Tereza Tvarůžková +8:06, 15.Tereza Sásková + 9:13, 29.Tereza Neumanová -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

 

Výsledky Elite ženy

  1. Pauline Ferrand Prevot (FRA) 1:27:33 hod.
  2. Eva Lechner (ITA) +3:01
  3. Rebecca McConnell (AUS) +3:01
  4. Sina Frei (SUI) +3:46
  5. Isla Short (GBR) +4:17
  6. Jolanda Neff (SUI) +4:46

  1. Jitka Čábelická +7:36, 31.Jana Czeczinkarová, 35. Karla Štěpánová, obě -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Foto/zdroj: mtbs.cz, Jan Němec, Robin Nevřala 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková