POD POKLIČKOU s …Karlou Štěpánovou

Jaká NEJ najdete v jídelníčku našich nejlepších cyklistek? Náš mini seriál pokračuje s jednou velmi výraznou osobností bikové scény Karlou Štěpánovou

V minulých dílech se s námi podělily o zajímavosti ze svých jídelníčků přední české závodnice, které nejčastěji vídáme na bikových nebo silničních závodech. V každém rozhovoru se objevil oblíbený recept, který může být inspirací i pro váš jídelníček. Náš seriál pokračuje dalším zajímavým jménem. Dnes se podíváme „pod pokličku“ profesionálce, která začala s cyklistikou „až“ v 19ti letech, a přesto je držitelkou nejvyšších titulů.  A hodně ráda jí…

Tady je Karly krátké představení…

Čau, jsem Karla Štěpánová, nedávno mi bylo 29let, závodím na horském kole, ale v zimním období se nebráním ani cyklokrosu! S cyklistikou jsem začala až po maturitě, v nějakých 19ti letech. Od 25let se tomuto sportu věnuji profesionálně. Mezi mé největší úspěchy zatím patří 2 tituly Mistryně ČR Elite v XCO a umístění ve Svěťácích jak XCO tak v cyklokrosu do 20.místa.

Karlo, přibliž nám svůj běžný jídelníček během závodní sezóny. Co (ne)jíš, piješ, vaříš a jaké je Tvoje nejoblíbenější jídlo?

Co se stravování týče, nejsem asi zrovna nějaký stravovací vzor mladým generacím. Většinou jím právě to, na co mám zrovna chuť a v takovém množství, jakou na to mám chuť. Jím ale docela pravidelně, většinou 5x – 6x denně.

Jsem hodně masový typ, nebojím se ani velkých steaků, ani šťavnatých burgerů. Nesnáším papriku a fazolové lusky, hlavně teplé teda.

K snídani si nejraději dávám chleba s avokádem a vajíčka. Před tréninkem pak hlavně vločky se sušeným ovocem, nebo ovesnou kaši, kam si přidávám pražené plátky kokosu, které mám opravdu ráda a předzávodní kaši si bez nich ani nedokážu představit…

K obědu nejčastěji volím těstoviny nebo rizoto. Mám docela ráda jednoduchá jídla a chutě. Už od malička jsem byla schopná si restauraci objednat jen „suchou“ rýži. To se nezměnilo ani teď. V mém jídle najdete nanejvýše tak pět ingrediencí. Rýže a těstoviny mi chutnají samy o sobě, jen tak s máslem třeba!

Večeře u nás většinou chystá přítel… Jsem opravdu špatný kuchaře, tak docela cením, že jeho to baví a vaří výtečně! Nejraději mám hovězí steak, se salátem z rukoly a kanárskými bramborami…

Prozradíš nám ještě nějaké konkrétní tipy a oblíbené recepty na předzávodní pokrmy?

Asi moje nejoblíbenější předzávodní jídlo je rýžová kaše nasladko. Vzhledem k tomu, že jsem opravdu špatný kuchař, je to zároveň i nejsnazší způsob, jak uhasit poslední hlad před odpoledním závodem.

 

Závodní snídaně: rýžová kaše s kokosovým mlékem

Nejdřív uvařím rýži, používám většinou jasmínovou. Když je rýže hotová zaliju ji kokosovým mlékem od Alpro, protože se normálnímu mléku snažím před závody vyhýbat. Nechám ještě chvilku dojít, aby rýže nasákla i mléko. Pak přidám kokosový olej, med a pořádně promíchám. Navrch pak dochutím broskvovým kompotem, chia semínky, borůvkami a banánem. Je to celé lehce stravitelné a při závodech nemám pocit, že jsem přejedená!

Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději… bramborovou polévku s houbami.
Když peču, tak nejraději… štrůdl.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… burger.
V pekárně si nejčastěji kupuji… v čechách zelňáky a v zahraničí  preclík.
V kavárně nejčastěji piju… chai tea.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou… co dům dal 🙂 Powerbar tyčinky a sójové suky. Někdy si udělám i housku se šunkou, když je to fakt dlouhý… 🙂
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou… gely a gumové bonbony, někdy i s kofeinem, když už je to krizové! 🙂
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… količku a slané mandle nebo Kitkat tyčinku – ta umí také zachránit.
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… gel s kofeinem, jeden bez, ionťák a kolu.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… Lean protein čokoláda od Powerbaru a občas i proteinová tyčinka s bcaa, když je hlad.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková