Krásná (nejen) do plavek #8. Jsou zdravé, jsou zadarmo! Proč by neměly mirabelky uniknout naší pozornosti

Mirabelky-ovoce, které leckdo opomíjí. Proč se vyplatí jít na sběr právě v těchto dnech? Vyzkoušejte náš recept, tam najdete odpověď…

Konec prázdnin znamená i loučení s létem, jedním z nejkrásnějších období roku, kdy dozrávají poslední kousky ovoce, což je skvělá příležitost proměnit je ve sladký dezert a zpříjemnit si tak poslední teplé dny. Do dnešního receptu využijeme trochu opomíjené, ale velmi zdravé ovoce. Už několik týdnů se s ním setkáváme téměř všude, a ještě nějaký čas budeme. Řeč je o mirabelkách, které jsou tak trochu na okraji zájmu, protože se v obchodě příliš neprodávají, ale nyní postupně dozrávají v parcích a kolem cest…

 

Mirabelky, myrobalány, špendlíky – jak je poznat

Kdo by mirabelky neznal, tak na rozdíl od švestek většinou nezdobí naše zahrady, zato na ně často narazíme podél cest, kde uvidíme vyšší keře obsypané žlutými drobnějšími plody, o něco většími než jsou třešně.

Špendlíky, myrobalány a mirabelky –  zakulacené plody s aromatickou dužinou, které česká kuchyně neprávem upozaďuje.

Rozeznat od sebe tyto tři plody není pro laika snadné. Podél cest nejčastěji narazíme na myrobalán, jehož plody jsou drobné, mívají žlutou či červenou barvu a nejsou příliš sladké. Zralé pravé mirabelky jsou zářivě žluté, menší a kulaté. Mají sladkou chuť, jsou šťavnaté a poměrně aromatické. 

Nepravé červené a tmavě modré mirabelky jsou odrůdy, které se ale žlutým svými vlastnostmi téměř vyrovnají. Setkat se se špendlíkem je dnes vzácností. Tento plod, typický žlutou barvou, jemnou vůní a příjemnou nasládlou chutí, totiž v Čechách vymizel kvůli napadení virovým onemocněním rostlin. Několik původních starých stromů údajně zůstává na Moravě.          

 Mirabelky – čím jsou prospěšné

Možná málokdo ví, jak jsou mirabelky chutné, a že obsahují i mnoho zdraví prospěšných látek. Celkově podporují metabolismus, posilují nervovou soustavu, odolnost proti stresu a zlepšují kondici. To je jistě dost důvodů, proč se vrátit z procházky s plným košíkem těchto plodů, protože mirabelky nejsou žádné podřadné ovoce.  Mají co nabídnout nejen svou lahodnou chutí, ale také záplavou vitamínů, minerálních látek i vlákniny.  Z vitamínů rozpustných ve vodě to bude určitě „céčko“ a vitamíny skupiny B, z těch rozpustných v tuku to bude vitamín života, tedy vitamín E. Z minerálních látek zde najdeme draslík, hořčík a něco vápníku, železa i zinku.

 Mirabelky – co s nimi v kuchyni

Obecně platí, že nejvíce prospěšných látek konzumujeme v čerstvém ovoci a zelenině, ale pokud máme přebytky, je dobré využít zralé plody na různé kompoty, marmelády či šťávu. Samotné plody můžeme také zamrazit, což je nejšetrnější způsob uchovávání vitaminů na zimní období. Mirabelky můžeme využít i na pečení podobně jako švestky, a proto vyzkoušejte náš zdravý mirabelkový koláč, ve kterém nenajdete žádný přidaný cukr. Sladkou chuť mu dodávají sladké plody mirabelek, bílkoviny získáte z tvarohu i jogurtu a výhodné komplexní sacharidy zase z kombinace bezlepkové mouky a ovesných vloček. Mlsáme bez výčitek!

Mirabelkový koláč

Suroviny na korpus:

  • 1,5 vaničky polotučného tvarohu
  • 0,5 hrnku ovesných vloček
  • 0,5 hrnku jáhlové mouky
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • špetka mořské soli

Suroviny na náplň:

  • 2 malé bílé 3% jogurty
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • mirabelky na zapečení

Suroviny na zdobení:

  • čerstvé ovoce jako ostružiny a borůvky
  • čerstvá máta
  • květy ze zahrádky

Postup:

Nejprve si připravíme těsto na korpus, kdy jednoduše zpracujeme tvaroh, vločky, mouky a sůl. Skleněnou formu na pečení si vymažeme lehce olejem či máslem. Připravené těsto vypracujeme prsty na dno a boky formy, jež před pečením lehce propícháme vidličkou. 

Pečeme na 170 °C po dobu 20 minut. Mezitím si připravíme jednoduchý jogurtový krém, a to smícháním pudinkového prášku ze dvou sáčků spolu s bílým jogurtem. Předpečené těsto naplníme jogurtovým krémem, poklademe omyté mirabelky a dáme péct na 170 °C na dalších 20 minut. 

Hotový koláč necháme vychladnout a před podáváním ozdobíme čerstvým ovocem, mátou a květy ze zahrádky. Na doslazení stačí použít navrch javorový sirup až při servírování koláče.

Bára Bubílková