Mezi zahřívající potraviny řadíme ty, u kterých převažuje mužská energie (jang). Jejich konzumací pomáháme tělu, aby se zpevnilo, stáhlo a prohřálo. Z toho vyplývá, že bychom je do našeho jídelníčku měli zařadit hlavně v chladných podzimních a zimních dnech, kdy potřebujeme tělo posílit, aby se vypořádalo s chladným a sychravým počasím. Dále jsou vhodné pro zimomřivé lidi, kteří mají často studené ruce a nohy.
Zahřívající potraviny jsou: ty, které prošly varem (polévky), drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce, skořice, zázvor, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, cibule, pórek, křen, česnek, hořčice.
Ochlazující potraviny jsou: káva, rafinovaný cukr, bílá mouka, tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, lesní plody, olivy, kravské mléko, jogurty, rajčata, meloun, jahody, máta, okurky, hlávkový salát, chilli.
Neutrální potraviny můžete konzumovat v létě i v zimě a jsou to: ovoce mírného pásu, semena, ořechy, zelenou, listovou a kořenovou zeleninu, luštěniny, obiloviny, ryby a mořské plody, brambory, rýže, droždí, švestky, telecí maso.