Jana Czeczinkarová na ME jedno místo od top ten! Titul obhájila Prevot

O víkendu vyvrcholil evropský šampionát závody v cross country ve všech kategoriích. V Elitě se blýskla 11. místem Jana Czeczinkarová, spokojenost vládla i mezi reprezentkami v kategorii do 23 let, v oslabeném týmu českých juniorek se nepodařilo navázat na loňské příčky…

Program na mistrovství Evropy bikerů v srbském Novém Sadu pokračoval závody v cross country. Už v sobotu se na start postavily juniorky, neděle byla ve znamení závodu elitních mužů a žen a kategorie  do 23 let. 

Juniorky

Mladé naděje předvedly dramatický souboj, o nové mistryni Evropy se rozhodlo až v druhé půlce závěrečného okruhu a stala se jí Line Burquier z Francie, která za sebou nechala Italku Saru Cortinovis a Švýcarku Leu Huber.

Česká republika měla vinou pádu Simony Spěšné v eliminátoru na startu pouze dvě zástupkyně – Káju Bedrníkovou a Patrícii Srnskou.  Do dějiště šampionátu neodcestovala ani Aneta Novotná, bronzová medailistka z loňského mistrovství světa, kterou stále trápí problémy s koleny.

Naděje se tak upínaly k talentované Karolíně Bedrníkové, čtvrté juniorce loňského ME z Monte Tamara. Po dobře rozjetém závodě, kdy se pohybovala ve skupince o šesté místo se nakonec propadla na dvanácté místo. Na trati nechala maximum sil, po dojetí zcela popravená vedrem se ve stínu skácela k zemi.

Karolina Bedrníková

“Já vlastně ani nevím, co jsem čekala… hlavně jsem chtěla na trati nechat všechno, abych z toho měla dobrý pocit, což se mi podařilo. Možná kdyby se mi povedl lepší start a byla od začátku vepředu a nemusela si to dotahovat, tak bych byla spokojenější. Tady je každý nástup navíc strašně znát. Dojela jsem si to dopředu, ale ve třetím kole jsem měla menší krizi a musela jsem si zpomalit. Bohužel to byl okamžik, kdy se ve druhé skupince rozhodovalo… S vedrem nejsme kamarádi, snažila jsem se dělat všechno proto, aby to tak nebylo. Hodně jsem pila a polívala jsme se pravidelně,“ zhodnotila závod Karolína v pětatřicetistupňovém horku.”

Patricie Srnská při své premiéře v reprezentačním dresu cílem neprojela, byla stažena ze závodu kolo před cílem. „Závod byl těžký jak fyzicky, tak psychicky. Vyjela jsem první kopec a byla jsem hotová, pak mi postupně začala kolabovat hlava. Ve druhém kole jsem měla defekt a dlouho jsem běžela do depa, dnešní závod byl jedno velký trápení. Je to pro mě ale velká zkušenost a jsem moc ráda, že mi bylo umožněno tu být.“

Kategorie do 23 let

Tereza Sásková

Kategorii žen do 23 let ovládla dle očekávání největší favoritka Mona Mitterwallner. Devatenáctiletá bikerka, že v současnosti nemá na jakékoliv trati i v jakémkoliv počasí ve své kategorii konkurenci. Rok po zisku evropského titulu mezi juniorkami si dnes oblékla nový dres šampionky starého kontinentu v kategorii U23.

O svém vítězství rozhodla v pátém ze šesti okruhů, kdy se vzdálila výborně jedoucí Nizozemce Puck Pieters. Bronz putuje zásluhou brala jedenadvacetiletá Ronja Eibl z Německa.

Do závodu slečen do 23 let nastoupilo trio českých reprezentantek a svými výkony se rozhodně neztratily. Tereza Sásková, která se dlouhodobě potýkala se zdravotními problémy, zajela velmi slušné 14. místo. „Jsem ráda, že jsem to celý objela, protože jsem zase dlouho kvůli problémům se zády nemohla závodit, pořád se mi vracely bolesti kvůli vyhřezlé plotýnce. Objela jsem to docela i v tempu, takže jsem spokojená, protože to byl letos teprve můj třetí dokončený závod. Přišlo mi, že skoro celý závod vidím před sebou někoho padat z kola vedrem, bylo to fakt tvrdý, myslím si, že bylo ještě o trochu tepleji než včera,“ okomentovala svůj výkon Tereza.

Adéla Holubová

Obrovskou radost v cíli měla Adéla Holubová, vloni ještě juniorka, která se vešla mezi dvacet nejlepších žen do 23 let. „Vůbec jsem nevěděla, s jakým očekáváním do závodu mám jít, protože jsme jely se staršíma holkama, který normálně jezdí v elitě, navíc jsem v třiadvacítkách prvním rokem. Na takový trati jsem v životě nejela, takže i proto jsem nevěděla, co čekat. Říkala jsem si, že do pětadvaceti by to bylo super a že do dvacky skvělý. Nakonec je z toho 17. místo, což je pro mě zázrak a radost je veliká,“ vypověděla bikerka z Plzně.

Šestá žena pátečního eliminátoru Zuzka Šafářová byla svým 33.místem trochu rozladěná: „Bohužel mě v depu ve čtvrtém kole srazila jedna Ruska, tam jsem něco ztratila a pak už mě stáhli ze závodu. Ale jinak byl závod dobrej, bylo teda velký teplo, ale jela jsem hezky v tempu,“ uvedla Zuzana.

