Konec prázdnin znamená i loučení s létem, jedním z nejkrásnějších období roku, kdy dozrávají poslední kousky ovoce, což je skvělá příležitost proměnit je ve sladký dezert a zpříjemnit si tak poslední teplé dny. Do dnešního receptu využijeme trochu opomíjené, ale velmi zdravé ovoce. Už několik týdnů se s ním setkáváme téměř všude, a ještě nějaký čas budeme. Řeč je o mirabelkách, které jsou tak trochu na okraji zájmu, protože se v obchodě příliš neprodávají, ale nyní postupně dozrávají v parcích a kolem cest…
Mirabelky, myrobalány, špendlíky – jak je poznat
Kdo by mirabelky neznal, tak na rozdíl od švestek většinou nezdobí naše zahrady, zato na ně často narazíme podél cest, kde uvidíme vyšší keře obsypané žlutými drobnějšími plody, o něco většími než jsou třešně.
Špendlíky, myrobalány a mirabelky – zakulacené plody s aromatickou dužinou, které česká kuchyně neprávem upozaďuje.
Rozeznat od sebe tyto tři plody není pro laika snadné. Podél cest nejčastěji narazíme na myrobalán, jehož plody jsou drobné, mívají žlutou či červenou barvu a nejsou příliš sladké. Zralé pravé mirabelky jsou zářivě žluté, menší a kulaté. Mají sladkou chuť, jsou šťavnaté a poměrně aromatické.
Nepravé červené a tmavě modré mirabelky jsou odrůdy, které se ale žlutým svými vlastnostmi téměř vyrovnají. Setkat se se špendlíkem je dnes vzácností. Tento plod, typický žlutou barvou, jemnou vůní a příjemnou nasládlou chutí, totiž v Čechách vymizel kvůli napadení virovým onemocněním rostlin. Několik původních starých stromů údajně zůstává na Moravě.