V Táboře se v neděli rozjíždí seriál Světového poháru v cyklokrosu

Se zpožděním, s redukovaným počtem závodů, ale i cyklokrosaři budou mít v pandemickém roce Světový pohár

Se zpožděním, ale přece. O měsíc později zahajuje seriál Světového poháru v cyklokrosu. Z původních patnácti nakonec jen s pěti závody. Tuto neděli uvítá jihočeský Tábor světovou cyklokrosovou elitu. Závodit se bude v obou elitních kategoriích, kategorii mužů U23, juniorů a juniorek. Kvůli všem přísným pandemickým restrikcím bude závod bez diváků, ale k radosti příznivců cyklokrosu s kamerami České televize. 

“Dostat Světový pohár do Tábora bylo letos hodně obtížné. Měnily se podmínky, termíny. Ještě v září jsme nebyli zcela přesvědčeni, zda závod budeme dělat. Po jednáních na městě, s představiteli kraje, na Českém svazu cyklistiky, s Národní sportovní agenturou a hygienou jsme se rozhodli na poslední chvíli. Pro nás je to také závazek před pořádáním mistrovství světa v roce 2024. Startovní pole bude trošku řidší, ale jsem nesmírně rád, že přijede megastar Wout van Aert, trojnásobný světový šampion zde absolvuje první závod po neuvěřitelných výkonech na Tour de France a mistrovství světa,” uvádí na serveru Cyklokros.cz Petr Balogh, jednatel společnosti Agentura cyklistka, která závod pořádá.

Ženy mají po závodech větší hlad?

Do Tábora je tak přihlášeno 171 závodníků ze šestnácti zemí, nejvíce jich přiveze Francie (34), druhé je Česko (27) a třetí Itálie (22), až čtvrtá je pak Belgie (20), která do Tábora přiveze jen elitní závodníky. 

Paradoxní situace je potom v počtu přihlášených žen a mužů, asi poprvé v historii by se v neděli na startu mohlo objevit více žen než mužů. Přihlášky totiž poslalo 55 žen a jen 41 mužů!

V táborském areálu Komora se budou prohánět opravdu ty nejlepší, přihlášené jsou všechny nizozemské hvězdy včetně úřadující mistryně světa a Evropy Ceylin del Carmen Alvarado i loňské vítězky táborského kola SP Annemarie Worst.

V startovní listině figurují i úspěšné závodnice z bikových okruhů, jako například Francouzka Helene Clauzel, maďarská hvězdička Blanka Kata Vas, překvapivá vicemistryně světa Eva Lechner nebo Kanaďanka Maghalie Rochette.S českých zástupkyň je to pak Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers), Tereza Tvarůžková či Karolína Bedrníková (obě Expres CZ Tufo Kolín).   

Chybět budou závodnice ze zámoří Američanky Rebecca Fahringerová, Katherine Comptonová a naše Kateřina Nash, která by však podle trenéra české reprezentace Petra Dlaska měla závodit v příštím roce.

Bez diváků i bez Katky Nash. Takový bude letošní svěťák v Táboře.

Nová trať, kratší, těžší

V Táboře v areálu Komora také vyrostla nová trať, která by měla sedět domácím, oproti předchozí letům je kratší, ale o to náročnější. Měla by to být podoba okruhu, na němž se v roce 2024 pojede světový šampionát.

 „Trať je krásně připravená. Kromě síly ale bude potřeba i technika, jsou tam úseky, kde bude potřeba šikovnost. Hodně ale bude také záležet na počasí. Poslední roky se zde závody SP jezdily říjnu a trať se tak nerozblátila. Nyní jedeme na konci listopadu a vše je možné. Na neděli je předpověď na ráno teplota těsně pod bodem mrazu. Pro závody kategorií, jež pojedou dopoledne, by to mělo být trochu přimrzlé, nejhorší předpokládám, že to bude pro muže U23 a ženy, na muže elite se to již vyjezdí,” míní reprezentační trenér Petr Dlask.

Spokojenost vyjádřila i česká juniorská naděje Julia Kopecy:“ I když je to náročný okruh, tak mě se líbí. Pro ženy to bude těžké, pro juniorky opravdový křest.”

Reprezentační trenér nominoval sedm elitních žen, kde bohužel nefiguruje úřadující mistryně Pavla Havlíková (o jejím zdravotním problému jsme psaly dříve). Juniorek se na start postaví šestice, i zde chybí oproti původní nominaci jedno jméno – Kateřina Hladíková, která se zotavuje po operaci ramene.

Program SP v cyklokrosu – Tábor 29.11. 2020

9:15 junioři

10:15 juniorky

11:25 muži U23

13:10 ženy Elite

14:30 muži Elite

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková