Čábelická slavila vítězství, nejlepší juniorky předvedly dramatickou podívanou

Po dvou letech vyhrála česká závodnice Český pohár! Radovala se olympionička |Jitka Čábelická…

Poslední červnový víkend přivítal jizerskohorský Bedřichov další závod Českého poháru horských kol v cross country. Tato destinace je součástí kolotoče ČP už pěknou řádku let a tak závodníci vědí, na co se připravit. Zdejší okruh je namotán doslova „na pětníku“, což je divácky velmi atraktivní, má přírodní charakter, je krásný a dle ohlasu závodníků i dost těžký. Jeho obtížnost, zejména několika technických pasáží mezi kameny a kořenitého sjezdu, výrazně ovlivní počasí. Co se za sucha zdá býti hračkou, za mokra hodně prověří technický um.

Trať doznala jen nepatrných změn, například pořadatelé změnili místo startu, odpadl asfaltový kopec nad Lesní chatu, startovalo se z cílového prostoru, kdy se závodnicí vydali do zaváděcího okruhu. Bedřichov byl první závodem, kam mohli dorazit i diváci, a tak to kolem stadionu i podél trati opravdu žilo. Radost, že „svět je zas normální“ byla všudypřítomná.

Suverénní olympionička Čábelická

Po dopoledním klání kadetů a juniorů přišly na řadu tři ženské kategorie. Sobotní program se opět vrátil k původním rozpisu, kdy v časovém odstupu jedné minuty za sebou startovaly elitní ženy, juniorky a také kadetky.

Tentokrát se na startovní listině eliťaček a žen do 23 let neobjevila výrazná zahraniční konkurence, a tak roli favoritky jednoznačně potvrdila Jitka Čábelická (Gapp-Systém Kolofix) a s přehledem zvítězila s náskokem téměř minuty a čtvrt. I když to nebylo stylem start-cíl, do pedálů se v prvním okruhu ostře opřela Tereza Sásková (Rouvy Specialized) a bylo vidět, že po pauze, způsobené zdravotními problémy se zády, má obrovskou chuť po závodění. Nakonec to ale nedopadlo dobře, ve třetím kole ji postihl defekt, když jela na druhém místě, musela vyměnit kolo, poté se pohybovala kolem šestého místa, ale nakonec ze závodu odstoupila.

Jitka opět předvedla koncentrovaný výkon a v cíli bylo znát, že ji tentokrát konkurentky nenutily jet úplně naplno.

Jen tenhle pohled umožnila Jitka Čábelická svým soupeřkám...

„Včera se mi to líbilo víc, jak to bylo mokrý. Dneska jak to vysychalo to nebylo lehký. Navíc mi dnes úplně nesedla technika, nebylo to bez chybiček, takže výkon byl dobrej, ale mohl být i lepší. Spokojená jsem ale hodně, je to moje letošní první vítězství, a to mě do sezony strašně nakopne. Jela jsem to v únavě, nejde teď ladit na domácí pohár, když je za týden další svěťák,” uvedla Jitka, která se triumfu v domácím poháru dočkala po více než dvou letech! Ten poslední byl v květnu 2019…

 

Sice s větším vyčerpáním, ale hodně spokojená přijela na druhém místě Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers). Zrovna na bedřichovskou trať nemá ty nejlepší vzpomínky, tady totiž předloni utrpěla nepříjemné zranění ramene.

„Jsem spokojená, strašně moc. Konečně! Nechtěla jsme přepálit začátek, to dusno mi moc nesedí, ale nohy jely slušně. Sjezdy mi tady baví, ale musela jsem se soustředit, aby mi nevypadlo rameno…pamatuju si přesně to místo kde se mi to minule stalo. Proto jsem i během jízdy, když to šlo vyklepávala ruce, uvolňoval je,“ řekla Karla, která minulý týden dokázala zvítězit v náročném bikovém maratonu Extreme bike Most.

Tereza Tvarůžková skončila těsně čtvrtá

Urputný souboj se vedl o třetí a čtvrté místo  mezi Češkou Tvarůžkovou a polskou bikerkou Matyldu Szczecinskou (Warszawski Klub Kolarski). Nakonec vše dopadlo lépe pro polskou bikerku,  která o 6 vteřin zdolala Terezu Tvarůžkovou (Expres CZ Tufo Team Kolín).

Mladá Polka se stala zároveň vítězkou kategorie žen do 23 let, o minutu později dojela jako nejlepší z českých závodnic Adéla Holubová (kola-bbm.cz).

Adéla Holubová

Adéla zhodnotila závod takto: „Zaváděčka bolela víc, než jsme očekávala, proto v prvním kole následoval propad v startovním poli. V druhém kole jsem se už vzpamatovala, chytla své tempo a snažila se udržet TOP pětku v elitě. Zkoušela jsem ještě zaútočit na vítězství v U23, ale polská konkurentka byla prostě silnější,“ popsala nejlepší česká bikerka v kategorii do 23 let.

 

 

Dvě nejlepší juniorky se rvaly jak na svěťáku, o každou vteřinu

Simona Spěšná a Karolina Bedrníková, budoucnost českého bikingu

Závod juniorek, kde stále chyběla ze zdravotních důvodů Aneta Novotná přinesl parádní podívanou. A to jak z hlediska dramatičnosti, tak i technické suverenity dvou nejlepších-Simony Spěšné (MS Academy) a Karolíny Bedrníkové z celku Express CZ Tufo team Kolín. Holky jely v podstatě celý závod bok po boku, tu byla na čele Simona, za další půlkolo Karolína. Nutno vyseknou oběma poklonu za to, s jakou lehkostí a suverenitou zvládaly technické pasáže.

Nakonec na prvním místě projela cílem o pouhých osm vteřin Simona Spěšná, která skoro nemohla uvěřit, že dokázala v tomto dramatickém klání takhle uspět.

Simona Spěšná a v pozadí vše se stoickým klidem pozorující táta Milan

„Já jsme dneska poprvé letos spokojená s celým závodem. Ty kopce byly pro mě dost těžký, necítím se jako silovej závodník, ale dneska mi to sedlo, nohy šly do tahu. Jsem spokojená a vlastně i překvapená,“ pochvalovala si Simča a k těsnému souboji se svou o rok starší soupeřkou dodala: „V první kole mi táta řekl, nebudu ti nic radit, jeď si svůj závod. Já žádnou taktiku neměla, viděla jsem u juniorů, že se jezdí na kontakt a že rozdíly jsou malý. Věděla jsem, že potřebuju být první na kopci a v technice ve sjezdu, že se vyplatí jezdit z první figury. A dopadlo to.“

Karolina Bedrníková...a stejný pohled Miana Spěšného

Jen o chloupek nevyšlo vítězství Karolíně Bedrníkové, ale i ta hodnotila závod jako povedený.

„Bylo to dnes hodně vyrovnaný, ze začátku jsem Simoně ujela, pak mě docvakla, trochu mi odjela, pak jsem ji zas dojela já a celý se to rozhodlo až v posledním kole. Simona najela první do techniky, mezi nás se dostala jedna žena, Simča si udělala menší náskok a já už ji nestihla předjet. S druhým místem jsem ale spokojená.“

Na stupních vítězů Simonu a Karolínu doplnila třetí Patricie Srnská z týmu Sporttreg. 

Eliška Hanáková

Nejlepší kadetkou byla Eliška Hanáková z CP teamu, ta dokázala také v těsném souboji zdolat polskou závodnici Natalii Grzegorzewskou, třetí místo patří Kateřině Duškové z týmu TJ Sokol Plavy Cyklo Benda.

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková