POD POKLIČKOU s Ivanou Loubkovou

Další zpověď ženy závodnice ze seriálu Pod pokličkou…

Co závodnice, to jiný jídelníček i vztah k vaření a tak vám přinášíme povídání s další závodnicí. Tentokrát jsme vyzpovídaly ženu, která je velký sportovní multitalent: zvládá terénní triatlon, MTB, silniční závody i čisté běhy, na kontě má nesčetně úspěchů a také má zkušenosti s návratem ke sportu po mateřské. Je totiž maminkou tříletého synka. Tahle štíhlá blondýnka se jmenuje Ivana Loubková a tady je její rozhovor „Pod pokličkou“, v kterém vás možná až překvapí, na jaké palivo jezdí…

Nejprve Ivany krátké představení, v kterém mluví o sobě, o cestě k cyklistice, o sportovních úspěších i dalších cílech…

Ahoj, jmenuji se Ivana Loubková a je mi 41 let! Závodím prioritně v terénním triatlonu a pokud se žádný nekoná, tak jezdím cyklistické závody. K tomu přidávám také čisté běhy. K cyklistice jsem se dostala od triatlonu, ke kterému mě přivedl otec nejprve ve dvanácti letech, v patnácti jsem se na chvíli věnovala běžnému životu mladého člověka a k triatlonu a duatlonu jsem se vrátila v devatenácti letech a od té doby nepřestala závodit.

Největší úspěchy v triatlonu – určitě několikrát vítězství MČR Xterra, seriálu Xterra, v cyklistice 2x Novacup, 3x Český Ráj, Bezděz… pro mě je každé vítězství cenné a jela jsem toho tolik! Mým cílem v cyklistice i obecně je vydržet závodit co nejdéle, i když se výkonnost zhoršuje, především proto, že se tréninku už tolik nevěnuju, mám tříletého klučinu a ani by nebylo rozumné celý život se dřít, to radši upustím od nároků na výsledek. Ale pořád mě závodění baví jako dřív, možná i o něco víc. Cílem pro letošní rok je objet co nejvíc závodů, než je zase zakážou. Teď se chystáme na silniční etapák Tour de Feminin

Ivčo, přibliž nám svůj výživový styl. Jak vypadá tvůj běžný den „na talíři“? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?

Ráno nalačno jedna káva, po hodině cornflakes s plnotučným mlékem, hned druhá káva… k obědu velmi často těstoviny a liší se pouze druhem omáčky (nejraději smetanová se slaninou a nivou) a třetí káva. Odpoledne sladkosti a večer pečivo se šunkou a skleničku vína.

A je to stejné v sezoně i mimo sezonu, akorát před závodem neobědvám, ani by mi to nervy nedovolily.

Je něco, co bys chtěla ve svém stravování změnit? Co přesně ráda jíš a čemu se naopak vyhýbáš?

Ráda bych změnila večeře. Byla doba, kdy jsem jedla zeleninové saláty, ale nějak nemám náladu na jejich výrobu, obecně tedy nerada vařím, protože mi připadá, že by to stejně nikdo nejedl a pro sebe mi to připadá zbytečné… A z jiných jídel mám hodně ráda brambory s čímkoliv, ale maso to být nemusí. Co naopak nevyhledávám, tak jsou houskový knedlíky a sladká jídla.

Máš nějaké oblíbené jídlo před závody, které ti zaručeně vždy sedí? Jaké chutě tě honí po sportovním výkonu?

Osvědčené jídlo před závodem mám pečivo klidně jen s máslem, většinou nemám totiž na nic chuť a těsně před závodem energetickou tyčku… Po závodě sním cokoliv, ale musí to být slané!

Blesková zpověď:

 

Když vařím, tak nejraději… těstoviny
Když peču, tak nejraději… lasagne (takže zase těstoviny)
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… smažený sýr nebo pizzu
V pekárně si nejčastěji kupuji… rohlíky
V kavárně nejčastěji piju… capuccino
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou… energetické tyčky AMIX
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou… gel AMIX
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… sušenku
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… stále AMIX (gely a tyčky) a banány
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… co kde najdu, ale slané

Bára Bubílková