Ženy Elite

Pauline Ferrand Prevot

Závod žen startoval přesně hodinu po poledni, slunce pálilo na doraz. Na start se postavilo celkem 53 závodnic včetně tří českých reprezentantek, ale chybělo v něm poměrně dost výrazných jmen jako například Loana Lecomte (FRA), Jolanda Neff (SUI), Sina Frei (SUI) nebo Evie Richards (GBR). Cestu za obhajobou evropského titulu tak měla snadnější Pauline Ferrand Prevot (FRA), jenž se ale musela vyrovnat s nezdarem na olympiádě, kde skončila až 10.

Až do třetího okruhu jela na čele obrovská skupina závodnic a Pauline si vše hlídala. Pak se nenápadně vzdálila a ve druhé půlce závodu jasně dominovala a každým okruhem svůj náskok navyšovala. Za ní se vydala Anne Terpstra (NED) a také Maja Wloszczowska (POL), která ale píchla a z boje o medaile odpadla. Zatímco Terpstra udržela stříbrnou pozici až do cíle a zopakovala si tak umístění z loňského šampionátu, o bronz sváděl boj velký počet závodnic. Velmi aktivní byla třetí z pátečního sprintu Irina Popova z Ukrajiny, ale také bronzová z olympijského závodu Linda Indergand (SUI). Nakonec ale ze skupinky odskočila další nizozemská bikerka Anne Tauber a dojela si zaslouženě pro bronzovou medaili.

Jitka Čábelická

Velkou radost sobě i českému týmu a fanouškům udělala Jana Czeczinkarová, když dokončila jedenáctá. Spokojenost umocnila i šestnáctá Tereza Tvarůžková. Závod naopak vůbec nesedl olympioničce Jitce Čábelické, která ale přesto závod v otřesném horku dokončila, byť se ztrátou okruhu na 31. pozici.

„Závod jsem zkrátka nezvládla, začátek byl sice dobrej, dobře jsem i odstartovala, pak jsem ale v dalším kole šla přes hranu a už jsem to nedokázala rozjet. Nezvládla jsem to psychicky, nezvládla jsem vedro, prostě se to nepovedlo,“ řekla stručně Jíťa, které dle jejích slov nesedělo nejen vedro, ale ani trať, ta ve Val di Sole by ji ale sedět měla: „Potřebuju na trati delší kopce, tohle bylo strašně rychlý, doufám, že ve Val di Sole to půjde,“ sdělila pro server mtbs.cz.

Jana Czeczinkarová

Její dvě reprezentační kolegyně zářily spokojeností.

Jana Czeczinkarová si jedenáctou pozici výrazně vylepšila své dosavadní maximum z loňska, kde dojela pětadvacátá.

„S výsledkem jsem hodně spokojená, dobře jsem odstartovala, což u mě není úplně obvyklý. Většinou v každým závodě začnu po prvním kole chytat ztrátu, tady se to ale nestalo, dokázala jsem to s holkama podržet a pak i o nějaký místa poskočit dopředu. Škoda toho závěru, dvakrát mi tam spadl řetěz po těch schodech, takže jsem si to musela dojíždět a stálo mě to hodně sil. Ta Holanďanka, se kterou jsem bojovala o desátý místo, to věděla a nastoupila mi přesně tam, kde jsem čekala, že mi nastoupí. Bylo to v zadní pasáži po kamenech do kopce, tam mi to vůbec nesedělo, takže tam mi odskočila už jsme tak dojeli do cíle. Je to trošku škoda, ale mám radost, že to dnes jelo,“ uvedla po závodě Jana, která porazila mnoho zvučných jmen dámského bikového pelotonu.

Tereza Tvarůžková

Úsměvy v cíli nešetřila ani Tereza Tvarůžková, jež si po přestupu z kategorie U23 do Elite připisuje výborný výsledek.

„S umístěním jsem spokojená, jela jsem navíc se šestnáctkou, bylo to ale strašně těžké. Bohužel mi nejdou starty, je to moje prokletí, takže jsem při nájezdu do toho tunelu musela zase z kola. Pak jsem se snažila jet si svůj závod, protože to vedro dělá svoje. Trošku mi seklo v pátém kole, tam jsem se o pár míst propadla, ale pak jsem se rozjela a dokázala stáhnout ty pozice zpět. Taky jsem ráda, že po zdravotní stránce bylo všechno dobrý a věřím, že tohle není moje maximum a bude to v nadcházejících závodech ještě lepší,“ nechala se slyšet Tereza.

Závodnicím zbývý pár dní na regeneraci a už ve čtvrtek se pustí do boje o domácí tituly, letos premiérově v Harrachově.

Francouzka Prevot v nizozemském obležení dam Terpstry a Tauber

Výsledky

Juniorky
1. Line Burquier (FRA)
2. Sara Cortinovis (ITA)
3. Lea Huber (SUI)
….
12. Karolína Bedrníková +3:35
41. Patricie Srnská -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Ženy U23
1. Mona Mitterwallner (AUT) 1:13:31 hod.
2. Puck Pieters (NED) +1:00
3. Ronja Eibl (GER) +1:37

14. Tereza Sásková +6:06
17. Adéla Holubová +7:04
33. Zuzana Šafářová -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

Ženy Elite
1. Pauline Ferrand Prevot (FRA) 1:26:36
2. Anne Terpstra (NED) +1:18
3. Anne Tauber (NED)  +1:38
4. Irina Popova (UKR) +2:09
5. Linda Indergand (SUI) 
….
11. Jana Czeczinkarová +3:26
16. Tereza Tvarůžková +4:57
31. Jitka Čábelická -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE

 

Foto, zdroj: mtbs.cz, Jan Němec, Miloš Lubas

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková