Dva střízlíci s vámi nejen do lesa. FORCE Pilot 10 a KLS Adept 10

Speciální batohy už se zařadily mezi základní cyklistické doplňky, které nesmí ve výbavě chybět. Pojďme se podívat na dva zajímavé česko-slovenské kousky…

Cyklistické batohy se staly nezbytnou součástí výbavy všech, co nehoní gramy a nemají v oblibě narvané kapsy do dresu. Nabídka je tak široká, že kdo je v rozhodování spíš váhavý, nemá to vůbec snadné. Parametrů, jak vybrat ten správný batoh je více: od částky, kterou chcete investovat, přes design, značku, objem, až po jeho využití. Ano, jiný model si bere endurista, jiný ten, kdo rád užívá celodenní výlety. Nebo je multisportovec….

FORCE Pilot 10 – v sedle i na běh

Česká značka Force jde cestou, kdy se snaží svým příznivcům nabídnout velké spektrum doplňků. To platí i pro batohy, kde najdete tři desítky různých modelů a barevných provedení. Nás zaujal PILOT 10, který totiž cílí nejen na cyklistkou poblázněné duše…

Tenhle opravdu lehký batoh, jehož váha je těsně nad 450 gramy je připraven udělat službu nejen cyklistům, ale i běžcům. Moderní trail running vyžaduje mít s sebou, stejně jako na kole, zásobu pití plus místo pro uložení základních nezbytností: mobil, klíče, peníze.

Batoh má objem 10 litrů a umožňuje vložit rezervoár, který pojme až 3 litry vody. Ten se vkládá do batohu širokým otvorem na zadním díle, opatřeným suchým zipem.  Hadička se snadno protáhne v horní části ramenního popruhu na levé straně. Pokud vám to takhle nevyhovuje, nemusíte zoufat, podobný otvor, jen s označením piktogramu sluchátek se nachází i na straně pravé.

Svrchní materiál batohu je lehký, ale pevný polyester s protizáděrovou strukturou. Na přední straně je výrazné reflexní logo, v plastickém provedení. Využít lze také stahovacího systému batohu, pokud je prázdnější, nebo naopak k rozšíření objemu věcí, které pojme. Tohle využití ještě posílí trojité poutko v dolní části batohu.

Ač je batůžek minimalistický, vnitřek nabízí překvapivě vícero kapes. První úložný prostor nabízí velká kapsa, do které se dostanete bočním vstupem, ten je opatřen dlouhým zipem.

Vedle toho je tu vnitřní část, kterou otvírá půlkulatý horní vstup. K jedné hluboké kapse tu je další v poloviční délce a na ní pak organizér nabízí další dvě možnosti, kam schovat drobnější věc.

Batoh má široké ramenní popruhy, ze síťoviny, která má z rubu protiskluzovou úpravu. Popruhy jsou dostatečně široké, v oblasti beder pak zdvojené, takže se nabízí další prostor pro uložení například pro běžce lahvičky s pitím. O to, aby batoh co nejlépe držel na těle se stará možnost dvojího, resp. trojího zapnutí. Cyklista ale bude pravděpodobně užívat jen prsní a bederní. Pro běžce je tu možnost bederní popruh jednoduše odepnout a využít zbývající dva.

Cena za multifunkční batoh FORCE PILOT 10, který užijete při cyklistice, běhání i na běžkách je pouhých 749,- Kč a informace o dalších barevných variantách najdete na stránkách výrobce.

KLS ADEPT 10 – spolu celý den

Druhý tip na posílení vaší výzbroje na letní výlety je od slovenské značky Kellys.

KLS ADEPT 10 je adeptem na to být spolehlivým a především užitečným společníkem jak díky 10 litrovému objemu, tak i jeho lehké konstrukci. Jeho velké plus? Pobere dostatek věcí, přitom nebude zatěžovat sám o sobě zbytečnou váhou. Na jeho hlavní část byl použitý recyklovaný polyester 600D, mezi jehož přednosti patří vysoká odolnost vůči prodření. Nepromokavost pak zajišťuje zabezpečuje polyuretanová impregnace.

Přední část batohu nabízí asymetricky střiženou dvojkapsu, s pružné, ale hustě tkané síťoviny. Na boku je po její celé délce zip, takže sem si bezpečně uložíte důležité věci. Shora se pak dá uložit to, k čemu potřebujete mít rychlý přístup, třeba lehká větrovka. Z jemné síťoviny jsou ještě na bocích dvě užší kapsy, zakončené pružinkou.

Na horním panelu je ještě jedna kapsa na zip, je poměrně hluboká (cca 20 cm), takže může poskytnout ochranu na brýle nebo mobilní telefon, pokud ho chcete mít bezpečně uložen a přitom po ruce.

V hlavní komoře je kapsa na vodní rezervoár, který není součástí batohu, lze jej ale dokoupit samostatně. Doporučený je objem do 3 litrů. Na vnitřní kapse je našité pevné poutko suchého zipu k jeho připevnění, sací hadici je možné prostrčit na pravé i levé straně, záleží na preferenci jezdce.

Hlavní kapsa je vybavena zipem, který umožní otevřít prostor do více jak 2/3 hloubky, takže manipulace obsahem, uloženým uvnitř je rychlá. K uspořádání drobností pomůže pak pestré členění vnitřní stěny batohu, jsou tu tři kapsy, spodní na zip, dvě ve střední části volné, stažené jen pružinkou. Všechny tři jsou z prodyšné síťoviny. A bonus navrch-karabinka na připnutí klíčů.

Spodní hrana batohu ukrývá další praktickou věc a tou je síťka na uchycení přilby, když ji potřebujeme přenést. Praktickým detailem je nad zipem umístěné poutko na světlo, které je zároveň reflexním prvkem.

K pevnému usazení na těle slouží hrudní a bederní popruhy. Umístění hrudního popruhu lze nastavit v rozsahu 5 cm, to umožní pohyblivá přezka. Bederní pás je dostatečně široký a díky použití elastického materiálu i pružný.

Ramenní popruhy batohu KLS Adept 10 mají uvnitř perforovaný polyuretanový proužek, který zajišťuje jejich dostatečnou prodyšnost. Zádový díl má měkké polstrování, i zde je použitá síťovina pro lepší vzdušnost. Cena za tento propracovaný batoh je 1299,- Kč.

Barevné varianty batohu KLS Adept 10 i další modely najdete na stránkách výrobce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková