Trailovné? Přispívat je normální

Dnes startuje společná osvětová kampaň trailových center, v níž přibližují vznik a chod oblíbených bikových lokalit…

Rychlebské stezky, Singltrek pod Smrkem, Trutnov Trails, Singletrail Moravský kras, Šemberské stezky. Nejvýznamnější česká trail centra spojila síly a připravila osvětovou kampaň, ve které chtějí veřejnosti přiblížit, co vše obnáší takové traily vybudovat a následně je udržovat. Mysleli jste si, že traily rostou jak houby po dešti? Jste vedle a měli byste číst dál…

Nejsou to jenom stovky hodin dobrovolnické práce, jednání s úřady a veškerý volný čas budovatelů. Aby stále populárnější trail centra udržela traily ve výborném stavu, a to i přes působení povětrnostních vlivů, jejich přirozené opotřebení bikery a aktuálně i těžbu spojenou s kůrovcovými kalamitami, tak je nutné, aby byly traily udržovány profesionálně po celý rok. Náklady na jejich údržbu jdou do statisíců, mnohdy i do jednotek milionů korun. 

Jak říká trail builder Jan Rejl z Trutnov Trails: “Když na traily dva roky nesáhneme, tak je po téhle době v podstatě už ani nenajdete!”

Cílem kampaně je přimět bikery k pochopení faktu, že přispívat na údržbu je nutné, přestože takový příspěvek nelze nijak vymáhat a je založený čistě na dobrovolnosti samotných dárců. Ano, zní to poněkud zvláštně, když je něco dobrovolné a zároveň je to v podstatě i nezbytné. Ale pokud chceme mít traily v perfektní kvalitě, kterou dnes již automaticky vyžadujeme, tak by pro nás bikery neměl být problém přispět na údržbu! Nebavíme se přitom o nějakých dramaticky vysokých částkách. “Pade nebo kilo” za den by nám za to mělo stát. Částka rovnající se pár pivům podle nás všech za perfektní bikování plné zábavy i přívalu adrenalinu určitě stojí!

Svůj pohled na věc přidává i Vašek Vlk Volráb, předseda České mountainbikové asociace (ČEMBA o.s.), která kampaň zastřešuje:

„Vstup do přírody je u nás v Česku zdarma. Buďme za to rádi, opravdu si toho važme a nenechejme si na to v žádném případě sáhnout. Ovšem bikování na vymazlených trailech v Trutnově, v Rychlebech, pod Smrkem, na Singlekrasu, Tvarožce, Šemberkách nebo v Sušici a na dalších místech, to přeci není jen o tom, že můžeme zdarma do lesa. Všude tam je přeci velká přidaná hodnota v podobě spousty práce, převezené hlíny, přetahaných kamenů, vyšejpovaných klopenek, odtahaných padlých stromů a všeho dalšího. Stačí zajít na nějakou brigádu a hned budete mít lepší představu, co to stojí opravdové dřiny a úsilí, aby potom někdo přijel a hezky se svezl. Ne se jen tak „zdarma“ projel po obyčejné lesní pěšině, ale zabikoval si s velkou přidanou hodnotou, znásobil svůj zážitek fantasticky natrasovaným a dobře udržovaným trailem. A aby se po dojezdu cítil možná i lépe než po jiných, tolik nám příjemných činnostech. Je to na každém z nás, co vlastně chceme zažívat a jestli nám to stojí za to, abychom si fakt super zabikovali. A borcům, kteří nám ten zážitek umožnili, tak abychom jim i přispěli pade nebo kilo na údržbu nad rámec toho, že si dáme pivo na základně. Pokud to uděláme, tak příště to bude minimálně tak dobré a možná ještě i lepší. Oni to totiž fakt neutratí za hlučnou káru nebo za zlaté kohoutky v koupelně, tím si jsem opravdu jistý a na to je dost dobře znám!“


 
Za stálou přízeň všech bikerů děkují:

Pavel Horník, Rychlebské stezky

Petr Vaněk, Singletrail Moravský kras

Tomáš Kvasnička, Singltrek pod Smrkem

Pavel Kvasnička, Šemberské stezky

Jan Rejl, Trutnov Trails

Autor: Pressnews

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková