POD POKLIČKOU s Nikolou Bajgerovou

“Miluju kolo, ale taky lyže, hory. A když je volno, tak ráda trávím hodně času v kuchyni..,” říká česká cyklistka, která kombinuje úspěšně silnici a cyklokros

Už z předchozích dílů už víme, že řadu našich cyklistek, které tráví spoustu hodin tréninkem a regenerací, k tomu musí stíhat studium nebo jiné pracovní povinnosti si najdou i čas na své záliby. A nejednu z nich baví právě vaření nebo pečení a i díky velkému energetickému výdeji si rády dopřejí to, co patří mezi „kalorické bomby“. Náš mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje s další významnou ženou, která je věrná cyklistice již od dětství. Miluje také hory a kuchyni! Rozhovor „Pod pokličkou“ pro Dámy na kole je dnes s českou cyklistickou univerzálkou Nikolou Bajgerovou…

Nejprve Nikči krátké představení, o cestě k cyklistice, o sportovních úspěších, ale také koníčcích ve volném čase…

Ahoj, jmenuji se Nikola Bajgerová a je mi 24 let. Na kole jezdím od malička, první závody jsem absolvovala v 7 letech. Vyrůstala jsem na horském kole, ke kterému mě vedli rodiče. Po čase jsem začala kombinovat všechny disciplíny, ale zůstala jsem u silnice a cyklokrosu. Občas si střihnu i nějaké XC závody, ale to jen na zpestření a v rámci přípravy.

Jako největší úspěchy beru 2. a 3. místo z MČR na silnici 2019, 2020 a 3. místo z MČR v cyklokrosu 2020. Mezi moje koníčky patří jízda na běžkách nebo lyžích. Když nejsem zrovna na kole, nebo na brigádě, tak trávím hodně času doma v kuchyni. Hrozně ráda vařím a peču.

Přibliž nám svůj “běžný talíř” během závodní sezóny. Co jíš a čemu se naopak vyhýbáš? Co nejraději snídáš? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?

Snažím se jíst tak nějak všechno, ale musím se dost hlídat, nikdy nebudu patřit mezi ty hubeňoučké cyklistky, ale už jsem se s tím smířila. Dřív jsem stravu vůbec neřešila, ale před třemi lety jsem se spojila se Zuzkou Malou a s její pomoci toho hodně změnila a taky dala nějaká kila dolů.

Maso jím převážně hovězí a krůtí. Mám ráda rýži a těstoviny na různé způsoby. Snídaně u mě vyhrává hlavně sladká, dělám si ovesné kaše na hodně způsobů, teď jsem si oblíbila pečenou ovesnou kaši, nebo lívance s ovesných vloček a banánu. Moje strava se celý rok moc neliší, když jedeme k mamce od přítele, samozřejmě na talíři nechybí nějaká ta svíčková s knedlíkem.

Říkala jsi, že ráda vaříš a pečeš. Podělíš se s námi o nějaký konkrétní recept?

Můj hodně oblíbený recept je na špaldové koláčky s tvarohem, mákem a povidly, které peču asi nejraději. Zdravé, sladké a chutnají všem. Zkuste taky!

Na těsto budeme potřebovat: 125ml teplého mléka, 2 lžíce cukru, 1/2 kostky droždí, 1 vajíčko,65g roztopeného másla, 300g hladké špaldové celozrnné mouky, ½ prášku do pečiva, špetka soli.

Náplň záleží na tom, co má kdo rád. U nás musí být od všeho, takže dávám tvaroh, mák i povidla. A protože to bez drobenky není ono, dělám to s ní. Její přípravu zná asi každý: smíchá se  80g jakékoliv mouky, 50g cukru a 50g změklého másla.

Postup je následující: z vlažného mléka, cukru a droždí necháte vzejít kvásek. Přidáme mouku, všechny ostatní ingredience a vytvoříme těsto. Rozdělíme asi na 12 kousků. Rozplácneme, naplníme a zabalíme do bochánku. Nahoru na koláček dáme znova náplň a posypeme drobenkou. Dáme péct na 180 stupňů asi 25 minut.

 

Blesková zpověď:

 

  • Když vařím, tak nejraději… hovězí masíčko s bramborem
  • Když peču, tak nejraději… vánočku, koláčky
  • Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… pizzu nebo kus masa
  • V pekárně si nejčastěji kupuji… jablkový šáteček
  • V kavárně nejčastěji piju… cappuccino
  • Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou… banán, tyčinku, ionťák
  • Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou… bidon s jonťákem
  • Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… toto se mi nestává, ale když ano, tak asi cokoliv
  • Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… gel a magnésko
  • Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… regener nebo cola
Bára Bubílková