SP v Táboře: juniorka Bedrníková 6., v elitě dvě Češky do třicítky

První závod z pětidílného seriálu SP v cyklokrosu dnes hostila bašta cyklokrosu-jihočeský Tábor. Českou radost přinesly především výsledky mladých nadějí…

S měsíčním zpožděním a v hodně zkrácené podobě, čítající jen 5 závodů, odstartoval v Táboře seriál Světového poháru v cyklokrosu. Nedělní program odstartovala kategorie juniorů, kteří se blýskli hned dvojitým umístěním na pódiu: Stránský zvítězil a Fiala vybojoval bronz. Hned po nich následovala kategorie mladých slečen. Těch se na start letošní cyklokrosové světové premiéry postavilo 22, včetně pětice českých reprezentantek. Nejvyšší ambice měla Julia Kopecky, která se také pustila do závodu s maximálním nasazením, výborně odstartovala a chvíli se pohybovala v čelní skupince čtyř závodnic. Jenže česká mladá závodnice dlouho rychlé tempo na čele jedoucí Britky Zoe Backsted nedokázala akceptovat a začala se propadat.

Vepředu se tak osamostatnila vedoucí trojice Britka Zoe Backsted, Lucemburčanka Marie Schreiber a Italka Lucia Bramati. V tomto pořadí také projely cílem. Zajímavostí je, že první a třetí slečna jsou dcerami slavných cyklistů (Magnus Backstedt, např. vítěz Paříž-Rubaix, Luca Bramati-vynikající cyklokrosař, vítěz SP, neméně úspěšný biker).

Nejlepšího českého umístění se nakonec dočkala Karolína Bedrníková, úspěšná bikerka, která projela cílem na šestém místě.

“Já jsem spokojená nadmíru, vůbec jsem to nečekala. Po mistrovství Evropy na bikách trénuji teprve čtrnáct dní, věřím, že za další dva týdny to bude určitě zase lepší. Od startu jsem se snažila být vepředu, protože mi bylo jasné, že mi to čelo nesmí odjet,” zhodnotila závod Karolína, která ztratila na vítězku minutu a 47 vteřin.

Julia Kopecky, která nabrala na Bedrníkovou další půlminutu, byla hodnocena na 8. místě.

Suverénka závodu juniorek Zoe Basksted

Závod žen měl slušně početné startovní pole, celkem 52 cyklokrosařek z 13 zemí a podle očekávání byl pod taktovkou Nizozemek, které obsadily kompletní stupně v pořadí Brand, Alvarado a Betsem. Nicméně příjemným osvěžením byl výkon Maďarky Katy Blanky Vas, která si zjevně dokázala udržet skvělou formu z horských kol i evropského cx šampionátu, kde v kategorii do 23 let vybojovala stříbro. Po celý závod bojovala o třetí místo, nakonec prohrála „bronz“ Ve spurtu se zkušenější Betsem.

Hned po startu, ještě na asfaltovém úseku došlo k hromadnému pádu, kdy v rychlosti kolem 50 km skončilo na zemi několik závodnic startujících z druhé a třetí řady. Závod tak předčasně skončil pro Italku Casasole a Nizozemku Shirin van Anrooijn, obě potřebovaly lékařské ošetření. Dalších několik závodnic, včetně naší dvojice Štěpánová, Tvarůžková, muselo zastavit a nabraly hned v úvodu víc jak desetivteřinou ztrátu.

Pád krátce po startu...

 

Od prvních metrů se na čele usadily favoritky: Nizozemka Betsem, následovaná krajankami  Alvarado, Worst, nechyběla ani skvělá silničářka Brand, spolu s nimi již zmiňovaná Maďarka Kata Blanka Vas, další dvě Nizozemky Kastelijn a Pieters, které však tempo čela záhy neudržely.

Po prvním okruhu, který projely závodnice za 9 minut jim UCI jury předepsala závod na 6 kol, což nakonec znamenalo jeden z časově nejdelších v posledních letech.

Trať fyzicky velmi náročná zastihla v nejlepší formě Lucindu Brand, která ve čtvrtém kole nasadila takové tempo, které nebyla schopna akceptovat ani ženy jedoucí v dresu mistryně světa Ceylin del Carmen Alvarado. Ta začala vteřinu po vteřině ztrácet, pod tlakem a s narůstající únavou udělala i několik drobných chyb.

Osamocená Lucinda Brand

Ve skvělé formě jedoucí Brand tak jela posledních 26 minut závodu sama a mohla si v posledních stovkách metrů lehce zvolnit, do cíle dojela vítězně s luxusním náskokem téměř půl minuty.

Spurt o bronz vyšel ve dvojici Vas – Betsem nakonec lépe zkušenější Nizozemce.  

 Nejlepší z našich jezdkyň byla Karla Štěpánová, ale skončila až na 29. místě, o místo zpět pak třetí desítku uzavřela Tereza Tvarůžková.

“Bylo to dlouhé, moc dlouhé a moc těžké. Nejprve zdržení na startu, jak tam holky spadly. Nebylo to příjemné a jsme moc ráda, že jsem se stačila vyhnout. Dojíždění mě stálo pak nějaké síly, ten závod byl hodně těžký a hodně dlouhý. Tři čtvrtiny závodu jsem se cítila celkem dobře, byla jsem kolem 25.místa, ale potom to bylo strašné, na těch rovinkách jsem byla strašně pomalá, poslední kolo bylo utrpení, to už jsme snad i některá místa nevnímala” prozradila své pocity po projetí cílem Karla Štěpánová.

Výsledky:

Ženy Elite
1. Lucinda Brand (NED, Telenet Baloise Lion) 53:43 min.
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED, Alpecin Fenix) +0:24
3. Denise Betsema (NED, Pauwels Sauzen – Bingoal) +0:32
4. Blanka Kata Vas (HUN, Doltcini Van Eyck – Proximus) +0:32
5. Annemarie Worst (NED, 777) +0:50

29. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +4:51
30. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +5:04

Juniorky
1. Zoe Backstedt (GBR) 38:18 min
2. Marie Schreeber (LUX) +0:11
3. Lucia Bramati (ITA) +1:05

6. Karolína Bedrníková +1:47
8. Julia Kopecky +2:18

Kompletní výsledky ZDE

Foto:cyclingnews.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková