Cyklokrosová sezóna zahájena, první pohárové vítězství patří Pavle Havlíkové

Mladoboleslavská overtura cyklokrosového poháru TOI TOI Cup 2021 vyšla nejlépe Pavle Havlíkové….

Mladá Boleslav se postarala o otvírák letošní již 53.cyklokrosové sezóny. Za letního počasí na zcela suché trati, tradičně situované do parku Štěpánka se ve sváteční den české státnosti závodilo od brzkého dopoledne, kdy se postupně představily kategorie žákovské, kadeti, se kterými startovaly i juniorky. Odpolední program vrcholil elitními závody žen a mužů.

Startovní listina žen sice nebyla příliš početná, ale konkurence se sešla velmi kvalitní. Kromě zahraničních závodnic z Belgie, Německa a Itálie, nechyběla osminásobná mistryně republiky Pavla Havlíková (Lawi junior team), které si v průběhu letní sezóny léčila zdravotní komplikace a sama byla nejistá, zda nebude nucena závodní kariéru ukončit.

O umístění mezi nejlepšími přijela bojovat i juniorská mistryně republiky v cross country a short tracku Karolína Bedrníková (Expres.cz Tufo team), která se s touto kategorií rozloučila. Do počtu nechtěla být ani domácí specialistka Kristýna Zemanová (Brilon Racing).

Od úvodních metrů se na čele usadila belgická závodnice Verhoeven, za ní se srovnaly konkurentky v pořadí Zemanová, Havlíková, Bedrníková a další belgicka cyklokrosařka Verdonschot, skupinu uzavírala Italka Borelli.

Rychlá trať byla hodně do tahu a nedovolila žádný odpočinek, i proto se rychle balík roztrhal a cyklistiky jezdily ve dvojicích či osamoceně, jen na čele se po většinu závodu držela silná čtveřice, české trio a Belgičanka Suzzane Verhoeven, která byla po většinu závodu na špici.

Změna přišla v polovině předposledního okruhu, kdy se dostala do technických problémů právě Belgičanka Verhoeven, do té doby bezpochyby nejaktivnější závodnice. Spadl ji řetěz, musela slézt z kola a rázem se propadla na čtvrté místo. Na čele rázem zůstaly favoritky Bedrníková, Havlíková a lehce uvadající Zemanová, která při nájezdu do závěrečného kola pár vteřin ztrácela.

O tom, zda se bude o vítězství spurtovat nebo si některá z dvojice Havlíková-Bedrníková dokáže vybudovat během posledních kilometrů mírný náskok nakonec rozhodlo drobné zaváhání jezdkyně v černožlutých barvách týmu Expres.cz Tufo Kolín. Zkušená osmatřicetiletá  česká mistryně si tak mohla v klidu a s rukama nad hlavou užít cílovou rovinku i aplaus přihlížejících diváků.

„Je to pro mě velký překvapení. O tom, že budu startovat jsem se rozhodla úplně poslední den, kdy se mohlo do závodu přihlásit. Taková hurá akce. Přesvědčili mě lidi kolem mě a jsem za to moc ráda. Dneska jsem jela strašně chytře, snažila jsem se jet schovaná, holky se o tu špici praly a to mě vyhovovalo. Když jsme zůstaly s Karolínou samy, plánovala jsem si nástup o dost později, ale když udělala chybu, musela jsem to zkusit,“ popsala Pavla svou cestu k prvnímu letošnímu vítězství. A fanouškům přislíbila, že pokud bude zdravá, určitě do dalších závodů nastoupí.

Karolína Bedrníková při své premiéře mezi dospělými nemohla cítit nespokojenost, i když jí od prvenství dělil opravdu kousek.

„Nečekala jsem, že budu bojovat takhle vepředu, byla jsem rozhodnutá, že tu nechám všechno a uvidí se. Ale hned v prvním kole, když jsem dokázala jet vepředu, říkala jsem si, že by to mohlo na bednu dopadnout. Ke konci jsem se snažila roztrhnout skupinu, šla jsem na špic, přestože bylo jasný, že tím ztratím hodně sil,“ sdílela své dojmy v cíli Kája.

 „Pak v posledním kole těsně před druhým depem mi podjelo kolo, hodně jsem tam zabrzdila, Pavla si tam udělala malý náskok a už s tím nešlo nic dělat. Vyhrála zaslouženě,“ složila poklonu své zkušenější soupeřce. 

Třetí místo v samotném závěru nakonec vybojovala Suzzane Verhoeven, když dokázala zlomit domácí závodnici Kristýnu Zemanovou, která skončila těsně pod stupni vítězů.

Mezi juniorkami nenašla přemožitelku nadějná Eliška Hanáková (ČED Bike Team), která byla v létě suverénkou kategorie kadetek v cross country a v Mladé Boleslavi si odbyla premiéru v této starší kategorii.
„Vůbec jsem netušila, jak se pojede a jak můžu dopadnout. Navíc jsem byla přes víkend nemocná, jen jsem ležela v posteli. Takže ani žádná taktika do závodu. V koutku duše jsem si přála, aby to bylo do pátého místa, že to je vítězství, za to jsem strašně moc ráda,“ která se už těší na další závody a hlavně na pořádně bahnité tratě.

O pouhých osm vteřin zpět dojela Vanda Dlasková (AUTO Škoda Mladá Boleslav), třetí skončila Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team MB).

Cyklokrosový pohár pokračuje už nadcházející víkend závody v Hlinsku.

Výsledky ženy:

1. Pavla Havlíková (Lawi junior team) 50:41
2. Karolína Bedríková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +6
3. Suzanne Verhoeven (Belg.) +14
4. Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) +26
5. Laura Verdonschot (Belg.) +54
6. Carlotta Borellová (It.) +1:03

Kompletní výsledky ZDE

Foto:Martin Korhel

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková