UYN Alpha – testovaly jsme nejvyšší řadu letní kolekce

Inovativní, pletené cyklistické oblečení s nejlepším komfortem a optimální volností pohybu: to je UYN

Tuhle mladou italskou značku už od nás znáte, v zimě jsme vám měly možnost představit luxusní komplet zimního spodního funkčního prádla UYN MOTION. Dnes se přesouváme jak v ročním období, tak především v disciplíně – testovaly jsme totiž cyklistický komplet nejvyšší řady COOLBOOST. Dres a cyklistické kalhoty s kšandami.

Už pohled na krabičky, v kterých jsou jednotlivé produkty zabaleny naznačují, že máte co do činění s exkluzivní značkou, která chce pohladit duši cyklistovu od prvního okamžiku. Vlastně je to příjemná hra…otevřete vrchní víko, tam na vás čeká překvapení v podobě dalšího dílu skládačky, kde už získáváte poměrně detailní informace o výrobku, o materiálu, jeho vlastnostech, značce – to vše v parádním grafickém zpracování a to nejdůležitější přeloženo do 11 světových jazyků!

Co je u UYN „jinak“?

Tohle vše má ale své opodstatnění, materiál a vlastně celkový vzhled UYN dresů (to se týká i běžecké kolekce) je výrazně odlišný, že je potřeba „přesvědčit“ potenciálního zákazníka o kvalitě hned při prvním kontaktu.

UYN je sice mladá značka, ale stojí za ní společnost Trere Innovation z lombardské Asoly, kde se už bezmála 70 let navrhuje a šije špičkové sportovní oblečení.  Tyto zkušenosti s vývojem materiálu se promítly do použití unikátních technologií, které mají vliv na funkčnost produktů. UYN promuje především tyto: T-Hexagon, Coolvent a Hypermotion.

Heslo pro technologii T-Hexagon je jednoznačné: jedna struktura, dvě charakteristiky. Chladí nebo izoluje. Podle toho, co potřebujete. Princip je takový, že pletenina využívá šestihranné vlákno, které vytváří trojrozměrnou strukturu, což pak významně ovlivňuje odvod potu od kůže.

Coolvent souvisí i s odlišným rozmístěním různě prodyšných částí – to v místech, kde se očekává vyšší pocení, kde je při jízdě silnější proudění vzduchu. K tomu šestihranná struktura, díky které se odvádí vlhko od kůže.

Hypermotion je u UYN jasná věc, minimum švů a velmi pružný materiál dává volnost pohybu. V případě dresu je celá oblast ramen z jednoho dílu.

Dres UYN COOLBOOST

Nejvyšší řada, jediný (i jedinečný) design. Nenápadný z pohledu tlumených barev. Celistvý díl ramen oživí šedočerný jemný vzorek, který je použitý na přední a zadní díl. Z rubové strany a pohledu proti světlu jsou na jednotlivých dílech dresu znatelné různě tkané jednotlivé části, které plní svou funkci-prodyšnost.

Dres je opatřen celorozepínacím zipem, ten je podložen légou u krku i v spodní části zapínání. Na zadním díle jsou tři standardní kapsy. Žádné silikonové zakončení, žádné lemy rukávů. Váha tohoto dresu (velikost M) je pouhých 121gramů!

Cyklistické kalhoty UYN RIDEMILES

Shodně, jako dres UYN i cyklistické kraťasy této značky upoutají unikátním vzhledem. V továrně v Asole totiž pro kraťasy využily jednak odolnou Lycru, ale zkombinovali ji s 3D úpletem strukturovaným s různými úrovněmi hustoty. Takže kalhoty nabídnou vyšší prodyšnost, perfektní přiléhavost a pružnost.

Lycra je použitá na exponovaných místech, tedy v oblasti sedacích partií, na vnitřní straně nohavic, a také na předním díle, kdy chrání oblast břicha.

Naopak z pružného 3D úpletu jsou boční panely a bederní část, to vše z jediného dílu! Výrobce slibuje lepší usazení na těle, volnost pohybu. Důležitým prvkem je podpora bederní oblasti, která se děje díky kompresním vlastnostem pleteniny.

Kalhoty Ridemiles mají speciální šle se třemi kotevními body k hlavnímu dílu. Jejich tvar byl přizpůsoben výsledkům studie věnované morfologii ženského těla, tak aby se předešlo zatížení v oblasti prsních žláz a krku. Proto designéři ve UYN zvolili na přední části vedení středem, kdy k rozdvojení šle dochází nad prsní kostí.

Nohavice jsou zakončeny do širokého lemu, který je také z pružné, ale výrazně hustěji tkané 3D textilie. Z rubu manžety je jemné žebrování, díky kterému se nohavice neposouvá a navíc je tu lepší cirkulace vzduchu mezi pokožkou a látkou.

Cyklistická antibakteriální vložky má vysokou hustotu (120kg/m3). Povrch je vyroben z jemného mikrovlákna, povrch má jemné kanálky pro lepší odvod vlhka. Tvar a prolisy zohledňují anatomii ženských sedacích partií.

UYN v testu

Po testu zimní kolekce, která zanechala obrovské nadšení zcela logicky panovala zvědavost, jak bude fungovat využití 3D úpletu a unikátních technologií, kterými se UYN pyšní u cyklistické sady. Vlastně jsem měla možnost osahat si dres už před 3 lety na výstavě Eurobike, kde šlo ale o první vzorky, které ještě čekalo testování a úpravy. Už tehdy ale vzbudil materiál pozornost.

Proč se opravdu každý nad tímto cyklistickým kompletem zastaví? Odpověď je nasnadě-materiál je na omak naprosto odlišný. Úplet evokuje teplo a musím přiznat, že i první náš první kontakt „tělo na tělo“, tedy oblečení na první společný silniční švih vyvolal otázku: neupeču se v tom?

Ještě před odpovědí na tuhle otázku začnu první velkou pochvalou. Komplet UYN padne jak ulitý. A to i postavě, která občas bojuje s tabulkovými rozměry (vyzkoušely jsme v naší redakci obě dvě). Občasná „bolístka“ široká ramena nebo větší objem paží tu není k řešení. Zkrátka pružnost hraje hodně důležitou a velmi pozitivní roli. Ruku v ruce s tím jde i pohodlí, ať stojíš nebo jsi v ohnuté cyklopozici. Ten pocit je stále stejně příjemný. Zejména dres je oázou pohodlíčka.

Hřeje i chladí. Zvláštní konstatování, ale vystihující. Před prvním šlápnutím do pedálu jsem docela znejistěla. Myslím, že mi bude vedro! Venku téměř jasno, síla slunečních paprsků odpovídající letnímu času, ve stínu 23 stupňů. Jen co se dám do pohybu, vnímám ale příjemnou prodyšnost hlavně v bočních panelech dresu. V oblasti ramen mám jiný vjem, ta jsou naopak „chráněná“. Zpocení se neubráním, vlastně je žádoucí, aby mohl člověk posoudit tak často frekventovanou vlastnost u standardních matriálů, tedy přívlastek „rychleschnoucí“. Dres nestudí. Tuším propocená místa, musím se zasnažit, abych ve sjezdu vnímala lehounké chlazení, které rychle mizí. Tak tohle mě baví!

Tři zadní kapsy pojmou vše, co na silniční švih potřebuji, drobný problém je s vyndáváním gelu, tyčky, resp. ukládání její nesnědené poloviny nazpět, trochu se rožky zadrhnou o tkaninu, která není hladká.

O pružnosti kraťasů už byla zmínka, boční panely zařídí dokonalé přilnutí na tělo. Kšandy, které jsou z pružného síťovaného materiálu tak mohou mít opravdu jen podpůrnou funkci.

Hodnotit kšandy v dámském střihu, to je hodně subjektivní záležitost. Mě osobně tahle varianta neoslovila (už jsem testovala i jiné značky). Důvodem je mimo jiné i to, že se v oblasti hrudníku „setkávají“ tři vrstvy: podprsenka, část kšand a navrch dres. Při intenzivní jízdě si dres rozepínám pro ochlazení a takhle to neplní účel, který očekávám.

Pokud pěju chvalozpěvy na funkčnost a především vysokou pružnost kompletu UYN, tak jediné místo, kde jsem ji postrádala, bylo zakončení nohavic. Ne snad, že by široký pružný lem nebyl dostatečně poddajný. Ale místo napojení mělo svůj limit a do stehna se lehce zařezával. Na druhou stranu, na to, že je to italská značka a obojí ve velikosti M, sedí to výborně. A ještě lze posunout výběr o další dvě velikosti výš.

Tlumený a opravdu naprosto odlišný design buď osloví, nebo zůstane přehlédnut pro absenci veselých barviček. Co se nedá popřít, že i v této kombinaci podtrhuje ženské křivky a rafinovaný střih zvýrazní ramena, což většinou také není na škodu.

Suma sumárum, v podobě UYN kompletu se na trh dostává exkluzivní kousek, který se majitelce odmění komfortním pocitem z nošení. Kdo se chce rozmazlit luxusem, odlišit se, má ho mít. Samozřejmě to kompletem nekončí, v nabídce jsou i spodní trička, podprsenka a další doplňky, ty vám představíme příště.

Podrobnosti o dostupných velikostech i dalších variantách cyklistické kolekce UYN najdete na stránkách výrobce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková