Brno hostilo druhý díl domácího poháru, vítězství brala Janika Loiv, Jitka Čábelická dojela druhá

Anthropos bike aréna přivítala druhé dějství domácího poháru a opět se o nejvyšší stupně přijely poprat zahraniční bikerky. V elitě jim to vyšlo, v kategorii do 23 let ne…

Moravská metropole hostila druhý závod Izomat ČP horských kol. Navzdory hodně nepříznivé předpovědi počasí, která slibovala deštivý den se prognózy naštěstí nenaplnily. Byl svěží polojasný den, moc se neprášilo, takže značka ideál.

Okruh, v kterém se nastoupá zhruba 200 výškových metrů je rychlý, ale pro svá prudká stoupání a uměle vytvořené rockgarden sekce ho spousta závodníků řadí mezi ty hodně bolavé. Skoro žádné místo k nastavení tempové jízdy, odpočinku, kopce, co se zakusují do stehen. A když to nejde, ze závodu se stává očistec.

Ženy Elite

V tradiční čas jeden a půl hodiny po poledni se vstříc nemalé porci zaváděcího a pěti velkým okruhům vydalo 23 bikerek, těch elitních a žen do 23 let. Mezi favoritky patřila kromě české mistryně i drobná třicetileté Estonka Janika Loiv, hájící barvy týmu Hawaii Express. Po startu se na čele ale objevila česká silná trojice: Čábelická (GAPP Systém-Kolofix), Štěpánová (Maloja Pushbikers) a Czeczinkarová (LIV Mistral). V závěru zaváděčky přijela s menším náskokem Jitka Čábelická, následovaná Estonkou Loiv, jejich náskok během druhého kola narostl na půl minutu.

Jíťa si veze za zády Janiku

I ve třetím z pěti okruhů jely v kontaktu, ale třicetiletá Estonka, možná posílená nominací na olympijské hry v Tokio, měla více sil a v dalším kole se od naší mistryně odpoutala a postupně ji začala odjíždět. V cíli si nakonec užívala luxusní náskok víc jak jedné minuty. Svou roli favoritky tato aktuálně 9. žena UCI žebříčku, která se v závodech SP pohybuje do 15. místa dokonale naplnila.

Pohoda v cíli...prostě Hawaii

 

„Závodila jsem tu už potřetí, takže trať docela znám a líbí se mi. Za vítězství jsem ráda, body se vždy hodí. I když jsem dojela s náskokem přes minutu, nebylo to vůbec jednoduché. Měla jsem tu týden v Čechách soustředění, takže mi docela trvalo, než jsem se pořádně rozjela, pak už to ale bylo dobré. Teď se musím připravit hlavně na Olympijské hry, které jsou vrcholem sezony,“ uvedla Janika pro kterou její fun club uspořádal finanční sbírku právě pro naplnění olympijského snu.

Jitka Čábelická sice nerozdávala úsměvy, tak jak její dnes silnější soupeřka, ale spokojená byla.

„Konečně bylo hezky, i když teda na chvilku zapršelo, naštěstí ale opravdu na chvíli. Přesto, že tuhle trať zrovna nemusím, se mi to dneska povedlo. První půlka závodu byla supr, ve třetím kole mi pak Janika nastoupila, odjela mi a už to postupně navyšovala až do cíle. Samozřejmě bych byla spokojenější, kdybych vyhrála, ale celkově jsem za druhý místo ráda.“

Třetí ženou v Elitě byla Karla Štěpánová, v absolutním pořadí ji patřilo páté místo a tedy rozšířené pódium.

„Cítím, že každý závod mi pomáhá, že jde forma pomalu nahoru. A vyšlo i počasí, takže spokojenost i z pohledu mých alergií. Mě se tady ta trať líbí, dupe se nadoraz nahoru a o odpočinku dolů si můžeš nechat zdát. Nohy do kopce byly dobrý, ve sjezdech se občas ozvalo rameno, ale jsem spokojená.

