O víkendu se jede ME v cyklokrosu, chybí nejlepší česká žena Pavla Havlíková, je po operaci

Pouze elitní ženy a kategorie U23 bude bojovat o evropské medaile, juniorky musely zůstat doma. V nominaci chybí Pavla Havlíková, která podstoupila tento týden operaci ruky

Evropský šampionát v cyklokrosu se po roce vrací do nizozemského Romalenu, o tituly a medaile se bude bojovat již tento víkend. Kvůli pandemickým vládním opatřením pořadatelé zrušili závod juniorských kategorií a tak doma zůstaly české medailové naděje, v čele s talentovanou cyklistkou Anetou Novotnou, která při loňské juniorské premiéře vybojovala 9. místo!

„Je to pro nás tvrdá rána. Právě mezi juniory a juniorkami jsme měli jezdce schopné bojovat o medaile či o přední umístění,” prohlásil český reprezentační kouč Petr Dlask, který nominoval po dvou zástupkyních do Elity i kategorie U23.

V Elitě jsou to Karla Štěpánová a Nikola Bajgerová. V kategorii do 23 let pak národní dres oblékne Elizabeth Ungermanová a Tereza Vaníčková.

Na soupisce chybí sedminásobná mistryně republiky Pavla Havlíková, která se v tuto chvíli zotavuje po neplánované operaci ruky.

Místo národního dresu ruka v sádře. Česká mistryně Pavla Havlíková tak bude sledovat ME jen v televizi

„V Bernu na závodech před víc jak 2 týdny jsem spadla. Nic hrozného, jen mě potom hodně bolel palec na ruce. Měla jsme za to, že jsem si ho při tom asi vyvrtla. Jezdila jsem dál, ale nebylo to moc komfortní. Tak jsem vyrazila k doktorovi, aby mi vymyslel nějakou rehabilitaci. A místo toho jsem za 2 hodiny skončila na operačním sále. Diagnóza: utržený vaz na palci. Doktor ho připevnil zpět, prý 3 týdny ruka v sádře.

Tak vydržím do vyndání stehů a pak uvidím co to dovolí,“ pospala nešťastnou událost Pavla. „Svěťák v Táboře je až na konci listopadu, na trenažeru to půjde držet formu. Tak je přede mnou další výzva,“ nevzdává se naděje startu na této největší domácí události.

Loňské medailistky, zleva Lechner, Kastelijn, Worst

V kategorii žen je největší favoritkou úřadující mistryně světa Ceylin del Carmen Alvarado, které ale bude mít ostrou konkurenci, ať už půjde o Yaru Kastelijn, držitelku loňského titulu, další krajanku Lucindu Brand nebo Annemarii Worst. Na startovní listině figuruje i vloni bronzová Italka Eva Lechner, která ukázala na bikovém světovém šampionátu, že i letos má skvělou formu.

V kategorii do 23 let pak Francouzka Marion Norbert Riberolle, všestranná Maďarka Blanka Kata Vas, Britka Anna Kay a domácí favoritka Shirin van Anrooij.

Boj o evropské medaile můžete sledovat i v televizním přenosu, tentokrát v živém vysílání na stanici Eurosport 2.    

Program ME

Sobota 7. listopadu

12:30 – muži U23

14:00 – ženy Elite

Neděle 8. listopadu

12:00 – ženy U23

13:30 – muži Elite.

Nominace Česká republika

Muži U23: Šimon Vaníček, Jakub Říman

Ženy U23: Elizabeth Ungermanová, Tereza Vaníčková

Muži elite: Michael Boroš, Daniel Mayer

Ženy elite: Karla Štěpánová, Nikola Bajgerová  

Foto: mtbs, archiv Pavla Havlíková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková