POD POKLIČKOU s Annou Lužnou

Neřeším, kolik jídla sním, ale jaké kvality” říká Anička Lužná, vystudovaná lékařka, manželka a maminka 18 měsíční dcerky, také velmi všestranná sportovkyně, která se s námi podělila o luxusní recept na lívance!

Jaká NEJ najdete ve stravování našich nejlepších cyklistek? Náš mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje s další zajímavou ženou: sportovkyní, která se věnuje triatlonu i horským kolům, ale současně zvládá i roli maminky. Také miluje hory a má skvěle zvládnutou nejen výživu, ale i regeneraci! To je Anna Lužná a její rozhovor „Pod pokličkou“ pro Dámy na kole!

Nejprve Anny krátké představení o sobě a vášni ke sportu, ale také o tom, jak skloubit mateřství s trénováním a závody…

Ahoj, jmenuji se Anna Lužná, jsem triatletka, lékařka, maminka 17měsíční holčičky Pepi, milovnice hor a pohybu. Zanedlouho oslavím 28. narozeniny. Svůj první triatlonový závod jsem absolvovala v 16. letech, můj tehdejší přítel a nynější manžel jezdíval o víkendech na závody a já si řekla, že bych to taky mohla zkusit. Půjčila jsem si od mamky horské kolo, oblékla plavky a jela. Své první horské kolo jsem dostala k 18. narozeninám (už to bude 10 let). Triatlon se od té doby stal součástí mého života.

Během studia medicíny jsem se prosezené hodiny u knížek snažila kompenzovat tréninkem. Sport mě bavil a lákat mě nepřestal ani po narození dcerky. Kde je vůle, tam je i cesta, a tak za velké podpory manžela a kamarádů jsme se do toho obuli naplno.  

Vždycky se mi líbilo XCO, poprvé jsem se postavila na start loni, po hodinách a hodinách strávených na biku s nejlepším parťákem a zároveň šéfem týmu Liborem Opltem. Moje nejlepší výsledky v triatlonu jsou: TOP9 na Světovém poháru Xterra, 1. MČR zimní triatlon, 3. místo MČR XTERRA a 2.místo MČR duatlon.

Jak se stravuješ během závodní sezóny? Liší se nějak tvůj jídelníček v období bez závodů? A existují některé potraviny, kterým se vyhýbáš nebo je naopak vyhledáváš?

Chci být zdravá a chci, ať moje tělo co nejlépe funguje, a proto se snažím dávat mu to nejkvalitnější palivo. Nehlídám si, kolik toho sním, ale vyhledávám kvalitní opravdové potraviny. Byly doby, kdy jsem se vyhýbala mléčným výrobkům a masu. Teď si ráda pochutnám na obojím, jen si pro ně chodím na místní farmu.

Strava v sezoně a mimosezonu se pro mě liší stejně jako strava v různých ročních obdobích. V mimosezonních chladnějších dnech vyhledávám například kysané zelí a dlouho pečené hovězí maso, luštěniny, polévky. V období sezony preferuji lehčí jídla – zeleninové saláty, ryby, těstoviny, ovoce. 

 Většinu jídel si připravujeme doma, protože kvůli intoleranci lepku a alergii na kakao to mám trochu ztížené, co se týče výběru jídel venku. Naučila jsem se péct bezlepkový kváskový chléb a nejrůznější koláče, bábovky (hrozně ráda si hraju mícháním různých druhů mouk, výsledek je pokaždé jiný, a to mě baví). 

Počet jídel za den závisí na tréninku a únavě. Každý den se snažím dát “okno” 12-14hodin kdy nejím ani nepiji nic kromě vody s citrónem (cca od 19 do 9hod). Podporuje to regeneraci, tělo netráví a má čas věnovat se opravě.

"Alternativní" oběd s týmovým koučem Liborem Opltem

Jakou snídaní startuješ svůj všední den a co speciálního si připravuješ v den závodů? A co ráda zařazuješ do svého pitného režimu?

Snídaně mám nejraději sladké. Většinou vařím nějakou kaši s ovocem, oříšky, mákem, kokosem, skořicí, Goldenmylk… Oblíbenou kaši v den závodu je congee – pomalu (cca 3 hodiny) vařená rýžová kaše, kterou osladím datlemi, banánem či jablky a přidám hodně oříškového másla od Nupreme. Na téhle kaši jsem schopná fungovat fakt dlouho. O víkendech si často doma pochutnáváme na vaflích, lívancích či palačinkách, ke kterým nesmí chybět šlehačka (od těhotenství jí mám fakt velkou spotřebu)

Co se týče pitného režimu tak každý den začínám vodou s citronem a šťávou z mladé pšenice. Ke snídani si dávám čaj (teď mám oblíbenou jahodovou brusinkovou senchu) a espresso. Během dne piji buď vodu nebo různé čaje (rooibos, mátový, různé bylinkové či ovocné sypané směsi) a ráda si do nich přidávám med a citron.

 

Kromě toho, že zvládáš roli maminky, tak i hodně trénuješ. Co konkrétně jíš a dál děláš pro podporu regenerace a imunity?

Regeneraci věnuji skoro tolik co tréninku. Jen málokterý den vynechám streč, válec nebo kompresní nohavice. Nejvíc regenerujeme ve spánku, ale od doby, co jsem maminkou, tak jsem se pořádně vyspala jen párkrát, i proto kladu velký důraz na světelnou hygienu (90 min před spaním nasazuji brýle blokující modré a zelené světlo, večer se snažíme svítit co nejméně a často zapalujeme svíčky). Po tréninku si pro podporu regenerace dávám Daily shake nebo konopný protein od firmy Nupreme, co nejdřív si dávám nějaké komplexní jídlo a dodávám tekutiny.

Pro podporu imunity začínám každé ráno studenou sprchou a snažím se trávit co nejvíc času venku. Co se týče doplňků stravy tak používám mladý ječmen, chlorellu, lipozomální vitaminy C, K2D3 vše od firmy Nupreme, protože si zakládají na kvalitě.

Podělíš se s námi ještě o svůj oblíbený recept na jídlo v den před závody?

Nejraději si dávám kváskové lívance s oříškovými másly, domácí marmeládou a v nezávodní dny i se šlehačkou. Moc ráda si hraju mícháním různých typů mouk, občas se výsledek povede, občas méně. Tahle kombinace byla výborná!

Na kváskové lívance potřebujeme:

  •  200 g vločkové mouky (rozmixované ovesné vločky)
  • 100 g pohankové mouky
  •  30 g kokosového cukru
  •  3 lžíce máku
  •  60 g kvásku
  •  300 ml kefíru
  •  150 ml vody
  •  1 vejce


Mouku prosejeme, přidáme ostatní suroviny (kromě vejce) promícháme, přikryjeme igelitovým pytlíkem a necháme přes noc při pokojové teplotě kvasit. Ráno jen přimícháme vejce a můžeme smažit (nejlíp na kokosovém oleji nebo ghí).

 

Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději… kokokari na milion způsobů nebo italské rizoto.
Když peču, tak nejraději… makové a tvarohové bábovky nebo apple pie.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… dlouho koukám do jídelníčku a snažím se najít něco bez lepku.
V pekárně si nejčastěji kupuji… bohužel bezlepkové pečivo většinou není, tak jen mlsně koukám.
V kavárně nejčastěji piju… espresso.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou… sušené ovoce, flapjack, mátový čaj s medem a citrónem, ionťák.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou… ionťák.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… tak téhle situaci se fakt snažím vyhnout, protože s mou alergií mám problém něco někde sehnat. Většinou mě zachraňuje můj parťák Filip, který ví, jak jsem nepoučitelná a občas bezedná a je na to připravený. 
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… Gely od GU, Ionťák a Colu.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… Daily shake.

 

Víte, kdo je Anička Lužná? Přečtěte si náš rozhovor: “Na mateřské mám poprvé víc času na trénink”

 

Foto: Petr Tvarog, archiv Anny Lužné

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková