Jak vylepšit velikonoční hodování aneb mrkev dvakrát jinak

Dva zdravé recepty, které zpestří váš velikonoční jídelníček…

Velikonoce jsou svátky jara spjaté s hojností jídla a pití. Většina z nás se ale snaží hodovat „zdravě“ a ani výběr, ani množství nepřehnat, aby na konci dne nezbyl pocit přeplácaného žaludku.

Zatímco na Vánoce je slavností menu v rodinách neměnné, Velikonoce dávají mnohem více prostoru vyzkoušet něco nového. Mezi tradiční jídla se jistě řadí mazanec z kynutého těsta a pak by na stole neměl chybět velikonoční beránek. V poslední době se také často pečou muffiny jako výslužka pro koledníky. Na velikonoční tabuli by neměla chybět nádivka, kde si pochutnáme na mladých kopřivách či medvědím česneku. K nádivce patří i kousek mladého masa jako kuřátko, jehněčí, králík či telecí. I když budou letošní svátky jara trochu smutnější kvůli současným restrikcím, nevzdávejte se svých tradic alespoň ve své domácnosti. Připravte si tradiční velikonoční tabuli a přidejte dva recepty, v kterých hraje důležitou roli…..mrkev!

Ten první je neobyčejný recept na mrkvové cupcaky! Jsou slané, bezlepkové a neodolatelně dobré díky čepičce z tvarohu a čerstvým bylinkám! A přidáme také pomazánku, kterou si můžete namazat třeba na domácí bagetu.

Mrkvové cupcaky

Suroviny (na 17 ks):

  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 12 g mořské soli
  • ½ sáčku kypřícího prášku (bez fosfátů)
  • 400 ml mléka
  • 1 větší mrkev
  • 250 g nízkotučného tvarohu, sůl + zdobítko
  • čerstvé bylinky: řeřicha, pažitka či petrželka

Ve velké míse nejprve smícháme mouky, sůl a kypřící prášek. Přidáme vlažné mléko a zpracujeme vařečkou těsto. Nakonec přisypeme jemně nastrouhanou mrkev, kterou zapracujeme do lehce tekutého těsta. Připravíme si silikonové formičky na muffiny, které lze vystříhat olejem ve spreji. ¾ formičky zalejeme připraveným těstem a dáme do předehřáté trouby.

Pečeme na 180°C zhruba 25 minut. Před zdobením necháme pečlivě vychladnout, aby se krém neroztekl. Krém připravíme jednoduše smícháním tvarohu a soli. Jakmile cupcaky dozdobíme, posypeme bylinkami a dáme opět chladit nebo hned sníme!

Mrkvovo-vaječná pomazánka

Suroviny na 4 porce:

  • 1 ks vejce natvrdo
  • 1 mrkev
  • 120 g sýru Lučina
  • 1 stroužek česneku
  • špetka mořské soli
  • čerstvá petrželka

Postup:

  • Nejprve vezmeme vejce z koledy, které oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a vše smícháme se sýrem Lučina.
  • Na dochucení pomazánky použijeme 1 utřený stroužek česneku, mořskou sůl a pokrájenou čerstvou petrželku.
Bára Bubílková