Dva zdravé recepty, které zpestří váš velikonoční jídelníček…
Velikonoce jsou svátky jara spjaté s hojností jídla a pití. Většina z nás se ale snaží hodovat „zdravě“ a ani výběr, ani množství nepřehnat, aby na konci dne nezbyl pocit přeplácaného žaludku.
Zatímco na Vánoce je slavností menu v rodinách neměnné, Velikonoce dávají mnohem více prostoru vyzkoušet něco nového. Mezi tradiční jídla se jistě řadí mazanec z kynutého těsta a pak by na stole neměl chybět velikonoční beránek. V poslední době se také často pečou muffiny jako výslužka pro koledníky. Na velikonoční tabuli by neměla chybět nádivka, kde si pochutnáme na mladých kopřivách či medvědím česneku. K nádivce patří i kousek mladého masa jako kuřátko, jehněčí, králík či telecí. I když budou letošní svátky jara trochu smutnější kvůli současným restrikcím, nevzdávejte se svých tradic alespoň ve své domácnosti. Připravte si tradiční velikonoční tabuli a přidejte dva recepty, v kterých hraje důležitou roli…..mrkev!
Ten první je neobyčejný recept na mrkvové cupcaky! Jsou slané, bezlepkové a neodolatelně dobré díky čepičce z tvarohu a čerstvým bylinkám! A přidáme také pomazánku, kterou si můžete namazat třeba na domácí bagetu.
Mrkvové cupcaky
Suroviny (na 17 ks):
150 g pohankové mouky
150 g rýžové mouky
12 g mořské soli
½ sáčku kypřícího prášku (bez fosfátů)
400 ml mléka
1 větší mrkev
250 g nízkotučného tvarohu, sůl + zdobítko
čerstvé bylinky: řeřicha, pažitka či petrželka
Ve velké míse nejprve smícháme mouky, sůl a kypřící prášek. Přidáme vlažné mléko a zpracujeme vařečkou těsto. Nakonec přisypeme jemně nastrouhanou mrkev, kterou zapracujeme do lehce tekutého těsta. Připravíme si silikonové formičky na muffiny, které lze vystříhat olejem ve spreji. ¾ formičky zalejeme připraveným těstem a dáme do předehřáté trouby.
Pečeme na 180°C zhruba 25 minut. Před zdobením necháme pečlivě vychladnout, aby se krém neroztekl. Krém připravíme jednoduše smícháním tvarohu a soli. Jakmile cupcaky dozdobíme, posypeme bylinkami a dáme opět chladit nebo hned sníme!
Mrkvovo-vaječná pomazánka
Suroviny na 4 porce:
1 ks vejce natvrdo
1 mrkev
120 g sýru Lučina
1 stroužek česneku
špetka mořské soli
čerstvá petrželka
Postup:
Nejprve vezmeme vejce z koledy, které oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a vše smícháme se sýrem Lučina.
Na dochucení pomazánky použijeme 1 utřený stroužek česneku, mořskou sůl a pokrájenou čerstvou petrželku.