K Emily Batty a týmu CANYON MTB se připojuje další blondýnka, Laurie Arsenault

Po všech stránkách skvělý krok udělali v týmu Canyon MTB Racing, když povolali k světové hvězdě Emily Batty mladičkou krajanku Laurii Arsenault…

O tom, že Emily Batty je novou tváří německého Canyonu už jsme psaly dříve. Po jejím boku bude týmové barvy hájit další pohledná bikerka s kanadskou národností, třiadvacetiletá Laurie Arsenault. Dvě dlouhovlasé blondýnky tak utvoří bezpochyby nepřehlédnutelnou formaci nového týmu, který vstupuje do segmentu cross country s oficiálním názvem Canyon MTB Racing.

Pro Emily je vznik nového týmu velmi potřebnou motivací, navíc tým bude využívat její letité zkušenosti, využije její zpětnou vazbu při vývoji kol. S příchodem mladičké Laurie se Emilyina úloha rozroste: stane se mentorkou pro talentovanou bikerku z kanadského Quebecu.

Kanadská národní šampionka do 23 let Laurie Arsenault závodí už téměř deset let, ale dosud to bylo jen za podpory místního týmu. V roce 2019, kdy se konalo mistrovství světa v Mont Sainte Anne právě v Quebecu, se umístila na devátém místě v závodě U23. Svými výsledky, které potvrzují, že patří mezi nejlepší mladé talenty v Kanadě, ale také pro svůj přístup k horským kolům, který je velmi podobný, jako byl a je ten Emilyin, je pro tým Canyon MTB Racing skvělou volbou.

„Jako dítě jsem byla v týmu pro běh na lyžích a v létě jsme jezdili trénovat na horských kolech a já jsem ho zpočátku skoro nenáviděla, protože jsem trénovala s klukama a bylo to pro mě náročné. Někdy jsme i brečela, ale byla jsem hodně tvrdohlavá a pořád jsem se snažila se posunou, zlepšit. Když pak přišel můj první závod, byla to okamžitě velká láska, ” vzpomíná na své začátky Laurie, která na horském kole začala jezdit v 11 letech.

„Najednou jsem cítila, že jsou to horská kola, ten můj vyvolený sport. Byla jsem na lyžích, a přesto jsem myslela na kolo, i v zimě,“ uvádí ve svém blogu.

„Vzpomínám si, že jsem sledovala Emily na olympiádě a jak získala svůj první národní titul. Byla někdo, kým jsem chtěl být,“ dodala Laurie. „A to že jsem nyní s Emily v jednom týmu? To je fantastické – nikdy jsem v profesionálním týmu nebyla, takže být v tak dobře podporovaném programu pro mě znamená splnění snu“.

Ve skutečnosti by její příběh mohl znít trochu podobně jako znají fanoušci Emily, kteří si pamatují její počátky závodění v Ontariu na O-Cupech a Canada Cupech. 

„Její trajektorie je velmi podobná dráze Emily, když byla Emily U23,“ říká Adam Morka, manžel a manažer týmu. „Laurie má úžasnou a pokornou osobnost a je na svůj věk superprofesionální. Sport a trénink bere velmi vážně.“

„Nejvíc jsme hrdá na své deváté místo na mistrovství světa v roce 2019. Všechno bylo dokonalé, dokázala jsem být soustředěná a neslyšela jsem nikoho kromě mého trenéra, který mi rád dával rady. Ale podvědomě jsem vnímala, kolik lidí tam fandilo. Byli tam všichni moji přátelé, celá moje rodina, každý člověk, kterého miluji. Mám tři bratry a oni obvykle nechodí na mé závody, ale tentokrát přišli. Pokaždé, když na ten závod myslím, mám zimnici, protože to pro mě tolik znamenalo, “ popsala Laurie významný závod, který ji otevřel cestu do profesionálního týmu.

„Vím, že letos toho pro mě bude hodně nového k učení, protože je to můj první velký profesionál tým a také můj první rok v elitní kategorii. Chci si užít jízdu, naučit se co nejvíce a udělat maximum pro dobré výsledky“.

Emily i Laurie budou závodit na celodpruženém Canyonu Lux nebo hardtailu Exceed, v závislosti na individuálních požadavcích závodu a profilu tratě̌.

Tato intenzivní́ spolupráce v posledních měsících je jasným ukazatelem toho, že se Canyon vážně angažuje v závodech cross country. Jak vysvětluje Lars Hartwich: „XCO je pro nás nesmírně důležité. Emily a Laurie jsou mnohem víc než jen špičkové závodnice, které́ byly vybrány, aby prověřily naše závodní kola Lux CF SLX a Exceed CFR MTB – budou přinášet sportovní úspěch i cennou zpětnou vazbu pro náš výzkum a vývoj i servis. “Emily Batty je před nadcházející sezonou podobně nadšená: „Nelze Canyonu a všem novým týmovým partnerům dostatečně poděkovat za to, že věří v nový tým a ve vše, co ještě můžu na horském kole a ve sportu obecně dokázat. Tak vzhůru do sezony 2021!“

Tým Canyon MTB Racing pojede svůj první závod 24. dubna na Bike the Rock. Při oslavách 20. ročníku v roce 2021 je tato klasická událost v německé MTB-Bundesligy ideální šancí pro Lux and Exceed na úspěšný start sezony.

Plánovaný program týmu zahrnuje celou sérii Světového poháru, mistrovství světa XCO ve Val di Sole a boj o olympijské zlato v Tokiu na konci července.

Foto: CANYON MTB Racing

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková