Rukavice UYN Waterproof – konec zmrzlých prstů

Pokud občas vyrazíš v zimním období ven za sportem, tyhle fantastické rukavice by neměly ujít tvé pozornosti

UYN – to je italské sportovní oblečení, které spojuje funkčnost s komfortem a také atraktivním designem. Značka s relativně mladou historií se poprvé se představila na veletrhu EUROBIKE na podzim roku 2018, byla nepřehlédnutelná a její prezentace se velmi výrazně odlišovala od ostatních.

Příslibem, že bude nabízet kvalitní produkty bylo to, že za ní stojí společnost Trere Innovation z lombardské Asoly. Ta totiž už bezmála 70 let šije špičkové sportovní oblečení a má tedy obrovské zkušenosti s jednotlivými technologiemi, materiálem.

 

Lidé v společnosti UYN si věří, což dokazuje nejen to, že si za relativně krátkou dobu vybudovali dobré jméno i mezi vrcholovými sportovci, ale hodně dynamicky roste i jejich nabídka.

S UYN produkty jste se seznámili i při našem testování, začaly jsme spodním funkčním prádlem na běžky či skialpy. Pak jsme měly možnost vyzkoušet cyklistický komplet v krátké verzi a druhé nejvyšší řadě.

UYN však během krátké doby naplnil svůj e-shop kompletní zimní kolekcí. Dva zateplené dresy s dlouhým rukávem, dlouhé kalhoty, teplé ponožky, rukavice, čepka pod helmu…to je jen část z cyklistické kolekce, další produktové spektrum mají běžci. A pozor, to jsme opomenuli pestrou škálu relaxčních a lifestylových bot, které jak jinak-využívají také osvědčené technologie. 

Původní plán představit vám zimní set, který nám přišel do testu a následně přidat postřehy z testování jsem přehodila a přináším test rukavic. Důvod je jediný – dojem z rukavic naprosto předčil moje očekávání. Takže se musím podělit o postřehy a všechna pozitivní zjištění právě teď, protože pokud v tuhle chvíli někdo potřebuje doplnit zimní výbavu na kolo (dovedu si ale představit využití i na běh) , měl by UYN rukavice rozhodně zařadit mezi velké favority.

Malé TECH okénko

Rukavice UYN Waterproof115  jsou pletené, bezešvé, nabízí naprostou volnost pohybu. Pyšní se tím, že využivájí „inteligentní“ membránu Membrain 115 UYN, která je voděodolná a prodyšná zároveň. Na rozdíl od tradičních membrán, Membrain 115 neomezuje pružnost látky, ke které je spárována, což jí umožňuje být pružnou a pohodlnou.

Palec a ukazováček je na špičce vybavenvodivou tkaninou, díky tomu rukavice skvěle reagují na dotykovou obrazovku mobilního telefonu. A fungují okamžitě!

Na dlaňové části rukavic a prstech jsou speciální protiskluzy, které zajišťují pevný úchop řídítek. Najdeme je i na hřbetu ruky, kde plní ochrannou ochrannou funkci.

Postřehy z testu

Pohodlí, flexibilta a stoupající teplo. Tak bych stručně vyzdvihla základní vlastnosti. Testování probíhalo v teplotním rozpětí +1 až -3 stupně Celsia, z víc jak 2/3 času v lese ( na biku), ale cesta vedla i po silnici, kde rychlost atakovala 20km/hod.

Překvapení první – padnou jak šité na míru.  
Samozřejmě, že výrobce nabízí rukavice ve standardních velikostech S, M, L. Určitě samy znáte, že i u tabulkové správné velikosti někdy bojujete s trochu delšími prsty, nebo jedním z nich, dlaňová část je volnější, nesedí manžeta kolem zápěstí. Tohle vše tady odpadá. Hutná pletenina, jenž obsahuje membránu, je až překvapivě poddajná. Při prvním navléknutí na ruku jsem měla obavy, že mi budou úzké prsty, což je u zimních rukavic fatální věc. Nic z toho se nedělo.

Když jsem zmínila přesah velikostí, tak nutno vyzdvihnout i ten fakt, že se rukavice (máme vel. M) přizpůsobila dvěma odlišným typům ruky. Kačka má štíhlé prsty, ruku drobnější, přesto měla stejně příjemný pocit, když si rukavice vyzkoušela.

Překvapení druhé – efekt rostoucího tepla

První kilometry s cílem se co nejrychleji přesunout do lesa mám obavy, že jsem na hraně s teplotním komfortem, resp. výchozí pocit naznačuje, že se mám připravit na vymrzlé prsty. Anebo svou vyjížďku zkrátit. Trochu ten chlad přikládám na vrub trase: jedu po cyklostezce, která je po rovině a docela to po ní sviští. V lese na chvíli zapomínám sledovat stav svých prstů, smýkám po známém rozbahněném trailu. Jsem už pěkně rozehřátá, zcela automaticky se rozepínám (dalším kouskem při testování je zimní dres UYN, ale o tom až jindy). A ruce? No je mi luxusní teplo!

Při návratu (víc jak 2 hodiny v terénu) mě čeká opět svižný kus, tentokrát i po silnici. Očekávala jsem chlad, ale ten není. S trochou nadsázky lze říct, že teplo, které jsem si v rukavicích vytvořila, zůstalo uvnitř a vznikl jakýsi samozateplovací efekt.

Důkaz, že membrána funguje jsme vyzkoušeli „laboratorně“. Počasí vodu z nebe za poslední dny nespustilo, tak jsme si ji nastříkaly samy.

Samozřejmě je nutné zmínit, že aplikované protiskluzové proužky na dlani a prstech hodně vylepšují pocit při držení řídítek, ale kdo je puntičkář a vadí mu sebemenší posun, ten ho vnímat bude. Ale v porovnání s tím, kolik pozitiv rukavice nabízejí mi stálo za to se s tím sžít.

V tuhle chvíli jsou moje „jedničky“ pro zimní ježdění.

Rukavice UYN Waterproof jsou v nabídce na mnoha e-shopech v poměrně zajímavém cenovém rozptylu, dají se sehnat zhruba za 1200 Kč, kdy jsou v akci a zákazník ušetří několik set oproti původní ceně. Možnost objednání i prohlédnutí dalších zimních novinek je k dispozici přímo na stránkách výrobce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková