Mladá česká naděje Aneta Novotná to umí nejen bravurně na kole, ale když je třeba, postaví se k plotně a připraví pořádnou, kvalitní baštu! Jaká NEJ najdete v jejím jídelníčku? Pokračuje náš seriál POD POKLIČKOU
Reklama
Vzpomínáte na nedávné mistrovství světa v rakouském Leogangu, kde potvrdily skvělou formu naše nadějné juniorky? Na třetím místě proťala cílovou pásku česká juniorka Aneta Novotná, která se v této kategorii představila prvním rokem. Sympatická štíhlá závodnice nám nechala nahlédnout do svého jídelníčku, prozradila, co ráda vaří a také doporučila svůj hodně oblíbený recept.
Tady je Anety krátké osobní přestavení…
Jmenuji se Aneta Novotná, je mi 17 let. Závodně se věnuji horské cyklistice a XC už od svých 11 let. Jezdím v týmu Adastra. Můj největším úspěchem je bronzová medaile z XC na mistrovství světa z Leogangu 2020. Bydlím v Říčanech u Prahy, studuji obchodní akademii. Kromě kola mě baví plavání, běh a badminton.
Anetko, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co (ne)jíš, piješ, vaříš a jaké je Tvoje nejoblíbenější jídlo?
Na mém běžném talíři najdete určitě maso nebo ryby. Jako přílohu mám ráda klasicky brambory, rýži (nejraději mám basmati a jasmínovou), kuskus a těstoviny, poté to různě kombinuji se zeleninou. Myslím si, že si svou stravu tolik nehlídám. Během sezóny se snažím jíst zdravě, ale jsou dny, kdy si dám i něco nezdravého. To pak s mamkou rádi pečeme koláče s domácím ovocem a drobenkou.
Dávám přednost spíše slaným pokrmům. Za poslední dobu jsem si velice oblíbila dýňovou polévku. Například z ryb mám nejraději lososa. Také mám ráda těstoviny na spousty způsobů. Dále nemám ráda uzené maso a olivy. Nejčastěji piji obyčejnou vodu nebo čaj. Vyhýbám se různým syceným šťávám nebo jiným sladkým minerálkám. Žádné zdravotní omezení nemám, proto jím spoustu věcí.
Můj oblíbený recept? Mám velmi ráda rýžové nudle s kuřecím masem, zeleninou a arašídovou omáčkou.
Prozraď, co zařazuješ do jídelníčku před závody?
Večer před závodem si dám obvykle rybu nebo přírodní kuřecí plátek se zeleninou či jinou přílohou. Závodím obvykle v odpoledních hodinách, proto se můj předzávodní jídelníček skládá ze dvou jídel. Ráno si dám většinou ovesnou kaši s ovocem (hroznové víno, banán, maliny) a pokapu to medem. 2,5 nebo 3h před startem jím těstoviny. Mnoho lidí se tomu diví, ale jím těstoviny se šunkou, sýrem a kečupem.
Suroviny, které jsou potřeba na omáčku pro 2 osoby: 80 g arašídového másla, 1 lžíce Tamari omáčky, 2 lžíce javorového sirupu, 3 lžíce limetkové šťávy, trošku sušeného chilli a zhruba 40 ml vody.
Všechno smícháme v misce a podle toho, jak chceme mít omáčku hustou, přidáváme vodu. Omáčku pak lehce prohřejeme.
Uvařit rýžové nudle podle návodu. Podle chuti přidat čerstvou zeleninu, jako přílohu.
Blesková zpověď:
Když vařím, tak nejraději…dýňovou polévku a sushi. Když peču, tak nejraději…rybízový koláč s drobenkou. Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… těstoviny ve Wokinu. V pekárně si nejčastěji kupuji…chléb. V kavárně nejčastěji piju…latté. Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou… tyčinku (dost je střídám) a ovocnou kapsičku. Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou… jen menší tyčinku nebo suk. Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… banán. Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený…iontový nápoj a gel. Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je…různý.