Závod dopadl velmi smolně pro Terezu Tvarůžkovou (Express CZ Tufo team Kolín), která měla ve druhém kole ve výjezdu z kamenité sekce na asfalt nepříjemný pád. Podle posledních informací utrpěla Tereza lehký otřes mozku, měla by být ale v pořádku.

Kategorie do 23 let

Skvělým výkonem se blýskla Adéla Holubová (kola bbm-cz.), která přijela na třetím místě absolutně a po napínavém souboji s o dva roky starší maďarskou bikerkou Virag Buzsaki ovládla i kategorii do 23 let.

„Je super, že se potvrdilo, že na Zadově to nebyla náhoda, že tam ta forma je. Dneska mi to sedlo, jsem za to fakt šťastná. A trať tady..no já osobně moc dlouhý rockgardeny nemusím, jednou jsem se dost ošklivě rozštípala, takže tady spíš jedu na jistotu. Ale zas mám ráda rychlý závody a to dnes vyšlo,“ zářila spokojeností Adéla, která za sebou nechala s výrazným odstupem víc jak 4 minut druhou z českých nadějí Zuzku Šafářovou.

Juniorky

Finja Lipp jede doraz, naše holky drží krok....zatím

Juniorky vystartovaly v samostatném závodě za ženami a čekaly je čtyři okruhy. A byla to opět parádní podívaná, co předvedla Němka Finja Lipp, Karolina Bedrníková (Expres.CZ Tufo team Kolín) a Simona Spěšná (MS Academy)!  Ze zadovské silné čtyřky chyběla na startu Aneta Novotná, zmiňovaná trojice se usadila od úvodních metrů ne čele a jelo se na doraz.

Menší převahu měla tentokrát německá bikerka, která si získala náskok kolem 15 vteřin a ten si během závodu plus minus držela. Za ní se ale tvrdě bojovalo, Kája i Simona jeli v kontaktu, kdo viděl jejich techniku i rychlost, s jakou projížděly náročné sjezdy, musel smeknout. Nakonec se kolo a půl před koncem podařilo bikerkce v žluto-černých barvách kolínského týmu své mladší soupeřce nastoupit a uhájit si stříbrnou příčku, v cíli dojela Karolína s odstupem 25 vteřin za Němkou Lipp.   

Kája a Simča, krásný souboj

„Já jsme věděla, že jak jsme odskočily ostatním, tak že nemůžu jet na třetí pozici, protože nám pomalu Finja cuká. Jenže pak jsem udělala chybu, když ona jela dost pomalu v jednom sjezdu a já tam musela vycvaknout nohu. Tam získala a mě už se to nedařilo dojet. A boj se Simčou…mě se jelo dobře, zkusila jsem nastoupit a povedlo se mi získat náskok,“ popsala Karolina cestu k druhému místu.

Simona Spěšná je v kategorii juniorek prvním rokem, přesto má potenciál jezdit s těmi nejlepšími a dle jejích slov je chce i porážet. Proto byla v cíli trochu nenaladěná, byť mohla slavit bronz.

„Jak je známo, jsem hodně cílevědomá a nerada prohrávám. A i když bych mohla být s výsledkem spokojená, tak mi mrzí, že jsem si nechala holky přede mnou odskočit. Tady je ten závod rychlý a těžko se to dojíždí. Ty síly pak nakonec chybí,“ vysvětlila Simča svůj trochu rozpačitý úsměv v cíli.

Kadetky

Nejlepší česká kadetka Katk Dušková

Závod kadetek vyhrála v těsném souboji polská bikerka Natália Grzegorzewska, před Kateřinou Duškovou (TJ Sokol Plavy). Pro mladé slečny byl vypsán závod na jedno zaváděcí a jedno dlouhé kolo, v cíli se objevily po 25 minutách.

„Polka byla dnes silnější v technických pasážích. Takže jsem spokojená i s druhým místem. Oproti Zadovu, kde jsem měla rýmu to bylo o hodně lepší,“ řekla nejlepší česká kadetka.

Další díl Českého poháru je naplánován až za měsíc, na víkend 26. -27. června v Bedřichově, tentokrát snad už konečně i za účasti nejmladších kategorií.

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková