Jak to ti Italové pletou? Testovaly jsme nový komplet UYN 2022

Unikátní technologie, osobitý design, maximální komfort, teplo, pohodlí-to vše pod skrývají tři písmena UYN

Je to rok, co se nám do testu dostala první sada oblečení italské značky UYN. Tenkrát šlo o zimní spodní vrstvu, funkční tričko s dlouhým rukávem a ¾ kalhoty. Dopadlo to na výbornou, což se ale dalo tak trochu očekávat, vždyť v promo materiálech byly dvě velká jména světového lyžování, které jsou ambasadorkami značky: naše fenomenální Ester Ledecká a nyní již olympijským zlatem ozdobená Petra Vlhová.

Když přišel letní komplet, zvědavost byla větší, protože i pro cyklistickou kolekci tahle lombardská značka použila svou unikátní pleteninu. Výsledky a dojmy si můžete přečíst v našem článku. V uplynulé sezóně byla kolekce, co se designu a barevnosti týče poměrně skromná. Jenže letos je vše jinak. A dá se říct, že jinak na druhou!

To, že se ve UYNu do přípravy kolekce 2022 řádně opřeli jsme vám už prozradily před měsícem. Teď nastává čas potěšit vás dojmy z testování. Rukavice už si vysloužily samostatný článek, jejich odolnost ochránit v mrazu byla až překvapující a tak jsme v duchu hesla „kdo rychle dává, dvakrát dává“ pustily nadšení mezi vás, abyste si ještě stihli udělat třeba radost a doplnit si výbavu pro zimní ježdění.

Dnes pozornost zaměříme na dva dresy SPECTRE a AIRWING WINTER a dlouhé kalhoty s vložkou RIDEMILES. Pro nákup v ideální čas, nenechte se klamat názvem Winter, protože tenhle kousek je zrovna do teplejšího počasí než Spectral. Ale vezmeme to popořadě.

Velikost

Po zkušenostech z letní kolekce byla volba velikosti totožná. První dojem po rozbalení a byl lehce rozpačitý – dresy byly od pohledu menší, snad nebudeme muset domlouvat výměnu za větší velikost, nebo hledat nějakou malou testerku. Ale vzápětí se ukázala výhoda speciální pleteniny (k této technologii se ještě vrátíme), dresy obepnou tělo, ale perfektně se přizpůsobí i „odlišnostem“. Tím mám na mysli např. větším objem bicepsů, široká ramena. To platí i pro kalhoty a tady mohou zajásat holky, dámy s širšími boky či stehny. Bereme komplet velikost M.
b

Střih

Co čekat od Italů, ze země cyklistice zaslíbené? Že dostaneme střih bez kompromisů, dokonale padnoucí – pro cyklistickou pozici, samozřejmě. To znamená, že přední díl je v břišní partii výrazně kratší, naopak záda jsou prodloužená. Výborně je řešená i oblast ramen, v případě dresu Winter jde o raglánový střih, u Spectre jsou tu rukávy spojeny v jeden panel i s horní částí předního, resp. zadního dílu. Výsledkem je extrémní pohodlí, nebránící jakémukoliv pohybu, dokonalé přilnutí na tělo. Absolutní volnost.

Materiál

Hvězdy cyklistického pelotonu 30 let jezdili ve vlněných dresech, k zásadní změně, kdy na trh vstoupily umělé materiály přichází v 40 letech minulého století. Ale historie se opakuje a platí, že vývoj jde po spirále, co tu bylo, se vrací, jen ve vyšším technologickém levelu. A tohle pravidlo potvrzuje i UYN, který přichází s unikátní pleteninou a šestihranným vláknem, které vytváří trojrozměrnou strukturu, což následně výrazně ovlivňuje tepelný komfort a ochranu kůže od vlhka, vzniklého pocením.

Únorová, půldruhé hodiny trvající vyjížďka v 5 stupních nad nulou byla v setupu teplé spodní tričko s dlouhým rukávem a dres SPECTRE, doplněn o kalhoty UYN RIDEMILES.

Tepelné vlastnosti dresu jsou asi největším překvapením, které dresy i kalhoty nabídly. Na první jízdu jsem nechtěla riskovat tepelný diskomfort, do kapsy si sbalila jednu vrchní vrstvu navíc. Jak já se mýlila! Lehký chlad jsem vnímala před usednutím na kolo, tedy přesně tak, jak to má být, aby se člověk při prvních kilometrech nezpotil a následně neprochladl.

Nedůvěra k pletenině, že snadno profoukne rychle vzala za své. A znovu zdůrazňuji, že se to týká i kalhot. Různá hustota a tvar vlákna jednak nepropustí vítr, jak by se dalo čekat.  Ale co víc, pocitově dokáže udržet teplo, jež tělo vyzařuje a nepustí ho ven.

Takže únorová, půldruhé hodiny trvající vyjížďka v 5 stupních nad nulou byla v setupu teple spodní tričko s dlouhým rukávem a dres SPECTRE, doplněn o kalhoty UYN RIDEMILES Volnost pohybu pro tohle období byla opojná.

Zhodnocení

Pro všechny produkty platí nejvyšší ohodnocení za pohodlí, které nabízí. Dres SPECTRE je trochu teplejší, zvládne tedy větší chlad, ne Winter. Jeho design je velmi povedený, propojení oranžové a žluté dává dresu výjimečný vzhled. V nabídce je ještě v modro-žluté kombinaci.

Protipólem, co se barevnosti týče je dres AIRWING WINTER. Černý základ ale nechá vyniknout „vlnkám“ na rukávech, které mají svou větruodolnou a termoizolační funkci. Tento dres je tenčí, přesto také obstál v chladném počasí. Pro nastávající jarní čas v kombinaci s vestou půjde o dokonalou kombinaci.

Cyklistické kalhoty RIDEMILES jsou řešením pro každého, kdo doteď nemohl najít pohodlné a padnoucí čapáky. Těžko hledat nějakou chybu, volnost nohou při šlapání, pěkně přiléhavé přes zadek i břišní partie, žádné škrcení shrnuté látky v podkolení jamce, příjemné na těle. 

Jediná věc, na kterou je třeba přivyknout, pokud jste zastánci kalhot s klasickým střihem, jsou dámsky střižené kšandy, kdy jsou vedeny středem těla mezi ňadry.  Nevyhledávám tenhle střih, ale ráda jsme si zvykla – za ten komfort, který kalhoty nabízí mi jeden kompromis stojí.

UYN si jde vlastní cestou, je unikátní, výrobci ví, že neosloví (zatím?) masy lidí. Nejen svou odlišností ve volbě materiálu, ale i cenou, která reflektuje kvalitu a komfort. Ale dámy, proč se občas nerozmazlit?

Přehled dalších barevných variant i ceny najdete na stránkách výrobce. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková