Sólo jízda zlaté Evie Richards, Británie slaví historicky první titul

Královnou ženského cross country se stala čtyřiadvacetiletá Evie Richards. Nejlepší český výsledek zaznamenala Jana Czeczinkarová na 32. místě, Jitka Čábelická a Tereza Tvarůžková se v závodě trápily. V dopoledním závodě kategorie U23 nenašla konkurentku Rakušanka Mona Mitterwallner

Král je mrtev, ať žije král! je proslulá tradiční fráze pronášená v souvislosti se jmenováním nového panovníka. Jaká symbolika pro ženský závod! Královna posledních dvou šampionátů Pauline Ferrand Prevot, hájící barvy galského kohouta dnes předala vládu nové mistryni světa Britce Evie Richards. A popravdě ta dnes na trati jednoznačně kralovala…

Zkušená Pauline se ujala vedení hned od startu a vypadala velmi sebevědomě a odhodlaně spravit si chuť po nevydařené olympiádě. Po zavádečce a půlce prvního okruhu z předepsaných pěti si vezla víc jak půlminutový náskok! Jejímu tempu se zpočátku snažila stačit olympijská vítězka z Tokia Jolanda Neff (SUI), ale velmi brzy vražedné tempo povolila. Jenž záhy se ukázalo, že to přetáhla i samotná Prevot. 

Nejprve ji bez skrupulí předjela silově jedoucí Evie Richards. Půl okruhu to vypadalo na spolujízdu dvou odskočených bikerek, ale žádná spolupráce se nekonala. Zatím co čtyřiadvacetiletá Evie, kterou již hřálo stříbro z čtvrtečního Short Tracku jela konstantní tempo a síla byla znát z každého šlápnutí, Pauline lehce uvadala. 

Evie Richards

Za ní jela pohromadě silná skupina v čele se Sinou Frei (SUI), Jolandou Neff (SUI), skvěle jedoucími Anne Terpstrou (NED) a Majou Włoszczowskou (POL). A byla to žena v oranžových barvách Nizozemí, která dokázala odskočit a stíhací jízdou předjet Prevot a se solidním náskokem se zabudovat na stříbrné pozici. 

Tou dobou už měla Richards téměř minutu k dobrou a snad jen obrovská smůla v podobě závady na kole by ji mohla o titul připravit. S rukama nad hlavou projela cílem po hodině a 23 minutách…

“Nemůžu tomu uvěřit, jsem opravdu šokovaná, do závodu jsem si moc nevěřila, ale plán byl takový, že budu věřit svému sebevědomí. Říkala jsem si, že jednou zazářím… dnes zřejmě přišel můj čas. Poslední týdny jsem doma opravdu tvrdě trénovala a byly to skvělé dny. Já, když jsem šťastná, závodím opravdu dobře, a právě těch posledních pár týdnů doma jsem byla opravdu šťastna a myslím, že se to dnes ukázalo,” řekla novinářům dojatá Evie Richards, která má na svém kontě i dva tituly mistryně světa v cyklokrosu, když v roce 2016 a 2018 vyhrála v kategorii U23.

Souboj o bronz

Dramatický boj o bronz se odehrával mezi dvěma Švýcarkami Frei a Neff a loučící se Majou Włoszczowskou, pro kterou to byl poslední velký závod. Jenže chyba u dropu, po kterém následovala ostrá pravá zatáčka, kterou Maja v posledním kole nevybrala, ji stála naděje se zapojit do boje o zbylou medaili. Tu nakonec v ostrém finiši vydolovala mladší z dvojice Sina Frei, jenž po zlatu z Short tracku přidala bronz z cross country. Pro Jolandu Neff zbylo to nejmrzutější čtvrté místo.

Sedmatřicetiletá Maja Wloszczowska se rozloučila se světovými šampionáty vynikajícím pátým místem.

Česká stopa

Dvě ze tří českých zástupkyň v elitním závodě nebudou na letošní šampionát vzpomínat příliš v dobrém, úřadující mistryně republiky Jitka Čábelická dokončila na 40. místě, Tereza Tvarůžková o 5 míst za ní.

Nejlepším výsledkem je 32. místo Jany Czeczinkarové, která v nabité konkurenci ztratila na vítězku +8:49 a ve srovnání s loňským rokem si pohoršila pouze o jednu příčku.

Jana: „Startovala jsem asi ze sedmý lajny a v terénu se to hned zašpuntovalo a my to chodily pěšky. Po prvním kole se to tak natáhlo, že jsem se bála, aby nás nestáhli ze závodu. Dobře jsem doplňovala energii a ve čtvrtým kole jsem si to tak posjížděla, jen v posledním kole mi trošku seklo, bolely mě ruce a už jsem tu techniku nedokázala projíždět tak čistě. S výsledkem i výkonem jsem ale dneska spokojená.“

Jíťa Čábelická

Závod nevyšel Jitce Čábelické, které dle svých slov „pokračuje ve své jízdě nepovedenými závody“, její 40.místo je na míle vzdálené od loňského jedenáctého.

Jitka: „Start byl docela dobrej, ale v těch prvních sjezdech se to stejně zaseklo a přesilo. V singltreku jsem hned v úvodním kole trefila ráfek, myslela jsem si, že jsem píchla, takže jsem i ten sjezd jela opatrně. Vyměnila jsem to v depu, ale v cíli jsem se dozvěděla, že to nebylo píchlý. Ten moment výměny mě v tom závodě tak zlomil, že už jsem to nemohla rozjet. Výkon nebyl tak špatnej, ale bohužel spanile pokračuji v jízdě nepovedenými závody,“ hodnotila nevyvedený závod Jíťa.

Tereza: „Nohy byly docela dobrý, ale dohnala mě spíš smůla. V prvním kole jsem měla potyčky s německou bikerkou a po pádu jsem si narazila loket .. od té doby jsem nemohla celý závod držet dobře řídítka, ta ruka nebyla schopna udržet, takže přišly další pády. Se vším všudy jsem si odvezla narazený loket a naštíplou chrupavku mezi žebry. Tak to holt je.. hold dva týdny se slavilo, teď přišel pád…“, napsala nám vicemistryně republiky z Harrachova své zhodnocení nevydařeného závodu.

Kategorie U23

Ještě před vrcholem xc programu elity startovaly kategorie do 23 let. Časný budíček měly ženy, ty se do boje pustily již v 9 hodin dopoledne. Již dva dny před závodem oznámila jedna z největších favoritek na titul Francouzka Loana Lecomte, která letos coby postrašená ve SP sbírá vítězství v Elitě, že startovat na MS nebude. Důvodem byly přetrvávající střevní problémy.

Pro fanoušky velká škoda, mohl to být hodně zajímavý souboj mezi ní a talentovanou Monou Mitterwallner, která drží nadvládnu mezi mladšími závodnicemi. A svou suverenitu potvrdila i při světovém šampionátu, když do cíle před svou krajankou Laurou Stigger dorazila s náskokem přes dvě minuty. Mona závod ovládla suverénním způsobem, od Laury se odpoutala už ve druhém kole a náskok do cíle už jen navyšovala.

Rakouský souboj vyšel jednoznačně ve prospěch mladší Mony

„Věděla jsem, že do kopce jsem nejsilnější, v technice je ale jednoznačně lepší Laura, proto jsem se snažila udělat si do kopce co největší náskok. Nechtěla jsem na nic čekat, cítila jsem se dneska skvěle, i trať mi zde ve Val di Sole sedí, takže jsem nastoupila hned, když jsem dostala příležitost,“ uvedla mladičká Mona, která je v kategorii do 23 let teprve prvním rokem, ale titul světové šampionky oslavovala už podruhé za sebou, v loňském roce totiž ovládla mistrovství světa kategorie juniorek na domácí trati v Leogangu.

Na třetím místě skončila Dánka Caroline Bohe a na domácí bikerku Mariku Tovo zbylo nepopulární 4. místo.

Tereza Sásková

Z českého tria se nejvíc dařilo Tereze Sáskové, která vybojovala 24.místo.

„Start jsem měla dobrej, jezdila jsem kolem 10. místa, pak jsem ale ve druhém okruhu měnila zadní kolo a neměla jsem úplně výkonnost na to, abych dojela zpátky do čela. Měnit jsem nemusela, protože to nebyl defekt, jen se mi to trochu odfouklo. Byla to moje chyba, špatně jsem to vyhodnotila,“ vylíčila v cíli Terka pro server mtbs.cz.

Adéla Holubová
Zuzana Šafářová

O dvě místa za ní dojela Adéla Holubová, novopečená mistryně republiky v této kategorii.

„Start jsem měla klasicky špatnej, ze začátku jsem se trochu trápila. Pak jsem to ale začala postupně stahovat a poslední dvě kola byla super. Moc mi nešlo se chytit v té první části,ale ta druhá půlka okruhu mi sedla“

Třetí Češka Zuzana Šafářová byla v cíli spokojená: „S dneškem jsem hodně spokojená, myslím si, že na to, z kolikátý řady jsme startovaly, dojely jsme dobře. Startovala jsem s číslem 60 a dojela jsem kolem třicítky, takže spokojenost. Jsem ráda, že jsem nedostala kolo, protože s náma jezdí holky jako Mona a Laura, který jsou schopný vyhrávat i s elitními ženami.“

Ženy Elite

  1. Evie Richards (GBR) 1:23:52 hod.
  2. Anne Terpstra (NED) +1:03
  3. Sina Frei (SUI) +1:08
  4. Jolanda Neff +1:08
  5. Maja Wloszczowska (POL) +1:47
  6. Pauline Ferrand Prevot (FRA) +2:35
  7. Rebecca McConnell (AUS) +2:45
  8. Anne Tauber (NED) +2:56
  9. Malegne Degn (DEN) +3:17
  10. Alessandra Keller (SUI) +3:20

  1. Jana Czeczinkarová +8:49
  2. Jitka Čábelická +10:26
  3. Tereza Tvarůžková +11:32

Kompletní výsledky ZDE

 

Výsledky ženy U23

  1. Mona Mitterwallner (AUT) 1:06:57 hod.
  2. Laura Stigger (AUT) +2:04
  3. Caroline Bohe (DEN) +3:26
  4. Marika Tovo (ITA) +4:03
  5. Kata Blanka Vas (HUN) +4:10

  1. Tereza Sásková +10:47
  2. Adéla Holubová +10:56
  3. Zuzana Šafářová +12:12


Kompletní výsledky ZDE

Foto: Michal Červený, Jan Němec, Twiter UCI

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková