SP Albstadt: Elitním ženám kralovala Loana Lecomte. Češkám se nedařilo, jen vůle nestačila

Čábelická, Štěpánová, Tvarůžková: pády a nefungující nohy. I takové dny jsou, bez ohledu na snahu a vůli

Finálový den úvodního dílu SP horských kol měl na programu závody elity. Počasí oproti předchozím dnům zcela změnilo svůj charakter, teplota vystoupala až k 24 °C a nebe bylo jako plech. Málokdo čekal, že se během závodu bude nejedna bikerka polévat za krkem vodou kvůli zchlazení, když ještě v pátek byl trénink na sněhovém poprašku!

Ženy se vydaly na trať před polednem, peloton čítal přes 100 závodnic. Nechyběl nikdo z favoritek a hned o zaváděcího okruhu se dupalo do plnejch.

Závod měl charakter „one women show“. Jedenadvacetiletá Loana Lecomte (FRA, Massi) jednoznačně ukázala, že loňský úspěch, kdy ochutnala své první vítězství ve SP v Novém Městě na Moravě rozhodně nebyl náhodný. 

Loana Lecomte

V Albstadu se ujala vedení už na konci zaváděcího kola a od té doby před sebe nikoho nepustila. Vítězka pátečního Short tracku a majitelka duhového dresu mistryně světa Pauline Ferrand Prevot (FRA, Absolut Absalon BMC) dojela s téměř minutovým mankem na druhém místě. Bronz vybojovala další ze zástupkyň dravého a nadějného mládí, dvaadvacetiletá Američanku Haley Batten (Trinity Racing), když dokázala o 4 vteřiny zdolat svou slavnější krajanku Kate Courtney (USA, Scott Sram). Na rozšířené podium se probojovala na pátém místě hodnocená Yana Belomoina (UKR, CST PostNL Bafang).

Na albstadtské trati se nedařilo českým bikerkám a tentokrát se výsledkově neprosadily. Úřadující šampionka Jitka Čábelická (GAPP System-Kolofix) dojela na pětačtyřicátém místě, což pro ni bylo zklamáním. “Očekávání bylo jiný, než jak to nakonec dopadlo, prostě se to takhle jednou za měsíc sejde… Byl to risk, jestli to vyjde, nebo ne. Cítila jsem se dobře jen po startu a v půlce zaváděčky. A to je málo. Jak se najelo do dlouhýho kopce, tak mi to začalo odjíždět a já jsem se jen cedila a cedila. Nebyla jsem vůbec 100% a to je na startu svěťáku potřeba. Na druhou stranu jsem ráda, že jsem závod objela, je to daleko za očekáváním, snažila jsem se mačkat, ale nešlo to.

Vím, že výkon tam je, že nic není špatně, jen přišel blbej den. Příští týden je nová šance,” vysvětlila po závodě svůj výsledek Jitka Čábelická, která tu před dvěma lety skončila devatenáctá.

Se ztrátou půldruhé minuty na naši domácí šampionku přijela na  54. místě Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers). Její dojmy byly smíšené, ale nechyběl ani nádech optimismu. „Strašný na startu! Ty holky se snad chcou zabít! Byla jsem 3x na zemi… pak stíhačka z 80.místa, ale dál než na 54 to nestačilo. Byl to boj! Těším se do Nového Města! Tam je alespoň kde předjíždět a krásná technická trať!

Jinak moje pocity jsou lepší než při posledním závodě a to je fajn,“ skončila s optimistickým výhledem na domácí SP Karla, která ihned po závodě cestovala domů. „Teď sedám do vozu a čeká mě 6hodinek ilegálních závodů v na German autobahn,“ zažertovala.

V trénninku to Tereze šlo...

Zklamání ze svého premiérového závodu v elitě prožívala Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín), když dojela stejně jako Jana Czeczinkarová (LIV Mistral a 68.místo) se ztrátou jednoho kola a u jejího jména se ve výsledkové listině objevilo číslo 76.

„Dnešní závod byl hodně špatný.. z mé strany jsem v přípravě udělala všechno, od tréninku přes regeneraci, svědomí mám čisté, tým kolem mě byl skvělý! Trať mi seděla a líbila se mi! Start se mi povedl a já byla kolem 50, ale nohy mě nepustily. Když si rozkousneš ret do krve, aby ses zaměřoval na jinou bolest než nohou, který nefungujou, není to dobrý,“ popisovala velmi smutně svůj boj na trati. Jsem hodně zklamaná, vím, že mám na víc. Uvidím, jak se mi tělo dá dohromady a v Novém Městě to zkusím znovu a zas naplno,“ těší se na trať Tereza, které se v loňském roce právě ve Vysočina Aréně velmi dařilo, když dojela v kategorii do 23 let na 10. a dokonce 7, místě.

Už tento víkend čeká světovou bikovou elitu druhý díl SP, který se koná v Novém Městě na Moravě.

Ženy Elite
1. Loana Lecomte (FRA, Massi) 1:21:38 hod.
2. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Absolut Absalon BMC) +0:53
3. Halley Batten (CAN, Trinity Racing) +1:15
4. Kate Coutney (USA, Scott Sram) +1:20
5. Yana Belomoina (UKR, CST PostNL Bafang) +1:30

45. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +9:53
54. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +11:27
68. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) -1 kolo
76. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Jan Němec, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková